Τετάρτη, 16η Οκτωμβρίου 2024  10:15 πμ
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 10:11

Αγρίνιο - Ντόρα Μαργάρα: «Ο μιμητισμός στα social media σταματιέται με όρια για τα παιδιά»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Όταν μια Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος και Εγκληματολόγος, καθώς και Γυμνασιάρχης 7ου Γυμνασίου Αγρινίου, όπως η κ. Ντόρα Μαργάρα μιλά για το θέμα του μιμητισμού απέναντι στην αυτοεκτίμηση των παιδιών, θα πρέπει να δοθεί προσοχή, όχι μόνο από γονείς και τα ίδια τα παιδιά αλλά γενικότερα από την κοινωνία.

Οι Ενοριακές Σχολές Γονέων που θα λειτουργήσουν τη φετινή εκκλησιαστική χρονιά από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε τριάντα κεντρικές Ενορίες, με σκοπό τη στήριξη του ιερού θεσμού της οικογένειας, έχουν συχνά σύγχρονα αντικείμενα και θεματολογία που είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Στο πλαίσιο αυτών, η κ. Μαργάρα μοιράστηκε σκέψεις και προθέσεις με τη «Συνείδηση».

Οι τρεις ενορίες που θα φιλοξενήσουν τις ενότητες είναι της Ζωοδόχου Πηγής, του Αγίου Χριστοφόρου και της Αγίας Βαρβάρας και η ενότητα για τον εθισμό και τον μιμητισμό σε σχέση και με τα social media, όπου θα μιλήσει η κ. Μαργάρα είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 6:30 μ.μ. στο 7ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου με τίτλο «Αυτοεκτίμηση vs Μίμηση», που σίγουρα θα αγγίξει «χορδές» των γονιών που έχουν πολύ έντονες τις προσλαμβάνουσες από τα παιδιά τους.

Αγρίνιο - Ντόρα Μαργάρα: «Ο μιμητισμός στα social media σταματιέται με όρια για τα παιδιά»

Η Ντόρα Μαργάρα

Η πρώτη ερώτηση προς την κ. Μαργάρα αφορά στο πρόβλημα που απασχολεί περισσότερο τους γονείς, αν δηλαδή ο μιμητισμός μπορεί να οδηγήσει στην βία: «Είναι σαφές ότι μπορεί, όπως είναι σαφές ότι δεν μπορείς να αποφύγεις τη μίμηση από τα παιδιά, μπορείς να παρέμβεις όμως και να μην αφήσεις το μιμητισμό να γίνει βίωμα και να τους πάρει την αυτοεκτίμηση, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στα social media και περισσότερο το TikTok που επενδύει στην ταχύτητα και την άμεση αναφορά.

Αυτό που προσπαθούμε, λοιπόν, είναι να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, να δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες στους γονείς- τα tips που λένε τα σύγχρονα παιδιά- που θα βοηθήσουν να υπάρχουν αντιστάσεις.

Πάνω από όλα να αναγνωρίζεται η μιμητική συμπεριφορά και να επισημαίνεται ως κάτι όχι ιδανικό, όχι προς όφελος του παιδιού», εξηγεί η κ. Μαργάρα.

Μοιραία η ερώτηση που ακολουθεί είναι το αν τα παιδιά γίνονται δεκτικά σε τέτοιες συμβουλές και μηνύματα, όπου η απάντησή της είναι μάλλον αφοπλιστική: «Τα παιδιά είναι παιδιά, διαμορφώνονται συνεχώς, εμείς είμαστε οι ενήλικες και κυρίως οι γονείς, που θα πρέπει να βάλουμε τα όρια αλλά και να δείξουμε ενδιαφέρον», τονίζει.

Είναι προφανές ότι η εκπαιδευτικός, κοινωνιολόγος και εγκληματολόγος κ. Μαργάρα θεωρεί ότι η αυτοεκτίμηση περιλαμβάνει και αντιστάσεις, κάποια «όχι» που πρέπει να ειπωθούν καθώς «είναι σαφές, τα όρια δεν είναι απαγορεύσεις, είναι επίγνωση του πού είμαι εγώ και πού ο άλλος, μέχρι που φτάνει η αλληλεπίδραση και μου επιτρέπει να μην αντιγράφω τους άλλους άκριτα, γι’ αυτό, άλλωστε, μιλάμε για την αυτοεκτίμηση απέναντι σε όλα αυτά, στην ουσία αναζητούμε μια λειτουργική συμπεριφορά, δεν επιδιώκουμε απαγορεύσεις αποκλειστικά».

Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, τα σχολικά προγράμματα με βιωματικές εμπειρίες βοηθούν τα παιδιά να αλλάξουν το πώς βλέπουν ακόμη και την καθημερινότητά τους. «Πρόσφατα πήγαμε για επίσκεψη στο Άνω Κεράσοβο με το 7ο Γυμνάσιο και έχουμε ως στόχο και άλλες περιβαλλοντικές εξορμήσεις που θα φτιάξουν αναμνήσεις και βιώματα. Η επαφή με τον πρωτογενή τομέα και με το φυσικό περιβάλλον έχουν μεγάλη επίδραση. Στο πρόγραμμα έχουμε κι ανάλογες δράσεις ως το τέλος της χρονιάς», λέει.

Δεν γίνεται να μην ερωτηθεί, τέλος, για το αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση η κυβερνητική απόφαση για «κόψιμο» των κινητών στα σχολεία από φέτος. «Εννοείται ότι είναι σωστό μέτρο, ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Μάλιστα θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο αφού οι οδηγίες αναφέρουν το “κινητό στην τσάντα”, κάτι που καμιά φορά λειτουργεί σαν να αφήνεις να κρατά ένα παιδί ένα παγωτό και να μην πρέπει να το φάει! Όμως είναι στην σωστή κατεύθυνση ως προς τις ποινές. Εδώ να θυμίσω ότι ο νόμος που υπήρχε έλεγε ότι απαγορεύεται το κινητό στο σχολείο αλλά δεν ήταν και τόσο σαφές τι γινόταν όταν αυτό δεν τηρούνταν. Προσωπικά, από το 2011 είχα εφαρμόσει την πολιτική να μπαίνουν όλα τα κινητά των παιδιών σε ένα κουτάκι στην διάρκεια του μαθήματος», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι στις συγκεκριμένες Σχολές έμπειροι επιστήμονες θα εμβαθύνουν και θα συζητήσουν θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο γονέα και σύζυγο (συζυγικές σχέσεις, οικογένεια, σχέση γονέων και παιδιών, εφηβεία, ενδοοικογενειακή και κάθε μορφής βία, κίνδυνοι του διαδικτύου, θέματα αναπηρίας κ.α.).

Η τοπική Εκκλησία έχει καλέσει νέους συζύγους και γονείς να συμμετάσχουν στην ποιμαντική αυτή πρωτοβουλία, που σύμφωνα με την Μητρόπολη «σκοπό έχει την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας και την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της, μέσα από την ενημέρωση και τον ανοικτό διάλογο για τα σημαντικά οικογενειακά και παιδαγωγικά αυτά θέματα».

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Αγρίνιο - Ντόρα Μαργάρα: «Ο μιμητισμός στα social media σταματιέται με όρια για τα παιδιά»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 64 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία