Τετάρτη, 2η Οκτωμβρίου 2024  12:21 πμ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 22:26

Γ. Παπαναστασίου: «Γεμίζουν φωτοβολταϊκά και τον Αμβρακικό αλλά εμάς μας αγνοούν! Απαιτούμε όρους σύνδεσης τώρα!»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Γ. Παπαναστασίου: «Γεμίζουν φωτοβολταϊκά και τον Αμβρακικό αλλά εμάς μας αγνοούν! Απαιτούμε όρους σύνδεσης τώρα!». Τι θα ακούσει η Σδούκου στην Πάτρα για τα ενεργειακά σύμφωνα με την εφημερίδα "Συνείδηση". «Απαιτούμε όρους σύνδεσης τώρα!»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Από την αρχή του φετινού καλοκαιριού τα ΜΜΕ του κέντρου παρουσιάζουν ένα αμείωτο ενδιαφέρον των επενδυτών για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , με αξιοσημείωτο το γεγονός πως στην κούρσα των έργων έντονη είναι η παρουσία των ξένων επενδυτών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νέο έργο βρίσκεται ανάμεσα στις νέες βεβαιώσεις παραγωγού που χορήγησε η ΡΑΑΕΥ (η διαχειριστική αρχή) και αφορά και πάλι την Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για mega φωτοβολταϊκό προωθείται από την Global Renewables SMPC, σαουδαραβικών συμφερόντων που φαίνεται να έχει συγγενική σχέση με τον Zahid Group με δραστηριότητα στις κατασκευές, την ενέργεια, το real estate, στις μεταφορές , στα logistics κ.α. και το πρότζεκτ που προωθεί η εταιρεία προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 230 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 180 MW.

Ο σταθμός θα αναπτυχθεί στη θέση “Κατάντη Φράγματος Στράτου”, στου Δήμου Αγρινίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή μέσα στον υδάτινο όγκο της Τεχνητής Λίμνης Στράτου, λίγο ανατολικότερα από την σημερινή πίστα του θαλάσσιου σκι!

Οι αντιδράσεις είναι πολλές και εκφράστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και από την πλειοψηφία, παρότι έλλειπε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, όπως και από σύσσωμη τη αντιπολίτευση καθώς είναι χειροπιαστές οι αποδείξεις στις μέχρι τώρα μελέτες ότι θα επηρεαστεί όχι μόνο η αισθητική αλλά η ίδια η ποιότητα του νερού στην τεχνητή λίμνη Στράτου!

Ο Γ.Γ. του δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης ήταν σαφής ότι προκύπτει ότι το έργο «θα αλλάξει τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά της λίμνης Στράτου και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες συνθήκες στο νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, είναι καταστροφή αυτό το έργο για την περιοχή, όπως και όλα τα ανάλογα έργα σε λίμνες και γι’ αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι», με τον κ. Δημήτρη Τραπεζιώτη, πάντως, να επισημαίνει ότι δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και ο δήμος πρέπει να προετοιμαστεί για νομικές μάχες στο ΣτΕ απέναντι σε διεθνείς κολοσσούς.

Η ατζέντα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τις ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, τα μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά γενικότερα στην Δ. Ελλάδα, με αποτέλεσμα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να έρχεται την Τετάρτη 2/10 στην Πάτρα για συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας, των Δήμων και ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ για τα ζητήματα της ενέργειας.

Όσα έχουν προηγηθεί με τις ενεργειακές κοινότητες αλλά και την προοπτική μεγάλου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο(σ.σ. επί της ουσίας κοντά στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας), παράλληλα με τα δήθεν σχέδια για την τροφοδότηση της Αττικές με νερό από τα Κρεμαστά χωρίς κανένα μέχρι στιγμή σχεδιασμό, έχουν βαρύνει το κλίμα πολύ. Ειδικά σε ό, τι αφορά ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί έως και τεταμένη σε βάρος του υπουργείου.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί για την Τρίτη 1/10 μια συνάντηση που θα προετοιμάσει το έδαφος για όσα πρόκειται να ζητηθούν από την κ. Σδούκου να πάρει θέση για τα μελλοντικά κυβερνητικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Γ. Παπαναστασίου: Αποκαθίσταται η αδικία με την απόφαση του ΣτΕ για την ελιά "καλαμών"

Ο Γ. Παπαναστασίου

Μιλώντας για το ζήτημα, ο δήμαρχος Αγρινίου και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Παπαναστασίου, υποστήριξε στην «Συνείδηση»: «Προσωπικά, θα μεταφέρω στην υφυπουργό ό, τι λέω εδώ και καιρό, δεν αλλάζω ό, τι κι αν λένε διάφορες φωνές, έχω εκλεγεί για να εκπροσωπώ τα συμφέροντα των δημοτών του Αγρινίου και είμαι στην ΚΕΔΕ για τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης.

Θέλουμε έγκριση και όρους σύνδεσης άμεσα για τους συμπολίτες μας, γιατί ήμασταν οι πιο έτοιμοι στην Ελλάδα σε ό, τι αφορά τις ενεργειακές κοινότητες. Θέλουμε φθηνό ρεύμα για τους όλους στην περιοχή, σε δικό μας χώρο και με έτοιμες όλες τις προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να συζητούν να γεμίσουν λίμνες και θάλασσες με αιολικά και φωτοβολταϊκά για συμφέροντα από όλο τον κόσμο και σε εμάς να κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτε. Δείτε τι προβλέπεται για την είσοδο του Αμβρακικού σε φωτοβολταϊκά κόλπου και για τα παράλια του νομού σε αιολικά. Είναι απίστευτο αυτό που επιχειρούν να κάνουν!»

Πράγματι, στον Γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ μπορεί να δει κανείς μια μεγάλη συστοιχία από αιολικά πάρκα(χάρτης: με το κίτρινο περίγραμμα) στα νότια και δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας που είναι από αδειοδότηση αλλά και έναν τεράστιο χώρο που καλύπτει σχεδόν όλο τον Αμβρακικό Κόλπο(χάρτης: κίτρινο περίγραμμα με κόκκινο εσωτερικό) όπου ζητείται άδεια για πλωτά φωτοβολταϊκά!

«Πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι αυτά που σχεδιάζουν είναι πρωτοφανή. Δεν μπορεί να θέλουν από ένα μέρος και νερό και στο ίδιο μέρος να θέλουν να αλλοιώσουν το νερό! Η ανάπτυξη του δικού μας τόπου δεν μπορεί να έλθει με τα παράλια, τις λίμνες και τους κόλπους γεμάτους με αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ετοιμαζόμαστε για νομικές μάχες με εταιρίες που δεν ξέρουμε σίγουρα ποιος είναι από πίσω, δίνουν άδειες για ΑΠΕ μαμούθ σε κάθε άλλον και όχι στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», καταλήγει ο δήμαρχος Αγρινίου.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 64 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.