Τετάρτη, 16η Οκτωμβρίου 2024  12:17 πμ
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 23:12

Εκδήλωση στην Ουάσινγκτον για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τραγούδια του Αγρινιώτη μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαποστόλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας, φωτογραφίες Αντρέα Χρυσοστόμου

Η Ελληνική Ομογένεια, σε όλα τα μέρη του κόσμου, ποτέ δεν ξεχνά την δεινοπαθούσα Κύπρο και ειδικά φέτος που συμπληρώθηκαν 50 μαύρα χρόνια κατοχής της μεγαλονήσου από τους Τούρκους το 1974.

Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών την Ουάσινγκτον, διοργανώθηκε επετειακή εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Προμηθέας»  και την «AΧΕΠΑ» Τμήμα 31,  της ευρύτερης περιοχής της αμερικανικής πρωτεύουσας.   Το πρόγραμμα συντόνισε και παρουσίασε η κυρία Ζωή Λάφη, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Φροσύνη» του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετείχε πλήθος Ομογενών που διαβιούν εκεί.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κύπριος Πρέσβης κύριος Ευάγγελος Σάββα, καθώς και ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον κύριος Νικόλαος Σαπουντζής.

Ακολούθησε συγκινητική συναυλία για την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων με τίτλο «Κύπρος ’74-Τραγούδια Οργής και Πόνου» που συνέθεσε την χρονιά της Τουρκικής εισβολής ο Αγρινιώτης Μουσικοσυνθέτης  Δημήτρης Παπαποστόλου  (1943-2019) (Σημ. 1).

Η αδελφή του αείμνηστου συνθέτη κυρία Μαγδαληνή Παπαποστόλου-Κανταρτζή περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στην Ουάσινγκτον το βράδυ της 20 Ιουλίου 1974, όταν μέσω ραδιοφωνικού σταθμού του ΒΒC, «ακούγαμε τα αεροπλάνα που βομβάρδιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας»…. Και πρόσθεσε: «Ήταν σαν να είχαμε δεχτεί ένα δυνατό χτύπημα στο στομάχι»…

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου, που το 1974 βρέθηκε στην Ουάσινγκτον, για μεταπτυχιακές σπουδές, βαθιά συγκινημένος από την άνανδρη τουρκική εισβολή,  μελοποίησε στίχους συμφοιτητών του και τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε LP δίσκο, με τίτλο «Κύπρος 1974: Τραγούδια Οργής και Πόνου». Τα έσοδα από την πώληση του δίσκου διατέθηκαν για την ανακούφιση των Κυπρίων προσφύγων.

Ο τότε Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Νίκος Δημητρίου, τον τίμησε για την γενναιοδωρία του αυτή και την αγάπη του για την Κύπρο, σε δεξίωση που παρέθεσε στην Κυπριακή Πρεσβεία.

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Κύπρο το Σάββατο 5 Οκτώβρη, ο Σπύρος Κολιαβασίλης και το οργανικό του σύνολο, με την Κυπριακής καταγωγής Μαρία Αναστάση-Πασχαλίδη, απέδωσαν πολύ όμορφα τα τραγούδια του συνθέτη.

Τραγούδια, που  όπως έγραψε στην αφιέρωση του το 1974 ο Δημήτρης Παπαποστόλου,  ήταν «βγαλμένα από το αίμα των αδελφών Κυπρίων».  Τραγούδια γραμμένα για την Κύπρο, με στίχους όπως, στη «Μακρινή τη χώρα πρέπει να μην χωρίσουμε, ώσπου να φύγει η μπόρα» ή «Ο ήλιος πάλι έσβησε στο άμοιρο νησί μας» και «Η νίκη δεν κερδίζεται, τί κρίμα, με το δίκιο».  Ήταν μια εξαιρετική βραδιά που κατασυγκίνησε το ακροατήριο.

