Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  10:19 πμ
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 09:33

Θέρμο-Ναυπακτία: Ζητούν παρέμβαση για τη συρματογέφυρα στο «Καρέλι» (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Θέρμο-Ναυπακτία: Ζητούν παρέμβαση για τη συρματογέφυρα στο «Καρέλι» όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι πόλος έλξης για τουρισμό και καγιάκ η περιοχή το καλοκαίρι

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Κάποιος πρέπει να βοηθήσει και τους "ξεχασμένους", που φυλάνε τις εσχατιές της υπαίθρου μας, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια και πέριξ του ιστορικού γιοφυριού της Αρτοτίβας, προσπαθεί ν' ανθήσει ο εκδρομικός, ο ιστορικός, αλλά και ο αθλητικός τουρισμός (καγιάκ) που τροφοδοτείται και από την Ναυπακτία αλλά και από την περιοχή του Θέρμου», αναφέρουν χρήστες των κοινωνικών δικτύων, κυρίως Αιτωλοακαρνάνες που ζουν στον νομό ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

συρματογέφυρα στην θέση «Καρέλι» μεταξύ Θέρμου και Ναυπακτία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και βελτιώσεις, όπως παρατηρούν επισκέπτες αλλά και περαστικοί γιατί και τα δέντρα που την κρατάνε, αλλά και τα εναέρια σύρματα έχουν υπερβεί τα όριά τους και το πέρασμα καθίσταται επικίνδυνο.

Μάλιστα έχει τοποθετηθεί πινακίδα απαγόρευσης, ενώ έχουν αποσυρθεί και οι σκάλες που οδηγούσαν στο πέρασμα από την γέφυρα.

Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εκεί, πέριξ της γέφυρας και στο κατέβασμα του Ευήνου ποταμού, καλούν τους τοπικούς φορείς και την περιφέρεια με τα συνεργεία τους, να βοηθήσουν στο να κοπούν τα γέρικα δέντρα που είναι προς κατάρρευση και να βάλουν δύο γερούς στύλους, καθώς και ν' αλλάξουν τα χρόνια σύρματα της γέφυρας, ώστε να διατηρηθεί αυτή η ομορφιά της περιοχής και να γίνεται με ασφάλεια το πέρασμα, από την μια όχθη του ποταμού στην άλλη!

Είναι μια περιοχή στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που ο επισκέπτης μπορεί να βρει φυσική ομορφιά, να απολαύσει το περιβάλλον, να περιηγηθεί παραποτάμια ως την ιστορική Αρτοτίβα και να βρει γενικά ένα τόπο αναψυχής, όπου οι ντόπιοι κάτοικοι τον διατηρούν, τον προσέχουν, τον αγαπάνε και στην φιλοξενία τους είναι μοναδικοί!

Υπάρχουν και άνθρωποι που στην περιοχή διατηρούν μια επιχείρηση για τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, με καφέ και φαγητό, ενώ πλέον η περιοχή δέχεται επισκέπτες που κάνουν μπάνιο στα νερά του ποταμού (φωτο). Μεγάλες είναι οι σχέσεις με κοντινά μέρη όπως η Στράνωμα στην πλευρά της Ναυπακτίας με τα πανηγύρια το καλοκαίρι να αλληλοϋποστηρίζονται.

Οι κάτοικοι, σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν ότι η ανταπόκριση από τις αρχές ειδικά στην Ναυπακτία είναι υποτονική και μόνο ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον, καταβάλλοντας να βρεθούν πόροι από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ώστε να γίνει επίσημη μελέτη για το πώς μπορεί να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί το περίφημο «Καρέλι».

«Αν δεν βρεθούν αυτά τα χρήματα και δεν υπάρξει κάποια αποκατάσταση η περιοχή θα ερημώσει και η πολύτεκνη οικογένεια που συντηρεί και μια επιχείρηση αναψυχής στο σημείο θα εγκαταλείψουν ένα μέρος που έχει συνέχεια επισκέπτες», λένε κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Το αξιοθέατο του Γεφυριού της Αρτοτίβας

Το αξιοθέατο της περιοχής, το γεφύρι της Αρτοτίβας (η «Καμάρα» ή το «Βενέτικο»), σημείο αναφοράς για τους ντόπιους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής του Θέρμου, της βόρειας Ναυπακτίας και της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας.

Κατασκευάστηκε ή ανακατασκευάστηκε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τοπική παράδοση, κατά την Α΄ Ενετοκρατία (1407-1499). Είναι από τα αρχαιότερα γεφύρια από όσα σώζονται μέχρι σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία και ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Έχει πρόσφατα επισκευασθεί, μάλιστα, και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το γεφύρι είναι χτισμένο στο στενότερο σημείο του Ευήνου λίγο πριν τη συμβολή του με τον παραπόταμό του Κότσαλο.

Η ονομασία του οφείλεται στο χωριό Αρτοτίβα (το σημερινό Αχλαδόκαστρο), το πρώτο χωριό της Ναυπακτίας που συναντούσε το παλιό μονοπάτι – μουλαρόδρομος που διερχόταν από το γεφύρι στη μακρά πορεία του από τις ακτές της Αιτωλίας κοντά στις εκβολές του Ευήνου ως τα ορεινά της ενδοχώρας.

Από το εν λόγω γεφύρι πέρασαν οι διασωθέντες της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826), ακολουθώντας το μοναδικό προς την ορεινή ενδοχώρα μονοπάτι των αρχαίων Αιτωλών και των μέχρι των ημερών μας ημινομάδων κτηνοτρόφων.

Το γεφύρι συνέδεε τη Δυτική Αιτωλία με την ορεινή Ναυπακτία και την Ευρυτανία μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε κατασκευάσθηκε ο νέος δρόμος Θέρμου – Πλατάνου. Η εγγύς περιοχή του γεφυριού προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, ενώ σε κοντινή απόσταση απ’ αυτό προσφέρονται και βασικές εξυπηρετήσεις για τους επισκέπτες.

Το γεφύρι είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο, (κατά προτίμηση τύπου εκτός δρόμου, καθώς ο δρόμος σε μεγάλο μέρος του μήκους του είναι χωμάτινος), είτε μέσω της διαδρομής Θέρμο – Αβαρίκος – Δοσούλα – Γέφυρα Αρτοτίβας είτε μέσω της διαδρομής Θέρμο – Κάτω Χρυσοβίτσα – Δοσούλα – Γέφυρα Αρτοτίβας, όπου υπάρχει αντίστοιχη σήμανση.

Επίσης, είναι δυνατό να φτάσει κανείς ως εκεί μέσω μονοπατιού που ξεκινάει από την Κάτω Χρυσοβίτσα. Το ίδιο το Καρέλι και το τοξωτό του Γεφύρι είναι πάντα μέσα στους προορισμούς που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί σε όλους τους ελληνικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Είναι το παλαιότερο γεφύρι που σώζεται σήμερα στον ποταμό Εύηνο. Είναι κτισμένο σε θέση μοναδική, στο στενότερο σημείο του ποταμού, λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο (Διπόταμα).

Το καλοκαίρι ο διαβάτης μπορούσε να περάσει και από άλλα σημεία του ποταμού αλλά τον χειμώνα, όταν ο Εύηνος είναι “κατεβασμένος” υποχρεωτικά οδηγείται στο Γεφύρι της Αρτοτίβας. Το σημείο ενδείκνυται για πεζοπορία, αφού η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη και ο δρόμος σε αρκετά καλή κατάσταση.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 52 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News