Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  12:54 πμ
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 23:33

Βραδιά πολιτισμού στην Αγία Παρασκευή Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σαν επιστέγασμα των 5θήμερων θρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων στην Αγία Παρασκευή Αγρινίου, το βράδυ της Κυριακής 28 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε ένα ποικίλο πρόγραμμα δρώμενων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, που δεσπόζει πανοραμικά πάνω από την πόλη.

Οι προηγούμενες ημέρες ήταν αφιερωμένες στην λατρεία της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής όπως γίνεται κάθε χρόνο στην γιορτή της. Αυτή την φορά όμως ήταν ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία και η προσκύνηση από αμέτρητους πιστούς μέλους του σώματος της Αγίας που ήρθε στην εκκλησία στο Αγρίνιο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου, τους πολιτιστικούς συλλόγους και την Κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου. Όλοι βοήθησαν στην οργάνωση της, που είχε πρωτεργάτες τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γεώργιο Σταύρου, τον Πρόεδρο του Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας» κ. Θεμιστοκλή Γαμβρούλη και τον αεικίνητο Παπά-Βαγγέλη Φεγγούλη, που μέσα σε μόλις ένα χρόνο έχει γίνει αγαπητός από όλους τους κατοίκους. Αλλά και ακόμα από κάθε επισκέπτη που-ειδικά τώρα με τον καύσωνα-ανηφορίζει στον λόφο της Αγίας Παρασκευής για να πάρει μια ανάσα δροσιάς και να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης του Αγρινίου από «άνωθεν».

Έτσι και την Κυριακή το βράδυ εκατοντάδες Αγρινιώτες ανέβηκαν στην Αγία Παρασκευούλα-όπως την λέγαμε παλιά-και απόλαυσαν μια βραδιά ξεχωριστή.

Πιστός στο πρόγραμμά του ο Παπά-Βαγγέλης κάλεσε όλους τους επισκέπτες να «λάβουν θέσεις» και ξεκίνησε την εκδήλωση με τα παρακάτω λόγια:

«Άγιε Αρχιερατικέ Αγρινίου, εκπρόσωπε του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ Πατέρα Νεκτάριε, Σεβαστοί Πατέρες, εξοχότατε κ. Δήμαρχε Αγρινίου, κ. Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας, κ. Αντιδήμαρχοι, αγαπητοί αδελφοί χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Μετά από ένα ευλογημένο πενθήμερο στην Ενορία μας με την εορτή της Αγίας Παρασκευής της Πολιούχου και προστάτιδός μας και την έλευση και παραμονή της Δεξιάς χαριτόβρυτης χείρας της Αγίας μας στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ναό μας, στην χάρη της οποίας προσήλθαν πλήθος ευλαβών πιστών, σήμερα κλείνουμε αυτό το μεγάλο γιορτάσι με μια πολιτιστική εκδήλωση, με Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα, με πλούσια μουσικοχορευτική πανδαισία, την οποία στοχεύουμε να καθιερώσουμε έτσι ώστε να γίνει θεσμός αυτή η πολιτιστική βραδιά κάθε χρόνο μετά την εορτή της Αγίας μας, γιατί αυτές οι εκδηλώσεις, είναι το κατ’ εξοχήν γνώρισμα της Ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή το πανηγύρι μετά τον Εσπερινό και το πανηγύρι μετά την Θεία Λειτουργία, όπως πολύ σοφά έχει τονίσει σε πρόσφατη αναφορά του ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτιστικής βραδιάς θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να χειροκροτήσουμε τα μέλη των χορευτικών τμημάτων που μας τιμούν απόψε με την ευγενική παρουσία τους και θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα, να γευτούμε τα γλυκίσματα αλλά και τα εδέσματα που έχουν προσφέρει οι επιχειρηματίες του οικισμού και της πόλης μας και κυρίως αυτά που με πολύ μεράκι και αγάπη έχουν ετοιμάσει οι νοικοκυρές της Ενορίας μας.

Ταυτόχρονα θα μπορέσουμε, όσοι επιθυμούμε να προμηθευτούμε εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα που θα εκθέσουν στην Εκδήλωσή μας, παραγωγοί και Σύλλογοι της περιοχής μας, τους οποίους και ευχαριστούμε που είναι μαζί μας.

