Τετάρτη, 2η Οκτωμβρίου 2024  6:15 μμ
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 18:55

Έρση Σωτηροπούλου: Η Ελληνίδα συγγραφέας που είναι φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου γνωστοποίησε την υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Λογοτεχνίας που θα απονείμει σε λίγες μέρες η Σουηδική Ακαδημία.

Η υποψηφιότητα της δημοφιλούς πεζογράφου έρχεται 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη και σύμφωνα με το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας #WorldLiteratureForum τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της στα φαβορί, αναγνωρίζοντας στη συγγραφέα «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».

Το όνομα της πεζογράφου με τα βραβεία και τις διεθνείς διακρίσεις συγκεντρώνει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον της λογοτεχνικής κοινότητας και γι’ αυτό και μόνο η υποψηφιότητά της για την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση, είναι σπουδαία.

Η Σουηδική Ακαδημία θα ανακοινώσει από τη Στοκχόλμη τον ή την συγγραφέα που θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Στην τετράδα των φαβορί βρίσκεται μαζί με την Κινέζα συγγραφέα Can Xue, τον Χαρούκι Μουρακάκι, την Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ. Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, θα είναι η πρώτη πεζογράφος και η πρώτη γυναίκα συγγραφέας από τη χώρα μας που τιμάται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου

Γεννημένη στην Πάτρα, η Έρση Σωτηροπούλου έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, µε το Βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών για το μυθιστόρημα «Εύα» (Πατάκη, 2009), µε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή «Να νιώθεις µπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» (Πατάκη, 2011) και από το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου.

Έλενα Σαλαντήreader.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 56 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 18:58
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.