Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:57 πμ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 13:50

Ο ΟΚΑΝΑ Αγρινίου στο «στίβο μάχης» και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα (εικόνες & video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας που είναι στις 28 Ιουλίου, η επιστημονική ομάδα του Πολυδύναμου Κέντρου του ΟΚΑΝΑ στο Αγρίνιο, σε συνεργασία με τα στελέχη της Κινητής Μονάδας Παρέμβασης ΟΚΑΝΑ Πάτρας και της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ (ΜΟΘΕ) Αγρινίου, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 24/07/24 ενημερωτική δράση στο Δημοτικό Πάρκο της πόλης και στην πλατεία Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της δράσης διενεργήθηκαν δωρεάν rapid test ανίχνευσης της ηπατίτιδας από τον ιατρό και την νοσηλεύτρια της Κινητής Μονάδας Παρέμβασης ΟΚΑΝΑ Πάτρας, ενώ παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό, του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» στους διερχόμενους από τα σημεία πολίτες.

Σημειώνεται  ότι το 2023 πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τη ΜΟΘΕ Αγρινίου όπου ανιχνεύθηκαν και θεραπεύτηκαν από την ηπατίτιδα C περισσότεροι από 25 ωφελούμενοι, ενώ ανάλογοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της επικράτειας από τις αντιστοίχως υπηρεσίες.

Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος Ιατρός, Νευρολόγος από την Κινητή Μονάδα Παρέμβασης Πάτρας μιλώντας στη «Συνείδηση» ανέφερε:

«Σημαντικό είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ηπατίτιδα C πλέον θεραπεύεται. Αν κάποιος έχει την υποψία ότι ίσως έχει αιματογενώς σε επαφή με αυτόν τον ιό είναι σημαντικό να κάνει έναν έλεγχο και εφόσον βρεθεί θετικός να προωθηθεί για θεραπεία.

Στόχος μας είναι η εξάλειψη αυτής της νόσου. Είναι εφικτός ο στόχος αυτός και γι' αυτό πασχίζουμε και ιδιαίτερα στις ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες, αυξημένου κίνδυνου, όπως η αιματογενής κρίση εξαρτησιογόνων ουσιών και όχι μόνο.

Η ηπατίτιδα στην οξεία της φάση είναι πολύ ύπουλη. Μπορεί να προσμοιάσει μια γριπώδεις συνδρομή, μια μικρή γρίπη, ίσως και τίποτε παραπάνω. Ωστόσο, μπορεί να συνεχίσει υπόγεια, ύπουλα, να καταστρέφει το συκώτι και να οδηγήσει σε καρκίνο η σε κύρωση του ύπατος.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν πάσχουμε από ηπατίτιδα.

Δεν είναι κάτι που θα μας «ειδοποιήσει» από μόνη της και δεν θα έχουμε απαραίτητα συγκεκριμένα συμπτώματα, παρά μόνο όταν φτάσουμε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όπου πλέον η υπατική ανεπάρκεια οδηγεί σε σαφή συμπτώματα ηπατοπάθειας, αλλά αυτό πλέον θα είναι πολύ αργά.

Εμείς θέλουμε να το γνωρίζουμε νωρίτερα και για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και για το ενδεχόμενο μετάδοσης στην υπόλοιπη κοινότητα».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 113 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News