Τρίτη, 6η Αυγούστου 2024  5:25 μμ
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 17:00

Μπαίνει σε εφαρμογή το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» - Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκίνησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η υλοποίηση του Έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» - Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ανάδοχους την εταιρεία NEUROPUBLIC, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Το Έργο αφορά στο σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας και απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς.

Κατά την υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός, προμήθεια, εγκατάσταση και διαμόρφωση υλικοτεχνικής υποδομής, στην οποία θα βασίζεται: 

  • Η συλλογή δεδομένων από σημεία γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την Ελλάδα 
  • Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών από υποσυστήματα, με τρόπο που να προωθείται η έξυπνη πληροφόρηση σε επίπεδο αγροτεμαχίου 
  • Η χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής.

Το αντικείμενο του Έργου

Το Έργο περιλαμβάνει:

  • Εγκατάσταση 3.000 Υποστηρικτικών Σταθμών Συλλογής Δεδομένων σε διάφορες καλλιέργειες ανά την Ελλάδα 
  • Εγκατάσταση 50 Αγρομετεωρολογικών Σταθμών (Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων Επαυξημένης Ακρίβειας) 
  • Αξιοποίηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones) 
  • Αξιοποίηση Δορυφορικών Εικόνων 
  • Δημιουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ευφυούς Γεωργίας που θα παρέχει εξατομικευμένη ενημέρωση 
  • Δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης (ένα γραφείο σε κάθε Περιφέρεια της χώρας) με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των παραγωγών, γεωπόνων και λοιπών ενδιαφερομένων. 

Η παραπάνω τεχνολογική υποδομή θα συλλέγει και θα τηρεί ετερογενή δεδομένα υψηλής ποιότητας, τα οποία αφορούν στην πλειονότητα της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας και δυνητικά θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων υπηρεσιών και προϊόντων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα γεωργό. Επιπλέον, τα εν λόγω δεδομένα θα αποτελέσουν μια αξιόπιστη βάση για περαιτέρω ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς της γεωπονίας και του περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, η τεχνολογική πλατφόρμα θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μικροκαλλιεργητή, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Τα δεδομένα θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφορία σε παραγωγούς, γεωπόνους και ερευνητές. Τα ίδια τα δεδομένα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε εφαρμογές άλλων τομέων όπως το περιβάλλον, η βιομηχανία τροφίμων κ.λπ.

Μέσω του Έργου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει στη σύνδεση παραγωγών, οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων που σχετίζονται με τη γη και την παραγωγική διαδικασία, έτσι ώστε, με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ανοικτών ψηφιακών δεδομένων και τεχνογνωσίας, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ευφυές πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μικροκαλλιεργητών, του αγροτικού συμβούλου και των φορέων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.

Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» αποτελεί μια μοναδική περίπτωση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην εμβέλειά του, ενώ θέτει τις βάσεις για μια σαρωτική αλλαγή κλίμακας στις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της ελληνικής γεωργίας, αλλά και στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, αλλάζοντας σημαντικά το «πρόσωπο» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα

Πρόκειται για ένα οραματικό έργο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, χάρη στο οποίο ο μεν Δημόσιος Τομέας θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τα συλλεγόμενα δεδομένα ώστε να χαράσσει τεκμηριωμένες πολιτικές και να παρακολουθεί αποτελεσματικά την εφαρμογή τους, ο δε Ιδιωτικός Τομέας θα μπορεί να αναπτύσσει έρευνα, καθώς και εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους αγρότες και θα τους βοηθήσουν στον εξορθολογισμό της παραγωγής τους και παράλληλα στη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ 2023-2027.

Τα οφέλη του παραγωγού

Η εισαγωγή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία μέσω του Έργου, αποσκοπεί στο όφελος πρωτίστως του αγροτικού πληθυσμού, από τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και, κατά συνέπεια, την αύξηση του κέρδους του. Επιπλέον, ο κλάδος αναμένεται να επωφεληθεί και από την αύξηση στην παραγωγή, τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους και άρα τις υψηλότερες τιμές διάθεσης.

Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» στοχεύει στη μείωση βιολογικής ανισορροπίας, λειψυδρίας και ερημοποίησης που συχνά προκαλούνται από την εντατική γεωργία, στην ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων αλλά και την παραγωγή ασφαλέστερων και ποιοτικότερων τροφίμων, δεδομένης της ελεγχόμενης και ακριβούς χρήσης γεωργικών εισροών.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία, τα οφέλη και τις δυνατότητες που τους παρέχει το εν λόγω Έργο, από την ιστοσελίδα digiagro.gr

→ Πατήστε ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα

Σχετικά με τη NEUROPUBLIC

Η NEUROPUBLIC αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες Πληροφορικής και Τεχνολογίας στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για τον αγροδιατροφικό τομέα. Στόχος της, να καλύψει τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και του αγροδιατροφικού τομέα για την επιτυχημένη πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση, μέσα από την ανάπτυξη εξειδικευμένων πληροφοριακών συστημάτων και την παροχή ολοκληρωμένων προϊόντων και υπηρεσιών.

Σχετικά με τον Όμιλο ΟΤΕ

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση, ενώ οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο διεθνές χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Κάτω από την ενιαία εμπορική μάρκα COSMOTE και με κεντρικό της μήνυμα «ένας κόσμος, καλύτερος για όλους», ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών: σταθερή, κινητή τηλεφωνία, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδρομητική τηλεόραση και ολοκληρωμένες λύσεις ICT. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στους τομείς των ναυτιλιακών επικοινωνιών και των ακινήτων, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές, στην online παραγγελία φαγητού και στην αγορά ψηφιακών ασφαλίσεων. Εκτός Ελλάδας, δραστηριοποιείται στην αγορά κινητών τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας. 

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου και αποτελεί βασική του προτεραιότητα. Η στρατηγική του Ομίλου ΟΤΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή της Deutsche Telekom και επικεντρώνεται στην Κλιματική Ουδετερότητα, την Κυκλική Οικονομία σε όλη την Αλυσίδα Αξίας, τη Συμπερίληψη και τις Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία και την Ψηφιακή Κοινωνία για όλους.

Σχετικά με τη «ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

Η επιχείρηση «ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ιδρύθηκε το 2007 στην Αθήνα, εστιάζοντας στην οπτική επικοινωνία, τον σχεδιασμό διαδικτυακών εφαρμογών και την παραγωγή διαφημιστικού υλικού. Από το 2012, εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της ψηφιακής διαφήμισης, υλοποιώντας καμπάνιες που διακρίνονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την καινοτομία και την ποιότητα των εφαρμογών. Παράλληλα, αναπτύσσει ψηφιακές πλατφόρμες νέων τεχνολογιών και αναλαμβάνει συνολικά τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την παραγωγή του επικοινωνιακού υλικού για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Διαβάστηκε 115 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία