Κυριακή, 16η Μαρτίου 2025  8:39 μμ
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2025 19:12

Παραδοσιακή εργασία που δείχνει εύκολη αλλά δεν είναι: Η συγκομιδή των καλαμιών στον Αγ. Γεώργιο Καλυβίων (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεχίζεται η παραδοσιακή συγκομιδή καλαμιών στην περιοχή των Καλυβίων και μερικοί κάτοικοι δουλεύουν αυτή την περίοδο του χρόνου στους καλαμιώνες που αφθονούν στον κάμπο!

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που παρουσιάζει ο Γιάννης Κουτσιαύτης από την περιοχή του οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων.

Οι εργάτες με κοπίδια, πριόνια και αλυσοπρίονα κόβουν τα καλάμια, τα τεμαχίζουν, τα δένουν σε δεμάτια 20-30 τεμαχίων και τα φορτώνουν κατόπιν στα τρακτέρ και στα φορτηγά, για να μεταφερθούν στη συνέχεια σε ντόπιους αγοραστές ή σε αγροτικές φάρμες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας!

Μια παραδοσιακή εργασία που φαινομενικά δείχνει εύκολη, αλλά απαιτεί προσοχή για πιθανά ατυχήματα των εργατών και αποτελεί έναν τρόπο για όσους το πωλούν στην αγορά να βγάλουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Πάντως οι παλιοί χωριανοί έλεγαν πως «τα χρήματα από τα καλάμια πρέπει να τα βάλεις στο εικονοστάσι…» μάλλον για να πιάσουν τόπο…

Η καταλληλότερη εποχή της συγκομιδής για το καλάμι, είναι από τον Ιανουάριο έως και τις αρχές του Μαρτίου. Χρησιμοποιείται σαν μέσο στήριξης φυτών, σε αγροτικές καλλιέργειες ντομάτας, φασολιάς, αρακά, αγγουριάς κ.ά. σε κατασκευές ελαφρές και ανθεκτικές όπως τα πρόχειρα καταλύματα (καλύβες) και μικρά θερμοκήπια.

Σε διάφορα σημεία του οδικού και αγροτικού δικτύου του χωριού μας, συναντάμε συνεργεία που κόβουν καλάμια ή έτοιμες στοίβες από δεμάτια καλαμιών που περιμένουν τη σειρά τους για να «φύγουν» σε άλλες περιοχές.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κουτσιαύτης - Kalyvia.gr

kalyvia fortoshi kalamion 2

kalyvia fortoshi kalamion 4

kalyvia fortoshi kalamion 9

kalyvia fortoshi kalamion 96

 

Διαβάστηκε 109 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία