Δευτέρα, 28η Οκτωμβρίου 2024  7:14 μμ
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2024 18:41

Βίλα Καζούλη: Το κολαστήριο των SS όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Yπολοχαγός Νατάσσα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Βρισκόμαστε στο 1902, εποχή που η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου μεγαλουργεί. Αρκετοί έμποροι φτιάχνουν τις εξοχικές τους κατοικίες στην Ελλάδα. Ο Νικόλαος Καζούλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια διαλέγει ένα κτήμα έκτασης 47.000 μ² στην είσοδο της Κηφισιάς. Εκεί κτίζει την επιβλητική έπαυλη που θα μείνει στην ιστορία ως ”Βίλα Καζούλη”.

Διαβαίνοντας κανείς την μεγάλη σιδερένια πύλη της έπαυλης έρχεται αντιμέτωπος με τα γλυπτά λοντάρια, τις μαρμάρινες σκάλες, και τον εντυπωσιακό τρούλο που «δένει» όλο το οίκημα σε ένα μείγμα νεοκλασικισμού και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Τα επόμενα χρόνια ο γαμπρός του Καζούλη, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρονας, άνθρωπος με μεγάλη και πολύπλευρη μόρφωση ξεκινά έρευνες για την ανακάλυψη της Ακαδημίας Πλάτωνος, με ορμητήριό του την θερινή κατοικία του στην Κηφισιά. Λέγεται πως βυθισμένος μέσα στους χώρους της πολύτιμης βιβλιοθήκης του, ανάμεσα σε σπάνια φιλοσοφικά έργα, πραγματοποίησε όλες τις μελέτες και τις έρευνές του, για ένα όνειρο που δεν έμελλε να υλοποιηθεί ποτέ.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την εμβληματική ελληνική ταινία του 1970 «Υπολοχαγός Νατάσσα» που προβάλλεται κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, σίγουρα θα θυμούνται την εγκαταλελειμμένη έπαυλη με τα περίφημα λιοντάρια. Η εντυπωσιακή βίλα Καζούλη ήταν το μυστικό αρχηγείο των αντιστασιακών στην ταινία που πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η τελευταία ταινία του διδύμου Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ και μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στην Ελλάδα, παραγωγές της Φίνος Φιλμ με ρεκόρ εισιτηρίων 751.117 μόνο στην Αθήνα, ένα ρεκόρ που διατηρήθηκε έως και το 1999.

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής η έπαυλη, κατόπιν κατάληψης των Γερμάνων, διετέλεσε φρουραρχείο των SS. Θρύλοι περί φαντασμάτων εντός της έπαυλης μοιάζουν ολοένα και πιο αληθινοί στο άκουσμα των μεσαιωνικών βασανιστηρίων εις βάρος των συλληφθέντων αντιστασιακών. Οι εφιαλτικοί μέθοδοι των SS οδήγησαν στον θάνατο 12 Ελλήνων, οι οποίοι θάφτηκαν στον κήπο της έπαυλης.

Η «Βίλα Καζούλη» έχει φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. Μετά την απελευθέρωση η έπαυλη χρησιμοποιείται από τον ΕΛΑΣ. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο νοσοκομείο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Από το 1953 μέχρι και το 1955, στέγασε και περιέθαλψε τους σεισμοπαθείς των Ιονίων Νήσων. Από το 1985 μέχρι το 1987 η βίλα ήταν ιδιοκτησία του ΙΚΑ, ενώ το 1999 στο κτίριο στεγάστηκε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλο-ντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Από τον Ιούνιο του 2014 έως και σήμερα είναι εγκατεστημένες εκεί οι υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου.

Το βίντεο του Michael Miller:

Το γεγονός ότι η βίλα Καζούλη είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας. Τα υπόγεια περάσματα, οι ατελείωτοι διάδρομοι και τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια προκαλούν δέος και ενισχύουν στους πιο εύπιστους τα διάφορα φανταστικά σενάρια. Πολλοί πίστευαν ότι τα βράδια περιπλανιούνται οι σκιές των νεκρών στο εσωτερικό του κτιρίου και δεν το έχουν εγκαταλείψει ποτέ. Στο πέρασμα του χρόνου, ο καθένας με τον τρόπο του, πρόσθετε μια ιστορία και ενίσχυε τον μύθο ότι είναι στοιχειωμένη.

Μετά την απελευθέρωση καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ. Από το 1949 και για τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από το νοσοκομείο ΚΑΤ και έως το 1955 στέγαζε σεισμοπαθείς. Το 1985 – 1987 η βίλα ήταν ιδιοκτησία του ΙΚΑ. Τότε βγήκε η φήμη ότι τα δυο λιοντάρια που ήταν στην είσοδού της έπαυλης, δεξιά και αριστερά από την κεντρική σκάλα, κλάπηκαν. Μετά από κάποια χρόνια μυστηριωδώς επανεμφανίστηκαν.

Ο αστικός μύθος από στόμα σε στόμα έγινε εξωφρενικός. Τελικά η αλήθεια ήταν πιο πεζή. Η τότε διοίκηση του ΙΚΑ, φρόντισε να αποσυρθούν τα γλυπτά λιοντάρια για συντήρηση και όταν ολοκληρώθηκε επέστρεψαν κανονικά στην ίδια θέση τους.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 65 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.