Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024  12:20 πμ
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 14:17

Αγρίνιο: Ξε-καντινιαστήκαμε! Πώς έγινε το...χάος με το φεστιβάλ καντίνας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αν ένα γεγονός έχει προκαλέσει...σεισμό στην κοινωνική σφαίρα του Αγρινίου αυτό είναι η ματαίωση του "Φεστιβάλ Καντίνας" που εννοείται ότι θα λάμβανε χώρα στα παλιά Σφαγεία από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου.

Ένα πλήθος από αντιδράσεις ξεσηκώθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα λόγω της ματαίωσης, καθώς το street food παγκοσμίως και οι καντίνες εν γένει έχουν πάρει μια παγκόσμια διάσταση κι έχει γίνει μόδα. Για το θέμα γίνονται ταινίες και αφιερώματα, σοβαρά ενημερωτικά μέσα κάνουν ένθετα, ενώ διεθνείς γαστρονομικοί οργανισμοί απονέμουν σοβαρά βραβεία που φτάνουν ακόμη και στο επίπεδο αστεριών "Michelin".

Οι πόλεις, δε, που έχουν φοιτητόκοσμο, επισκέπτες και τουρισμό, πλέον διαθέτουν έναν αριθμό από καντίνες με "σοβαρό" φαγητό και μάλιστα διαρκώς επεκτείνονται ή αναζητούν νέες περιοχές να εγκατασταθούν, καθώς το πρότζεκτ της μεταφοράς τους είναι πολύ ευέλικτο.

Κάπου εκεί, η ανακοίνωση της εταιρίας Thessaloniki Brand A.E. που εξηγούσε ότι δεν γίνεται το φεστιβάλ λόγω πιέσεων "από τον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου" περιέπλεξε τα πράγματα ακόμη περισσότερο, καθώς τα βέλη στράφηκαν προς τους δύο εμπορικούς συλλόγους της πόλης, και τον παλιότερο "Ερμή" και τον νεότερο ΣΕΕΔΑ, οι οποίοι αμφότεροι αναγκάστηκαν να βγάλουν ανακοινώσεις με τις οποίες αρνούνταν όχι μόνο την συμμετοχή σε κάποια απόφαση αλλά και την παραμικρή ενημέρωση για το ζήτημα. Μάλιστα στην περίπτωση του πρώτου, εξηγούνταν με σκωπτικό τρόπο ότι δεν μπορεί για ότι γίνεται στραβό στο Αγρίνιο να φταίει ο συγκεκριμένος σύλλογος!

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει υπό την σκέπη της και μια Μ.Κ.Ο. την "Αξιοπρέπεια" με την οποία δηλώνει στα μέσα προβολής της ότι εκπληρώνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, προσφέροντας εργασία σε δεκάδες ανέργους που πληρώνονται από τα έσοδα των φεστιβάλ αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο καθώς γίνεται παρουσίαση από άλλες κουζίνες και κουλτούρες στις ελληνικές πόλεις, ακόμη και σε μικρά χωριά με την χρήση μικρών βαν και άλλων μέσων που πάνε παντού.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα φεστιβάλ που κάνουν η Thessaloniki Brand A.E. με την "Αξιοπρέπεια" έχουν πολύ μεγάλη απήχηση όπως φάνηκε και σε μικρές πόλεις όπως η Ηγουμενίτσα, η Ναύπακτος ή το Κιλκίς στο οποίο υπολογίστηκαν12.000 επισκέπτες, πράγμα σπανιότατο για την συγκεκριμένη πόλη.

Στην περίπτωση του Κιλκίς, πάντως, υπάρχουν και παρατράγουδα καθώς ο δήμος έχει κάνει αγωγή στους διοργανωτές του «Φεστιβάλ Καντίνας» διότι δεν αποδόθηκαν χρήματα που είχε οριστεί να δοθούν στον τοπικό σύλλογο χάντμπολ, τον ΓΑΣΚ, μέσα από κουπόνια. Ο, δε, δήμος θεώρησε ότι το αντίτιμο που κλήθηκαν να καταβάλουν οι διοργανωτές θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο λόγω των μεγάλων εσόδων που υπήρξαν...

Σε ό, τι αφορά τον δήμο Αγρινίου, πάντως, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινώσει κάτι, οι πληροφορίες λένε ότι στις 31 Ιουλίου ήρθε ένα αίτημα από την εταιρία που διοργανώνει το Φεστιβάλ με το οποίο ζητούνταν ένας χώρος για την διεξαγωγή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση και έγιναν συζητήσεις για εξεύρεση άλλης ημερομηνίας μέσα στην χρονιά, λόγω πληθώρας εκδηλώσεων αυτή την εποχή αλλά και των ιδιαιτεροτήτων στα «Σφαγεία» όπου δεν υπάρχει ρεύμα, φύλαξη, ενώ υπάρχουν κι άλλες ιδιαιτερότητες.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι η Thessaloniki Brand A.E. έκανε αναρτήσεις ανακοινώνοντας το φεστιβάλ και ακολούθησε μια αλληλογραφία με τον δήμο όπου επισημαινόταν ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα.

Τελικώς, η εταιρία και η ΜΚΟ ανακοίνωσαν ότι το φεστιβάλ ματαιώνεται, με την γνωστή επίκληση του «εμπορικού κόσμου του Αγρινίου» που προκάλεσε και τον σχετικό χαμό. Εν κατακλείδι από τον δήμο Αγρινίου θεωρούν ότι δεν ήταν δεοντολογική η προσέγγιση των διαδικασιών από τους διοργανωτές και δεν έγινε καμία συμφωνία για το ποιο όφελος(και με ποια φόρμουλα θα γίνει αυτό) θα αποκομίσει ο δήμος Αγρινίου. «Ήταν σαν να μας έλεγαν ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό που κάνουν και δεν χρειάζεται να το ψάχνουμε και πολύ λόγω και της κοινωνικής προσφοράς τους», επεσήμανε στο sinidisi.gr ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Γιάννης Φαρμάκης.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 208 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 19:34
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News