Να σημειωθεί ότι την αίθουσα πλαισίωναν μαυρόασπρες φωτογραφίες από την έκθεση  «50 Χρόνια Εισβολής και Κατοχής» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της  Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η συναυλία για την Κύπρο είναι η δεύτερη που έγινε στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Με διαφορά 49 χρόνια από την πρώτη που έγινε το 1975 που τα τραγούδια παίχτηκαν ζωντανά.

Τα μέσα επικοινωνίας-Αθηνών & Αμερικής-κάλυψαν το γεγονός της εκδήλωσης ευρέως, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Ακολουθούν περιληπτικά οι δημοσιεύσεις που έχουν γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η Καθημερινή έγραψε: 10 Σεπ. 2024

Συναυλία για την οδυνηρή 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 5 Οκτωβρίου.

—————ο—————

Καθημερινή: 08 Οκτ. 2024

Το Σάββατο 5 Οκτ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον, DC, για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

—————ο—————

Euro news: 07 Οκτ. 2024

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κύπρος ’74 – Τραγούδια Οργής και Πόνου» του συνθέτη Δημήτρη Παπαποστόλου στην Ουάσινγκτον. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθέας και η οργάνωση AΧΕΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Ευάγγελος Σάββα, και ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Νικόλαος Σαπουντζής.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κύπρου έκανε μια συνοπτική ανασκόπηση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι πιο επιβεβλημένες από ποτέ. Όπως σημείωσε, η φράση «δεν ξεχνώ» είναι ένα σύμβολο που πρέπει να παραμείνει σημαία στον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Η αδελφή του συνθέτη Μαγδαληνή Παπαποστόλου-Κανταρτζή περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στην Ουάσινγκτον το βράδυ της 20ης Ιουλίου 1974, όταν μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του ΒΒC οι ομογενείς άκουγαν τα αεροπλάνα που βομβάρδιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαποστόλου που το 1974 βρισκόταν στην Ουάσινγκτον συγκινημένος βαθιά από την τουρκική εισβολή αποφάσισε να μελοποιήσει στίχους των συμφοιτητών του. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε LP δίσκο, με τίτλο «Κύπρος 1974: Τραγούδια Οργής και Πόνου» και τα έσοδα από την πώληση διατέθηκαν για την ανακούφιση των Κυπρίων προσφύγων.

Ο Σπύρος Κολιαβασίλης και το οργανικό του σύνολο με την Κυπριακής καταγωγής Μαρία Αναστάση-Πασχαλίδη απέδωσαν τα τραγούδια του συνθέτη που όπως είχε γράψει στην αφιέρωση του το 1974 ήταν «βγαλμένα από το αίμα των αδελφών Κυπρίων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον.

—————ο—————

Eθνικός Κύριξ : 07 Οκτ. 2024

Συναυλία στην Ουάσινγκτον για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κύπρος ’74 – Τραγούδια Οργής και Πόνου» του συνθέτη Δημήτρη Παπαποστόλου στην Ουάσινγκτον. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθέας και η οργάνωση AΧΕΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

—————ο—————

Hellenic News of America 12 Oct. 2024

Συγκίνησε η μουσική εκδήλωση στην Ουάσινγκτον για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την άνανδρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ουάσινγκτον, η εκδήλωση «Κύπρος ’74 – Τραγούδια Οργής και Πόνου» του συνθέτη Δημήτρη Παπαποστόλου. Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού της Αγ. Σοφίας στην Ουάσιγκτον και την διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθέας και η AΧΕΠΑ, Τμήμα 31 της ευρύτερης περιοχής της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Ευάγγελος Σάββα, και ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Νικόλαος Σαπουντζής. Ο Πρέσβης της Κύπρου, αφού έκανε μια συνοπτική ανασκόπηση των παράνομων ενεργειων της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974, τόνισε ότι εκδηλώσεις σαν την αποψινή «είναι πιο επιβεβλημένες απ’ όσο ποτέ» και ότι το σύμβολο «Δεν ξεχνώ» είπε, «πρέπει να παραμείνει σημαία στον Αγώνα μας για ελευθερία και δικαίωση». Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Ζωή Λάφη, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