Για να γίνει η αποψινή εκδήλωση, για την πραγματοποίηση της οποίας πήραμε την ευλογία και τις πατρικές ευχές του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχου μας, σημαντική και καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Δήμου Αγρινίου, προσωπικώς του ιδίου του αξιότιμου και φίλτατου Δημάρχου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου και των αρμοδίων Αντιδημάρχων και των Διευθυντών των Τμημάτων, τους οποίους και ευχαριστούμε από καρδιάς.

Ευχαριστούμε τον ακούραστο Πρόεδρο του Οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου, τον κ. Γεώργιο Σταύρου, που έκανε κατάθεση ψυχής για να πραγματοποιηθεί αυτή η πολιτιστική γιορτή και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς της εκδήλωσης, που πρόσφεραν τα κεράσματα, τα ποτά και τα εδέσματα. (ο Παπά-Βαγγέλης ανέφερε αρκετά ονόματα γνωστών επιχειρήσεων της πόλης του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής).

Να ευχαριστήσω-συνέχισε-τους συνεργάτες μου Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, τους εθελοντές και εθελόντριες και όλους εκείνους που «έβαλαν πλάτη» για την αποψινή βραδιά.

Στην εκδήλωση μας αυτή απόψε θα δώσουμε και μια άλλη διάσταση, αποδίδοντας τιμή σε 2 σημαίνουσες προσωπικότητες του οικισμού και της Ενορίας μας, που έχουν προσφέρει σπουδαίο έργο για πολλά χρόνια τόσο στην Κοινότητα όσο και στην Εκκλησία. Αυτό θα καθιερώσουμε να γίνεται κάθε χρόνο σε αντίστοιχα πρόσωπα που έχουν προσφέρει θυσιαστικά στην Εκκλησία μας.

Φέτος τα τιμώμενα πρόσωπα θα είναι ο κ. Παντελής Καντάνης, ο καλλικέλαδος Πρωτοψάλτης της Ενορίας αυτής την οποία διακονεί μετά βαθύτατου σεβασμού και πολλής αγάπης για 32 συναπτά έτη. Ο αγαπητός Δάσκαλος πρωτοέψαλε στην Αγία Παρασκευή την Κυριακή του Θωμά το μακρινό 1992 ερχόμενος από την ενορία του Αγίου Αθανασίου Γιαννουζίου με την προτροπή του τότε εφημέριου και καλού αδελφού πατρός Κωνσταντίνου Σουλιώτη. Η τιμητική πλακέτα που θα του επιδοθεί εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, είναι ένα μικρό αντίδωρο στην μεγάλη του προσφορά στην Ενορία μας, μια οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπό του. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε πολλά να είναι τα έτη του στο ιερό ψαλτήρι του Ναού μας.

Το άλλο τιμώμενο πρόσωπο είναι ο αγαπητός μας κ. Θεμιστοκλής (Θέμης) Γαμβρούλης, ένας συνάνθρωπός μας με μεγάλη και διαχρονική προσφορά στην τοπική Κοινωνία, καθότι διετέλεσε Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ενεργό Μέλος στα Πολιτιστικά δρώμενα του οικισμού αλλά και Εκκλησιαστικός Επίτροπος όσο και στήριγμα της Εκκλησίας. Τον τιμά τόσο η Τοπική Κοινότητα, όσο και η Εκκλησία για την πολύχρονη και πολυδιάστατη αυτή προσφορά του.

Στο πρόσωπο και των δυο τιμώμενων αυτών προσώπων τιμώνται κατ’ επέκταση και όλοι οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι που διακόνησαν αυτήν την ενορία και φυσικά οι προκάτοχοί μου διατελέσαντες εφημέριοι που υπηρέτησαν μετά ζήλου και αγάπης την Ενορία αυτή.»

Προέτρεψε ο Παπά-Βαγγέλης το κοινό να παραμείνει και μετά την παρουσίαση των χορευτικών και τα κεράσματα, καθώς η γιορτή θα συνεχιστεί με χορούς που θα συμμετέχουν όλοι.

