Τα έργα των αντλησοταμιεύσεων είναι εδώ και όπως φαίνεται αναμένεται να απασχολήσουν πολύ έντονα την τοπική επικαιρότητα.
Με δεδομένη την εκτέλεση του έργου της ΤΕΡΝΑ στην τεχνητή λίμνη του Καστρακίου (Αλευράδα) και την πρόσφατη θυελλώδη σύσκεψη στο Θέρμο για το έργο «Τριχωνιδα 1», φαίνεται πως έχει «ανοίξει η όρεξη» σε μια σειρά από επενδυτές που καταθέτουν σωρεία αιτήσεων για αντίστοιχα έργα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν λίγες ημέρες, έλαβε Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 402 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 350 MW στη θέση «Σκαλούλα» των Δημοτικών Ενοτήτων Θέρμου & Παραβόλας των Δήμων Θέρμου & Αγρινίου, η εταιρεία «Aqua Resistance Ι.Κ.Ε.».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, η εταιρεία συστάθηκε μόλις προ σχεδόν δύο μηνών και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου 2024, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ και έδρα στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Την σχετική αποκάλυψη για το συγκεκριμένο νέο έργο στην Τριχωνίδα, είχε κάνει πρόσφατα το agriniopress.gr. Η εταιρεία πάντως, φέρεται να έχει ήδη λάβει Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 519 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 452 MW στη θέση «Πεταλάς» των Δημοτικών Ενοτήτων Αμφιλοχίας & Φυτειών των Δήμων Αμφιλοχίας & Ξηρομέρου. Πρόκειται για μονάδα στη λίμνη Αμβρακία.
Στην ίδια λίμνη, η ίδια εταιρεία, σχεδιάζει όμως και άλλο έργο αντλησοταμίευσης στα όρια των δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου Βόνιτσας, στη θέση «Πηγαδούλα». Πρόκειται για Μονάδα Μέγιστης Ισχύος Έγχυσης 490 MW και Μέγιστης Ισχύος Απορρόφησης 427 MW.
Η Αμβρακία όμως αποτελεί πεδίο όπου θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αντίστοιχα έργα και η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ηπείρου ΣΥΝ.Π.Ε. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για την Ενεργειακή Κοινότητα που έχουν δημιουργήσει φορείς ΟΤΑ της Ηπείρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων» ή για κάποια άλλη ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ηπείρου ΣΥΝ.Π.Ε. μάλιστα, σκοπεύει να δημιουργήσει δύο έργα αντλησοταμίευσης στην λίμνη Αμβρακία, το ένα στην περιοχή Παπαδάτος (εντός των ορίων του δήμου Αμφιλοχίας) Μέγιστης Ισχύος Έγχυσης 10 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 11,3 MW και το δεύτερο στην περιοχή «Στάνος» σε σημείο αρμοδιότητας του δήμου Ξηρομέρου με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.
Η ίδια εταιρεία μάλιστα εμφανίζεται να έχει καταθέσει αίτηση για έργο αντλησοταμίευσης και στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Να σημειωθεί τέλος πως στα Κρεμαστά, μεγάλη μονάδα αντλησοταμίευσης μέγιστης ισχύος 450 MW σκοπεύει να δημιουργήσει η εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ RES M.A.E. που πριν από έναν χρόνο πέρασε στον έλεγχο της Motor Oil.
agriniopress.gr