Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  3:29 πμ
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 18:25

Γιάννης Καλλιάνος για προγνώσεις καιρού : «Η μετεωρολογία κατάντησε κακόγουστο σόου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε πως «Η μετεωρολογία κατάντησε κακόγουστο σόου» σε ανάρτησή του για τις προγνώσεις που κάνουν πολλοί, μεταδίδοντας τον καιρό ως κάποιο καταστροφικό γεγονός

Με ένα μικρό δοκίμιο στο Facebook που τιτλοφόρησε «Προγνώστες του Πανικού : Ψάχνοντας τη δόξα μέσα από Καιρικές Καταστροφές», ο κ. Καλλιάνος βλήθηκε κατά όσων μεταδίδουν ψευδώς για ακραία καιρικά φαινόμενα, με στόχο τον εντυπωσιασμό.

Ο μετεωρολόγος ξεκίνησε παρατηρώντας πως «Είναι λυπηρό να παρατηρεί κανείς ορισμένους προγνώστες του διαδικτύου να υπερβάλλουν και να δραματοποιούν τις καιρικές συνθήκες, με μοναδικό σκοπό την προσωπική τους προβολή».

Καλλιάνος: «Η μετεωρολογία κατάντησε κακόγουστο σόου»
«Αυτές οι ανυπόστατες αναφορές για δήθεν ακραία φαινόμενα δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο πέρα από τη φιλοδοξία κάποιων να ακουστεί το όνομά τους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι απλή και ξεκάθαρη», εξήγησε ο Γιάννης Καλλιάνος.

«Το Σαββατοκύριακο θα είναι ζεστό και όχι «κολαστήριο με αεροχειμάρρους που θα πλήξουν τη χώρα» όπως κάποιοι ανέφεραν πριν από μέρες, με θερμοκρασίες έως και 32-34°C».

«Επιπλέον, από τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα πέσει κατά 8°C κατά μέσο όρο, φτάνοντας τους 26-27 °C, ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάποιοι ανέφεραν αυτή την πτώση ως «ακαριαία πτώση υδραργύρου λόγω ψυχρού μετώπου», συνέχισε.

«Όμως, αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν είναι κάτι ακραίο, ούτε επικίνδυνο. Επίσης, τη Δευτέρα, θα πνέει Βορειοδυτικός άνεμος 5-7 μποφόρ και τοπικά ίσως και 8, κυρίως στο Ιόνιο. Το βλέπετε ως «επικίνδυνη μεταβολή» αυτό; Ασφαλώς και όχι».

«Όσο για τις βροχές της Κυριακής και της Δευτέρας "που θα είναι επικίνδυνες και καταστροφικές" βάση των λεγομένων κάποιων, θα επηρεάσουν περίπου το 8-10% της έκτασης της χώρας (κυρίως Θράκη και Βορειοανατολικό-Ανατολικό Αιγαίο), θα είναι ασθενούς έως και μέτριας έντασης, ενώ θα εκδηλωθούν σε αυτές τις περιοχές και σποραδικές καταιγίδες. Το περισσότερο νερό αναμένεται στη Θράκη», εξήγησε.

Είπε στη συνέχεια πως «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι 26-27°C είναι σχεδόν ιδανικές θερμοκρασίες για την εποχή. Το να παρουσιάζονται αυτές οι φυσιολογικές μετεωρολογικές μεταβολές ως "κλιματική καταστροφή" είναι ανεύθυνο και προκαλεί αχρείαστο πανικό».

«Οι επαγγελματίες του χώρου οφείλουν να ενημερώνουν με ψυχραιμία και ακρίβεια, όχι να καταφεύγουν σε υπερβολές για λίγη επιπλέον δημοσιότητα. Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η "μυθοπλασία", που εκθέτει τόσο τους ίδιους τους μετεωρολόγους όσο και την εμπιστοσύνη του κοινού στις καιρικές προβλέψεις».

Ο μετεωρολόγος επεσήμανε επίσης ότι «Αυτοί οι προγνώστες, που πραγματικά συναντάς πολλούς στο διαδίκτυο, εκμεταλλεύονται τη φυσική ανησυχία των πολιτών για να κερδίσουν λίγη επιπλέον προσοχή».

Καταληκτικά, έγραψε πως «Η Μετεωρολογία έχει καταντήσει ένα κακόγουστο σόου γιατί πολλές φορές η υπερβολή αντικαθιστά την αλήθεια»

reader.gr

Διαβάστηκε 101 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News