Κάλεσε στην εξέδρα τον πατέρα Νεκτάριο Τριάντη Αρχιερατικό Επίτροπο Αγρινίου, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού να απονείμει την τιμητική πλακέτα στον κύριο Καντάνη.

Ο κ. Καντάνης παραλαμβάνοντας το «ελάχιστον Αντίδωρον» μίλησε με τρεμάμενη από την συγκίνηση φωνή ευχαριστώντας για την τιμή που του έγινε. Έκανε μία σύντομη αναφορά τονίζοντας τον τρόπο ζωής του που τις τελευταίες δεκαετίες συνδέθηκε τόσο στενά με την τοπική Κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου. Μάλιστα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βαπτίστηκαν όλα τα παιδιά του. Ανέφερε και ευχαρίστησε τους για 25 χρόνια συμπαραστάτες του ανελλιπώς και αφιλοκερδώς στο ψαλτήρι, τον Γιώργο Γιωργαντά και τον Νεκτάριο Παπούλια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όσο καλός κι αν είναι ένας ψάλτης αν είναι μόνος του και σαν «καλαμιά στον κάμπο» δεν μπορεί να αποδώσει και δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που προσφέρει χορωδιακά ένα αναλόγιο. Ακόμα συνέχισε, πέρα από το αναλόγιο υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια σαν Διευθυντής  στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου και τώρα είναι και νοιώθει πολύ υπερήφανος, καθώς μέσα στο κοινό που παρακολουθεί την εκδήλωση διακρίνει παλιούς μαθητές του.  Ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και πιστεύει ότι η ενορία πρέπει να διατηρηθεί, πρέπει να αυξηθεί, πρέπει αυτές οι εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα και που δίνουν μελλοντική διάσταση στην ενορία μας να συνεχιστούν. Και τυχαίνει να είναι μεγάλη ευλογία που αυτό ξεκίνησε με την παρουσία της δεξιάς χείρας της Αγίας Παρασκευής. Ευχήθηκε στον Πατέρα Ευάγγελο να γεράσει εδώ και να προσφέρει, όπως βλέπουμε ήδη ότι προσφέρει. Ακόμα ευχαρίστησε και τον πατέρα Κωνσταντίνο Σουλιώτη που πριν 32 χρόνια τον έφερε εδώ μαζί του από το Γιαννούζι. Ευχαρίστησε και τον πατέρα Ευάγγελο Φωτάκη που συνέχισε το έργο στην Αγία Παρασκευή και-συνέχισε-δεν είναι τυχαίο που πάλι πατέρας Ευάγγελος ήρθε στην ενορία μας. Κλείνοντας ευχήθηκε μέσα από την καρδιά του αυτή η ενορία να πορευθεί πολύ ψηλά.

Ο Παπά-Βαγγέλης κάλεσε τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Αγίου Κωνσταντίνου που επέδωσαν στο επόμενο τιμώμενο πρόσωπο, τον Πρόεδρο του «Ορφέα», παλιό πρόεδρο της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, ενεργό πολίτη για πολλές δεκαετίες στα κοινά της πόλης κ. Γαμβρούλη, που είναι γνωστός σε όλους σαν Θέμης. Ο δικός μας Θέμης.

Ο Δήμαρχος μίλησε για τον τιμώμενο Θέμη με τα παρακάτω λόγια:

«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να περιγράψεις μια προσωπικότητα όπως είναι ο Θέμης ο Γαμβρούλης. Γιατί δεν έχει μια διάσταση μόνο ο χαρακτήρας του. Είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς, ένας άνθρωπος από την κοινωνία για την κοινωνία. Ένας άνθρωπος που διακόνησε την κοινωνία ως δημοτικός, ως Δήμαρχος αλλά και με μια τεράστια προσφορά τόσο πνευματική όσο αναφορά την συγκεκριμένη ενορία αλλά και γενικότερα την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου και ως Πρόεδρος αλλά και ως ενεργός πολίτης που συνεχίζει να είναι. Πραγματικά του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί είναι ένας πραγματικά σπουδαίος άνθρωπος.  Νάσαι καλά Θέμη, πραγματικά να ξέρεις ότι σ’ αγαπάμε γιατί είσαι πολύ σπουδαίος άνθρωπος και εξαιρετικός χαρακτήρας».

Ο τιμώμενος Θέμης Γαμβρούλης, κι αυτός συγκινημένος από την αγάπη στο άτομό του και την τιμή που του έγινε, διάβασε λίγα λόγια ευχαριστίας:

Πανοσιολογιότατε, Αιδεσιμολογιότατε, πατέρα Ευάγγελε, κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας, αγαπητές Συμπολίτισσες και αγαπητοί Συμπολίτες, πρόεδροι των συλλόγων. Με αισθήματα αφειδώλευτης, ψυχόρμητης ευγνωμοσύνης, έκδηλης συγκίνησης, σεβασμού και αγάπης, αποδέχομαι την ιδιαίτερη τιμή που γίνεται απόψε στο πρόσωπό μου. Πιστεύω ειλικρινά και ακράδαντα ότι είμαι ο τελευταίος μιας σειράς συνανθρώπων μου που αξίζουν μιας τέτοιας τιμής και αναγνώρισης. Στα 24 χρόνια της αυτοδιοικητικής μου πορείας αποκλειστικώς στην Δημοτική μας Κοινότητα, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 ως Πρόεδρος με τον ανεκτίμητο και αξιαγάπητο Δήμαρχό μας τον κύριο  Γιώργο Παπαναστασίου ο οποίος ήταν αυτός που με παρότρυνε να συνεχίσω για να εκλεγώ και Πρόεδρος μαζί του και άλλα τόσα και πλέον χρόνια ως Εκκλησιαστικός Σύμβουλος του Ιερού Ναού της Αθληφόρου Μεγαλομάρτυρος και προστάτιδός μας Αγίας Παρασκευής, μόχθησα για ένα καλύτερο κόσμο στον οποίο να επικρατεί αδιατάρακτη ισορροπία λόγου και πράξης και να ισχύουν απαραχάρακτες οι αξίες, η Δημοκρατία, η δικαιοσύνη, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη, η τιμιότητα, ο οραματισμός, η δημιουργία, και να λαμπρύνετε  σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος.

Πρώτιστο καθήκον η κοινωνική αλληλεγγύη, να είσαι δίπλα σ’ αυτόν που σε χρειάζεται, να ακουμπάς το πρόβλημά του, να ανοίγεις την αγκαλιά σου. Και όταν αυτό γίνεται και στα πλαίσια του κυττάρου της εκκλησιαστικής ζωής της ενορίας Πανοσιολογιότατε και Αιδεσιμολογιότατοι τότε αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, ενδιαφέρον και έμπνευση. Για να μετακενώνεται και η Χριστιανική πίστη Πανοσιολογιότατε και να γίνεται ζώσα και ενεργή κατά την ρήση του Κυρίου «Ει τις θέλει πρώτος είναι, έσται πάντων έσχατος και πάντων διάκονος», και «τη τιμή αλλήλοις προηγούμενοι» κατά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Σας ευχαριστώ ολόθερμα. Η τιμή αντανακλά σε όλους τους αξιολάτρευτους κατά καιρούς συνεπιτρόπους μου, για τους οποίους δεν υπάρχουν λόγια για το ήθος και την ποιότητα τους αλλά και για τους συναδέλφους μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, πριν και σήμερα και την συνέχεια.

Η Μεγαλομάρτυς να σας χαρίζει υγεία σε όλους σας και στις οικογένειές σας αδιάληπτη υγεία και δύναμη, σας ευχαριστώ πολύ. Πατέρα Ευάγγελε σε ευχαριστώ». Και πρόσθεσε: «Πατέρα Ευάγγελε είπαμε ότι αγαπάμε το κάμπο αλλά εμάς των ορεσίβιων η καρδιά και η ψυχή μας θα μείνει στα βουνά, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, ραντεβού στα Άγραφα!». (Σημ. 1η)

Τις απονομές ακολούθησαν τα χορευτικά των συλλόγων. Κάθε ομάδα χόρεψε από τέσσερα τραγούδια. Συντονιστής ο ακούραστος Θέμης Γραμβούλης. Ανακοίνωσε το πρώτο χορευτικό του Συλλόγου Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολούθησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ματαράγκας Μακρυνείας Αγρινίου με χορούς του Αιγαίου. Το Αγρινιώτικο «Χοροστάσι» Εργαστήριο Λαογραφίας Πολιτισμού και Παράδοσης χόρεψε Θεσσαλικούς χορούς.

Τελευταίο ανέβηκε στο πάλκο το Χορευτικό του Δήμου Αγρινίου με τον Φάνη Τσάμη που χόρεψαν Κυκλαδίτικα.

Όταν αποσύρθηκαν τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων ο Παπά-Βαγγέλης έσυρε τον χορό και σιγά σιγά το υπερυψωμένο πάλκο γέμισε με κεφάτους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους!

Πολλοί έστησαν χορούς και σε άλλα σημεία στο προαύλιο ενώ άλλοι ασχολήθηκαν με την…αξιολόγηση των πολλών και ποικίλων εδεσμάτων!

Ήταν μια διαφορετική εκδήλωση που γέμισε χαρά τους ανθρώπους που συμμετείχαν, βοήθησε και ο καιρός που θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ήταν δροσερός αλλά ούτε και ζεστός.

Όλοι αλληλο-ευχήθηκαν «χρόνια πολλά» και είναι σίγουρο ότι του χρόνου θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή από συλλόγους και η  διασκέδαση θα ανέβει στα ύψη!

Σημ. 1η  Τα τελευταία λόγια του Θέμη έχουν βαθιές έννοιες και πολλούς συνειρμούς. Τα Άγραφα ήταν συνδεδεμένα στην ψυχοσύνθεση του ανυπόταχτου επαναστατημένου Έλληνα, στα χρόνια της μεγάλης σκλαβιάς, που ζούσε στους κάμπους αλλά είχε την τελευταία του διέξοδο να «γίνει κλέφτης στ’ Άγραφα». Αυτό συνέβη  και στα χρόνια της κατοχής όταν οι αγωνιστές της αντίστασης έφυγαν από τα αστικά κέντρα και κατέληξαν στα Άγραφα. Πιστεύω ότι έχουν μείνει αχνάρια  στο DNA μας…Τα αμόλυντα-ακόμα-Άγραφα είναι συνυφασμένα με την ελευθερία και απαλλαγή από όλα τα «δεινά» του κάμπου.

Θα μπορούσαμε ακόμα και ερμηνεύσουμε τα λόγια του Θέμη για τα Άγραφα σαν μία ποιητική επιθυμία, κάτι σαν την αναγεννησιακή Αρκαδία, έναν τόπο παραμυθένιο, ουτοπιστικό, σύμβολο ιδανικής απλότητας και αρμονίας συνυφασμένης με την αγροτική ομορφιά και την φύση γενικότερα. Έναν επίγειο παράδεισο όπως αντιπροσωπεύτηκε στα ειδύλλια και τους πίνακες της δυτικής Ευρώπης στηριγμένα στα Ελληνικά τοπία.

Αλλά στην παρούσα περίπτωση υπάρχουν και άλλοι συνειρμοί. Ο Παπά-Βαγγέλης γεννήθηκε στην Επισκοπή Ευρυτανίας και μέχρι πρόσφατα ήταν Αρχιερατικός Επίτροπος Αγράφων. Και πέρα από τα άλλα του βιβλία, πριν ένα χρόνο παρουσίασε στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου-με μεγάλη επιτυχία-το τελευταίο του συγγραφικό έργο για την Επανάσταση στα Άγραφα το 1821. Ένα πολύ αξιόλογο ιστορικό βιβλίο που ήδη μελετάται από φοιτητές, ερευνητές, ιστορικούς και πολλούς άλλους που αναζητούν τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή των απάτητων από Τούρκους Αγράφων.   Για το βιβλίο βλέπε εδώ:  https://www.agrinionews.gr/paroysiastike-agrinio-to-vivlio-ta-agrafa-stin-epanastasi-symvoli-tis-ekklisias-ston-agona-foto/

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 270 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News