—————ο—————

Hellas Journal 07 Oct. 2024

Συναυλία στην Ουάσινγκτον για την μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κύπρος ’74 – Τραγούδια Οργής και Πόνου» του συνθέτη Δημήτρη Παπαποστόλου στην Ουάσινγκτον. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθέας και η οργάνωση AΧΕΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

——————-ο——————-

Σημ. 1η Ο Δημήτρης Παπαποστόλου, (Τάκης για όλους τους Αγρινιώτες φίλους του), γύρισε αρχές Απρίλη του 2019 στην πόλη που γεννήθηκε το Αγρίνιο για να μείνει για πάντα στα χώματά του.

Έφυγε από την ζωή αλλά όχι και από τις καρδιές της οικογένειάς του και όλων όσων τον γνώρισαν. Οι συνθέσεις του θα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση η «Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία» (Μissa Graeca).

Το τελευταίο του αυτοβιογραφικό ποίημα «Εκ Βαθέων», μοιράστηκε σε όλους που παραβρέθηκαν στον ενταφιασμό του, κάτω εκεί στο κοιμητήριο του Αϊ Γιώργη στο Αγρίνιο.

Για όσους δεν το ξέρουν, το παραθέτω αυτούσιο όπως το έγραψε χειρόγραφα ο ίδιος.

Εκ Βαθέων

Ποίημα του Τάκη Παπαποστόλου

Αφουγκράστηκα βαθειά τους ήχους

Της υπαρξιακής μου μοίρας, και τραγούδησα

κατά τον σκοπό τους.

 

Αψήφησα την επιβίωση, και δόθηκα στη βίωση.

Η βίωση, μου επέβαλε να ακολουθήσω τη ροή

του ποταμού μου, χωρίς εκτροπές και φράγματα.

 

Μεταλάβαινα και ξεδιψούσα, ξεδιψώντας όσους

κοινωνούσαν, από το δικό μου μουσικό ποτάμι.

 

Ήξερα, ότι «βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες

Πέτρες, αλλά αυτές οι πέτρες, ήταν η μοίρα μου».

 

Αγάπησα τη μοίρα μου, και όσους με εμύησαν

στον υπέροχο κόσμο της μουσικής: μύστες μου,

η οικογένειά μου, και ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα αδέρφια μου,

Χαρίλαος και πατήρ Σπυρίδων και οι άλλοι δάσκαλοι.

 

Κανείς αητός, δεν πετά με μια φτερούγα.

Η άλλη φτερούγα είναι οι συνοδοιπόροι,

Και εκφραστές της μουσικής μου διαδρομής,

Αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες.

 

Για όλα αυτά, τα Αγαπημένα πρόσωπα,

«ζώντων τε και τεθνεότων» διατηρώ

Την κανδήλα της αγάπης, πάντοτε αναμμένη.

«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει».

Εκ Βαθέων

(υπογραφή)

Δημήτρης Παπαποστόλου

21.11.2014

——————ο—————–

Πηγές για την εκδήλωση:

https://www.ekathimerini.com/culture/1248147/washington-dc-concert-to-mark-turkish-invasion-of-cyprus/

https://www.ekathimerini.com/politics/diaspora-politics/1250422/event-in-washington-marks-50-years-since-turkish-invasion-of-cyprus/

https://gr.euronews.com/2024/10/07/synaylia-oysigkton-50-xronia-toyrkikh-eisbolh-kypros

https://www.ekirikas.com/synavlia-stin-ouasigkton-gia-ta-50-chroni/

https://hellenicnews.com/sygkinise-i-mousiki-ekdilosi-stin-ouasigkton-gia-ta-50-chronia-tis-tourkikis-eisvolis-stin-kypro/

https://hellasjournal.com/2024/10/kipros-%CE%8474-tragoudia-orgis-ke-ponou-sinavlia-stin-ouasingkton-gia-tin-mavri-epetio-ton-peninta-chronon-apo-tin-tourkiki-isvoli/

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 65 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.