Δευτέρα, 20η Μαίου 2024  2:52 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 18:26

Αναμένοντας την υπογραφή Αλεξιάδη για το Επιχειρηματικό Πάρκο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναμένουν ο δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αλλά και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για την παραχώρηση δημόσιας έκτασης στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, ώστε να δημιουργεί Επιχειρηματικό Πάρκο, κάτι που θα διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή.

Ο δήμος Αγρινίου και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με δεδομένο ότι στο Γ.Π.Σ. Αγρινίου έχει προταθεί η δημιουργία δύο Επιχειρηματικών Πάρκων σε περιοχές ιδιωτικών εκτάσεων, κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος για απαλλοτριώσεις, αναζήτησαν και βρήκαν στην περιοχή του Αγγελοκάστρου δημόσια έκταση 240στρεμμάτων που είναι στο Κτηματολόγιο και παραμένει επί χρόνια ανεκμετάλλευτη. Μάλιστα η συγκεκριμένη έκταση παρουσιάζει το πλεονέκτημα να βρίσκεται εκ των πραγμάτων πολύ κοντά στην χάραξη που θα προταθεί για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, καθώς επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στον βιολογικό καθαρισμό του Αγρινίου, γεγονός που καθιστά εύκολη και χωρίς υψηλό κόστος τη διάθεση των λυμάτων σ΄ αυτόν, ικανοποιώντας έτσι τις περιβαλλοντικές προϋπόθεσες για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων.

Αεροφωτογραφία της περιοχής. Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο

Αεροφωτογραφία της περιοχής. Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο

Από τη στιγμή δε που υπάρχει η δέσμευση της Περιφέρειας να προχωρήσει η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος, το μόνο που υπομένει είναι η υπογραφή του αρμοδίου υπουργού, ώστε να προχωρήσει το έργο. Σημειωτέον ότι ο δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχουν εδώ και αρκετούς μήνες αποστέλλει το σχετικό αίτημα και περιμένουν την παραχώρηση, ώστε μετά τη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού στο Αστακό, να δημιουργηθεί και μια δεύτερη περιοχή στην Αιτωλοακαρνανία που θα μπορεί να φιλοξενήσει δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης.

Πιο αναλυτικά η συγκεκριμένη έκταση παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:
• Βρίσκεται εκτός σχεδίου, εκτός ΓΠΣ σε περιοχή χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τις χρήσεις γης.
• Γειτνιάζει με την προτεινόμενη χάραξη της σύνδεσης της πόλεως του Αγρινίου με την Ιόνια οδό (κόμβος Αγγελοκάστρου) (Χάρτης) και μέχρι την υλοποίηση της σύνδεσης, σήμερα μπορεί να λειτουργήσει από την υφιστάμενη επαρχιακή οδό Αγρινίου – Αγγελοκάστρου.
viopa-3• Βρίσκεται πλησίον του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου, γεγονός που καθιστά εύκολη και χωρίς υψηλό κόστος τη διάθεση των λυμάτων σ΄ αυτόν, ικανοποιώντας τις περιβαλλοντικές προϋπόθεσες για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Χάρτης).
• Βρίσκεται πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ, ώστε σε μελλοντική αξιοποίηση αυτής η μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων θα είναι ακόμη πιο εύκολη και χαμηλότερου κόστους.
• Η περιοχή χωροθέτησής της είναι αγροτική γη και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
• Το μέγεθός της είναι τέτοιο που επιτρέπει την χωροθέτηση όλων των τύπων Επιχειρηματικών Πάρκων ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία δραστηριοτήτων μέσης και υψηλής όχλησης.
• Το κανονικό σχήμα της και το επίπεδο ανάγλυφό της καθιστά εύκολη την πολεοδόμησή της
• Το ιδιοκτησιακό της καθεστώς λόγω μη ύπαρξης απαλλοτριώσεων ευνοεί την γρήγορη και μειωμένου κόστους ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακού πάρκου.

ΠαπαναστασίουΟ δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr για το αίτημα του δήμου Αγρινίου το χαρακτήρισε ως «το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι απλώς μια πολιτική επιλογή παραχώρησης προκειμένου να δημιουργηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο. Δεν κοστίζει κάτι στην Κυβέρνηση να το κάνει, είναι ένα δημόσιο κτήμα που δεν χρησιμοποιείται για τίποτα». «Εξάλλου αυτή δεν είναι η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών, να αξιοποιηθεί η δημόσια γη; Τι καλύτερο λοιπόν από το να γίνει ένα Επιχειρηματικό Πάρκο, που θα αναπτύξει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, θα δώσει την ευκαιρία να γίνει μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και θα λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις χρήσεις γης;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο Γ.  Παπαναστασίου και προσθέτει : «Μάλιστα μιλάμε για μια ιδανική θέση κοντά στην Ιόνια Οδό και τη χάραξη που θα προταθεί για τη σύνδεση με το Αγρίνιο, είναι μάλιστα και η συγκεκριμένη περιοχή γεωγραφικά και το κέντρο του νομού και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει επιχειρήσεις από όλο το νομό». Καταλήγει μάλιστα ο δήμαρχος Αγρινίου σημειώνοντας πως «ο κ. Αλεξιάδης, όταν ήρθε στο Αγρίνιο και του εξέθεσα το θέμα, δεσμεύτηκε να το εξετάσει και το είδε θετικά. Περιμένω το προσεχές διάστημα αποτελέσματα… Διαφορετικά για τι ανάπτυξη μιλάμε τελικά; Αν δεν υπογραφεί η παραχώρηση, όταν μάλιστα έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, αυτό θα σημαίνει ότι αδιαφορούν για αυτό τον τόπο, ειλικρινά όμως δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο…»

Δ.Π

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1796 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.