Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  12:53 πμ
Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 13:16

Σταμνά: Το γλέντι δεν σταματά στο πανηγύρι της Αγίας Αγαθης στο Αιτωλικό (φωτο -βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στο Αιτωλικό βρίσκεται μεταξύ των 16 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Χθες συνεχίστηκε στη Σταμνά όπως φαίνεται και στις εικόνες και τα βίντεο.

Το πανηγύρι της «Αγι’ Αγάθης» για τους ντόπιους, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Αιτωλικό, το τριήμερο 21, 22 και 23 Αυγούστου, ημέρα που η εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 21 Αυγούστου κάθε έτους ο καπετάνιος με τους αρματωμένους της παρέας του, ντυμένοι όλοι με παραδοσιακές στολές και με τη συνοδεία της ζυγιάς, περιπλανούνται στα δρομάκια του Αιτωλικού, για να καταλήξουν στο στέκι τους, όπου και ακολουθεί γλέντι έως αργά το μεσημέρι. Κατόπιν, οι πανηγυριστές, άλλοι έφιπποι και άλλοι πεζοί, συγκεντρώνονται στην Πλατεία Γρ. Λιακατά του Αιτωλικού για να ανηφορίσουν προς το βουνό, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αγάθης, παρελαύνοντας πρώτα από τους δρόμους του νησιού. Στο βουνό ανταμώνουν με τους Σταμνιώτες πανηγυριστές και ακολουθεί ολονύκτιο γλέντι.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται η επιστροφή των πανηγυριστών, ακολουθώντας την ίδια πορεία και παρελαύνοντας ξανά μέσα από το Αιτωλικό για να καταλήξουν στην Πλατεία Γρ. Λιακατά. Ακολουθεί και πάλι γλέντι μέχρι πρωίας, υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά. Το πανηγύρι της Αγι’ Αγάθης είναι μαζί με το πανηγύρι του Άη-Συμιού, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα πανηγύρια της Αιτωλίας. Πέρα από την Αγία Αγάθη, την οποία τιμά ιδιαιτέρως, το πανηγύρι απέκτησε το 1835 και ιστορικό χαρακτήρα, προκειμένου να τιμηθούν και οι πεσόντες του επαναστατικού αγώνα του Αιτωλικού.

Φέτος πανηγυριστές, άλλοι έφιπποι και άλλοι πεζοί, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Γρ. Λιακατά του Αιτωλικού και ακολούθως ανηφόρισαν στο βουνό όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αγάθης όπου αντάμωσαν με τους Σταμνιώτες πανηγυριστές.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 169 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 13:18
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News