Παρασκευή, 25η Οκτωμβρίου 2024  11:54 μμ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 10:06

Ελληνικό πρωτάθλημα με 23% Έλληνες γίνεται; Πώς δεν γίνεται…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόνο 36 Έλληνες παίκτες ξεκίνησαν στην βασική ενδεκάδα ΟΛΩΝ των ομάδων της Super League την 5η αγωνιστική, αριθμός που αποτελεί (προσωρινό;) αρνητικό ρεκόρ.

Το’ χουμε αποδεχτεί, δυστυχώς, εδώ και χρόνια ότι η έννοια «ελληνικό πρωτάθλημα» που βλέπουμε κάθε Κυριακή είναι ένας ευφημισμός. Πιο σωστό θα ήταν να αναφερόμαστε σε «ποδόσφαιρο που παίζεται στην Ελλάδα». Η ισχνή παρουσία Ελλήνων παικτών στις ενδεκάδες των ομάδων της Super League είναι μια παγιωμένη πραγματικότητα. Η οποία δεν φαίνεται να ανησυχεί κανέναν σοβαρά. Υπάρχουν μερικές σκόρπιες κραυγές, κι αυτό είναι όλο.

Καμία έκπληξη, λοιπόν, δεν νιώθει ο θεατής, ο οπαδός, όταν βλέπει την ενδεκάδα της ομάδας του γεμάτη ξένους παίκτες. Αλλά αυτό που παρακολουθούμε φέτος, με αποκορύφωμα την 5η αγωνιστική το τελευταίο διήμερο, δεν έχει προηγούμενο. Συνολικά στις 14 ομάδες που μπήκαν στα γήπεδα ξεκίνησαν μόνο 36 παίκτες με ελληνικό διαβατήριο! Ένα ποσοστό που μετά βίας ξεπερνάει το 23%. Δηλαδή ούτε ένας στους τέσσερις παίκτες που προτιμήθηκαν να ξεκινήσουν τα παιχνίδια είναι συμπατριώτης μας.

Η κατάσταση, μάλιστα, βαδίζει από το κακό στο χειρότερο από την πρεμιέρα. Την πρώτη αγωνιστική οι Έλληνες παίκτες που αγωνίστηκαν στις βασικές ενδεκάδες των ομάδων τους ήταν συνολικά 45. Όπως φαίνεται από τον πίνακα που παρουσιάζουμε, ο αριθμός του μειώνεται αργά και σταθερά.

Προφανώς η συγκρότηση της ενδεκάδας έχει να κάνει και με συγκυρίες της στιγμής, όπως π.χ. τραυματισμοί, τιμωρίες και σχήμα. Εδώ, όμως, δεν πρόκειται για φωτογραφία της στιγμής, αλλά για τάση. Οι 45 Έλληνες στους 154 βασικούς στην ενδεκάδα (14 ομάδες Χ11 παίκτες) ούτως ή άλλως αντιπροσώπευαν κάτω από το 30% του συνόλου (29,2% για την ακρίβεια). Την 5η αγωνιστική, όμως, το ποσοστό τους έχει μειωθεί δραματικά στο 23,4%. Κι όπως δείχνει η διαχείριση των Ελλήνων παικτών, έχει και πιο κάτω το βαρέλι, δεν πιάσαμε ακόμα πάτο.

(Οι ομάδες παρουσιάζονται με βάση την περσινή τους κατάταξη στη βαθμολογία της Super League και της Super League 2).

Ο Άρης Θεσσαλονίκης είναι η ομάδα που χρησιμοποιεί τους λιγότερους Έλληνες παίκτες στη βασική του ενδεκάδα. Είναι κάτι που συμβαίνει για χρόνια κι έχει κάποιες φορές επισημανθεί από τα ΜΜΕ. Φέτος πέρα από μία συμμετοχή του Φετφατζίδη στην πρεμιέρα, δεν υπάρχει άλλος Έλληνας που έχει ξεκινήσει. Η μοναδική άλλη ομάδα που έχει ξεκινήσει φέτος χωρίς ούτε έναν Έλληνα στην ενδεκάδα της είναι ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, όπως τον παρέταξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο σαββατιάτικο ματς με τον Βόλο.

Συνολικά στις 70 βασικές ενδεκάδες που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα στις πέντε αγωνιστικές της Super League μόλις τέσσερις φορές οι Έλληνες ήταν περισσότεροι από τους ξένους. Το ποσοστό (5,7%) είναι τόσο μικρό που προκαλεί πικρό χαμόγελο, αντί για λύπη. Δύο φορές το «πέτυχε» ο Λεβαδειακός (2η και 3η αγωνιστική) κι από μία Λαμία και Πανσερραϊκός (στην πρεμιέρα).

Ο Λεβαδειακός χρησιμοποιεί σταθερά τους περισσότερους Έλληνες παίκτες στη βασική του ενδεκάδα. Ακολουθούν από κοντά ο Παναιτωλικός και ο ΟΦΗ. Στον Αστέρα Τρίπολης του Κλοντ Μακελελέ ξεκίνησαν τέσσερις Έλληνες βασικοί.

Αντίθετα, τα δείγματα του Πανσερραϊκού φαίνονται… ανησυχητικά. Από τους έξι βασικούς Έλληνες που παρέταξε ο Μιχάλης Γρηγορίου στην Τούμπα στην πρεμιέρα του με τον ΠΑΟΚ «έπεσε» στους μόλις δύο που εμπιστεύθηκε ο Χουάν Φεράντο στη δική του πρεμιέρα, εναντίον του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.

Αργύρης Παγαρτάνης- SDNA

Διαβάστηκε 182 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.