Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  5:20 μμ
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 18:12

Όταν οι άνδρες συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα ανδρικά πηγαδάκια είναι συνήθεις οι παροτρύνσεις των μεγαλύτερων προς τους νεότερους να ευχαριστηθούν τη σχέση τους πριν τον γάμο.

Και προς τους άνδρες αυτούς η εξήγηση είναι, ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα. Η αλήθεια όμως βρίσκεται στην απλώστρα, τη σιδερώστρα και τη σφουγγαρίστρα.

Βλέπετε πληθαίνουν οι έρευνες, που δίνουν στους παραπάνω κυρίους την απάντηση, ότι η βελτίωση της σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού εξαρτάται από το πως το ζευγάρι μοιράζει τις δουλειές του σπιτιού.

Προς υπεράσπιση δε όσων θα πουν, ότι πρόκειται για δικαιολογίες, αναφερόμαστε στην Εθνική έρευνα για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά  αφορά (1992–1994) (National Survey of Families and Households) και την έρευνα του 2006 για τον Γάμο και τις Σχέσεις ( 2006 Marital and Relationship Survey). Ας δούμε όμως τι έλεγε η έρευνα.

Πως γίνεται η κατανομή των εργασιών

Οι έρευνες λοιπόν κατέληξαν, ότι υπάρχει μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση στα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές καθημερινά. Για την ακρίβεια οι έρευνες δείχνουν, ότι τα μόνα ζευγάρια, που ανέφεραν ότι έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή από τους προκατόχους τους είναι εκείνα, όπου και οι δύο απασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού. Αν και στο σημείο αυτό να ομολογήσουμε, ότι η συχνότητα έχει μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμη και πριν το Netflix.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή μόλις το 2013 ήταν ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη, ότι άνδρες ή γυναίκες, που ανακατεύονταν ο ένας στα δουλειές του άλλου, δεν έλκονταν από τους συντρόφους τους.

Η ιδέα αυτή στηρίχτηκε στο ότι οι άνδρες, που αναλάμβαναν τη σιδερώστρα και οι γυναίκες, που άλλαζαν τα λάδια, έβαζαν σε παύση την αρρενωπότητα ή θηλυκότητα αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα εξέπεμπαν λιγότερο προκλητικά σήματα προς τους συντρόφους τους.

Σεξουαλική ζωή και δουλειές του σπιτιού: Τι λένε τα νέα ευρήματα

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κορνουάλης έλεγε, ότι τα παλιά ευρήματα, που υποστήριζαν, ότι η διαφορετικότητα ισούται με σεξουαλική επιθυμία, ήταν πια ξεπερασμένα. Οι νέες στατιστικές έδειξαν το αντίθετο.

Ο μη παραδοσιακός διαχωρισμός στις δουλειές του σπιτιού και η σεξουαλική ικανοποίηση ενός ζευγαριού, αλλά και η συχνότητα συσχετίζονταν. Μάλιστα όχι απλώς συνδέονταν αλλά κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αλλάξει τα πράγματα, όπως υποστήριξε η συγγραφέας της μελέτης Sharon Sassler. Η ίδια, που είναι καθηγήτρια ανάλυσης πολιτικής δήλωσε τα παρακάτω σε έκθεση του Συμβουλίου για τις Σύγχρονες Οικογένειες (Council on Contemporary Families).

Ως το 2006 τα ζευγάρια που μοιράζονταν εξίσου τις δουλειές του σπιτιού και οι άνδρες έκαναν πάνω από το ένα τρίτο των δουλειών ή ως το 65% των δουλειών του σπιτιού, είχαν πιο δραστήρια σεξουαλική ζωή από ζευγάρια. Στον αντίποδα βρίσκονταν τα ζευγάρια, όπου το βάρος του 65% των εργασιών του σπιτιού ή και παραπάνω έπεφτε σε έναν από τους δύο.

Το μεγάλο ερώτημα: Γιατί οι δουλειές του σπιτιού αλλάζουν;

Γιατί το ποιος θα ασχοληθεί με τη σφουγγαρίστρα και τις δουλειές του σπιτιού επηρεάζει την ερωτική ζωή των ζευγαριών; Σύμφωνα με τα ευρήματα όταν οι άνδρες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο φόρτο των εργασιών του σπιτιού, η αίσθηση των γυναικών, ότι βρίσκονται σε μια δίκαιη και ικανοποιητική σχέση αυξάνεται. Μάλιστα το μυστικό συστατικό της επιτυχίας φαίνεται, ότι είναι η φροντίδα των παιδιών.

Η ιστορικός Στέφανι Κουντζ σημειώνει, ότι ο γάμος αλλάζει εκ θεμελίων. Από εκεί που ο γάμος ήταν μια ένωση, όπου δύο αντίθετα ενώνονταν για να διορθώσουν ο ένας τα ελαττώματα του άλλου, τώρα στηρίζεται στα κοινά ενδιαφέροντα, τις δραστηριότητες και τα συναισθήματα. Εκεί που η διαφορετικότητα κάποτε υπήρξε η βάση της ερωτικής επιθυμίας, η ισότητα γίνεται όλο και περισσότερο ερωτική.

Επίσης να σημειωθεί, ότι η συχνότητα και η ικανοποίηση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Σε γάμους της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60 οι γυναίκες ενέδιδαν πιο συχνά στις ορέξεις του συζύγου, γιατί ήταν οικονομικά εξαρτημένες από εκείνους, σημειώνει η Κουντζ. Τώρα οι γυναίκες αισθάνονται άνετα να πουν όχι και είναι πιο πιθανό να πουν ναι, αν αισθάνονται, ότι η σχέση τους είναι δίκαιη.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ερωτική ζωή των ζευγαριών

Δεν είναι μόνο ο ατμοκαθαριστής, η σφουγγαρίστρα και τα λοιπά καθαριστικά σύνεργα για τις οικιακές εργασίες, που επηρεάζουν τη σχέση ενός ζευγαριού. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι τα παιδιά, που συνήθως αυξάνουν τον φόρτο των υποχρεώσεων για τις γυναίκες, μειώνοντας αυτομάτως τη σεξουαλική επιθυμία.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες δείχνουν, ότι όσο πιο μακροχρόνια η σχέση τόσο πιο πολύ επιβαρύνονται οι γυναίκες. Αυτό όμως είναι ίσως και ενθαρρυντικό σημάδι, γιατί δείχνει ότι δεν είναι πολύ αργά να ξεκινήσουν να κάνουν δουλειές του σπιτιού για να σώσουν τη σχέση τους.

Image by Freepik

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 61 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News