Τετάρτη, 16η Οκτωμβρίου 2024  12:20 πμ
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 14:07

Σπουδαία κίνηση από τον Νίκο Ράππο: δωρίζει στο Αγρίνιο τη συλλογή του από γραμμόφωνα και νομίσματα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε σημαντική προσφορά στο Αγρίνιο προβαίνει ο Νίκος Ράππος από την Κωνωπίνα Ξηρομέρου, ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες παντός τύπου γραμμοφώνων και συναφών προς αυτά παρελκομένων. Σκοπός της δωρεάς του είναι η δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης στην πόλη του Αγρινίου.

Ο Νίκος Ράππος δωρίζει μια σειρά από σπάνιες και ιστορικής σημασίας συσκευές παραγωγής ήχου οι οποίες χρονολογούνται από το 1898 και αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη της τεχνολογίας ήχου καθώς και συλλογή νομισμάτων διαφόρων ιστορικών περιόδων, πιστοποιημένων αρμοδίως για την αυθεντικότητά τους.

Ο κ.  Ράππος, μετά από πολλά χρόνια παραμονής στην Αυστραλία, επέστρεψε πριν από δεκαετίες στην γενέτειρά την Κωνωπίνα Ξηρομέρου.

Έφερε μαζί του πολλά συλλεκτικά αντικείμενα δημιουργώντας με αυτά ένα πρωτότυπο και μοναδικό μουσείο που έχουν επισκεφθεί πολλοί συμπολίτες.

Την πρώτη θέση στο μουσείο αυτό κατέχει η έκθεση φωνογράφων. Επίσης σημαντική είναι και η συλλογή δίσκων βινυλίου που πολλοί από αυτούς ανάγονται στο τέλος της δεκαετίας του 1890.



Σκοπός της δωρεάς του είναι η δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης στην πόλη του Αγρινίου. Μια έκθεση που θα συμβάλλει στην προαγωγή της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Θα έχει όμως και εκπαιδευτική αξία καθώς θα αποτελέσει σημαντικό χώρο μάθησης για μαθητές, φοιτητές και γενικότερα για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και την τεχνολογία του ήχου.

Μάλιστα δεν συνεπάγεται άμεσο κόστος για το Δήμο καθώς θα φιλοξενηθεί στην Παλαιά Δημοτική Αγορά.

Με το ανωτέρο σκεπτικό η δημοτική επιτροπή, στην πρόσφατη συνεδρίαση, αποδέχθηκε την δωρεά του Νικολάου Ράππου και δεσμεύεται για την δημιουργία μόνιμης έκθεσης, η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Εξέφρασε εξάλλου τις θερμές ευχαριστίες του Δήμου Αγρινίου προς τον κ. Νικόλαο Ράππο για την σημαντική δωρεά του.

  

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 170 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.