Δευτέρα, 30η Σεπτεμβρίου 2024  11:25 πμ
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 11:36

Βιβλίο για «το φιλεκπαιδευτικό έργο του Παναιτωλικού 1926-1983»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Χαράς ευαγγέλια για τον Παναιτωλικό μετά την χθεσινή του νίκη επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Να μην ξεχνάμε όμως ότι πέρα από την ποδοσφαιρική και γενικότερα αθλητική δραστηριότητα ο Παναιτωλικός έχει να παρουσιάσει από την ίδρυσή του, το 1926, και φιλεκπαιδευτικό έργο στη πόλη του Αγρινίου με την λειτουργεία νυχτερινών σχολών που λειτούργησαν έως το 1983.

Το φιλεκπαιδευτικό αυτό έργο του Παναιτωλικού, που κινδύνευε να ξεχαστεί και να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, διέσωσε και κατέγραψε μετά από έρευνα 25 χρόνων ο φίλος και συνάδελφος Περικλής Χαντζής. Με μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και επιμονή κατάφερε να βρει τα αρχεία των σχολών, να συλλέξει φωτογραφικό υλικό και να καταγράψει ιστορίες μαθητών. Το υλικό αυτό με την βοήθεια των γιών του, Χρήστου και Αλέξανδρου, εκδόθηκε σε βιβλίο με τον τίτλο “Το Φιλεκπαιδευτικό Έργο του Παναιτωλικού 1926-1983”.

Στο τέλος του βιβλίου αναφέρεται:

“Από το 1926 ως το 1983 ο Παναιτωλικός, σε μία πρωτοφανή κίνηση για τα Ελληνικά -και όχι μόνο- δεδομένα, ίδρυσε και λειτούργησε νυχτερινές σχολές, παιδονομική υπηρεσία και τμήματα εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας συμβάλλοντας στη μόρφωση χιλιάδων, κυρίως απόρων, μαθητών.

Έχοντας ως σκοπό να διασώσει την ιστορία και την σημασία της, ο ερευνητής και οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας (του Παναιτωλικού), Περικλής Χαντζής παρουσιάζει ντοκουμέντα, φωτογραφικό υλικό και καταγράφει ανέκδοτες ιστορίες και μαρτυρίες.”

Με τη έκδοση του βιβλίου αυτού ο Περικλής συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση της φιλεκπαιδευτικής κίνησης του Παναιτωλικού που εν τέλει είναι και ιστορία της πόλης του Αγρινίου.

Να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και περιμένουμε και την επίσημη παρουσία του.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 65 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News