Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  3:23 πμ
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 20:19

Η Μητρόπολη ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ανάδοχος για το ακίνητο του Ιδρύματος ΜΟ.Φ.Η. στη Ναύπακτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εγκρίθηκε η πρόταση αξιοποίησης ακινήτου του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα ΜΟ.Φ.Η. «Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη», με την μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης και αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΜΟ.Φ.Η. «Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη» Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος:

"Ως Πρόεδρος του Ιδρύματος ΜΟ.Φ.Η. «Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη» με γνώση και συγκατάθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θέλω να ενημερώσω τους κατοίκους της Πόλεως Ναυπάκτου και της γύρω περιοχής ότι εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 54995/15-7-2024 απόφαση της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.

Με την απόφαση αυτή εγκρίθηκε η πρόταση αξιοποίησης ακινήτου του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα ΜΟ.Φ.Η. «Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη», με την μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης και αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου.

Επομένως, θέλω να ανακοινώσω με χαρά ότι μετά από πολύχρονη προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και εμού προσωπικά με την ιδιότητα του Προέδρου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιοποίησης και αναμένεται να υπογραφή η μακροχρόνια μίσθωση με τον ανάδοχο του έργου για να αρχίση να λειτουργή το Ίδρυμα προς ωφέλεια όλης της περιοχής. Εκτός από τους τροφίμους, που θα ανέρχονται πάνω από 60, θα απασχολήση περίπου 35-40 εργαζομένους, και θα προκύψουν πρόσθετες θετικές ενέργειες στην τοπική και την ευρύτερη αγορά.

Θα ήθελα ως Πρόεδρος του Ιδρύματος να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της αξιοποίησης.

Ειδικότερα:

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την διαχρονική συνεργασία και την στήριξή τους.
Τον αείμνηστο μηχανικό και Δήμαρχο Αντιρρίου, Κολοβό Γεώργιο, που συνέταξε τα αρχικά σχέδια του Γηροκομείου και ανέλαβε την εποπτεία υλοποίησης των έργων χωρίς αμοιβή.
Τους εσωτερικούς συνεργάτες της Μητρόπολης που στήριξαν τις διαχρονικές ενέργειες του Ιδρύματος αμισθί και
Τους εξωτερικούς συνεργάτες μηχανικούς και ιδιώτες που πρόσφε­ραν στο Ίδρυμα αμισθί τις υπηρεσίες τους.
Τον κ. Αθανάσιο Μίχο για την πολύτιμη και άμισθη προσφορά του, λόγω των ειδικών γνώσεων που διαθέτει, άνθρωπο με ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, διότι χωρίς την συνδρομή του δεν θα φθάναμε στο ευχάριστο αυτό αποτέλεσμα.

Στα 25 χρόνια της θητείας μου ως Προέδρου του Ιδρύματος ΜΟ.Φ.Η «Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη», αλλά και ως Προέδρου των υπο­λοίπων Ιδρυμάτων, σε συνεργασία με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, διαχειριζόμαστε τα περιουσιακά στοιχεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και υλοποιούμε τον σκοπό των διαθετών για το καλό της τοπικής κοινωνίας.

Οι ευεργέτες του Ιδρύματος: Καπουρδέλης, Ξύκης και Γαλάνης καθώς και οι υπόλοιποι ευεργέτες της περιοχής μας, θα αισθάνονται δικαίωση για τις επιλογές τους.

Θα παραθέσω ένα μικρό ιστορικό όλων των προσπαθειών μας από το 1996 μέχρι σήμερα, με πολλές δυσκολίες και παρεμβάσεις, προκειμένου να φθάσουμε σε αυτή την ευχάριστη έκβαση.

Μικρό ιστορικό

Ο Γεώργιος Καπουρδέλης με την από 10-12-1938 δημόσια διαθήκη του κατέλιπε έκταση 40 στρεμμάτων περίπου στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου, προκειμένου να συσταθή Ίδρυμα και να λειτουργήση ως Νοσοκομείο για την κάλυψη των αναγκών των απόρων της Επαρχίας Ναυπακτίας.

Επειδή δεν μπορούσε να υλοποιηθή η αρχική βούληση, το 1996 υπο­βλήθηκε αίτημα στο Εφετείο Αθηνών για την ανοικοδόμηση κτηρίου σε γήπεδο 10 στρεμμάτων με δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου για την δημιουργία Γηρο­κομείου. Εκδόθηκε θετική απόφαση το 1998.

Επειδή μεταβλήθηκαν τα δεδομένα, το 2001 υπεβλήθη νέο αίτημα στο Εφετείο, το οποίο εγκρίθηκε το ίδιο έτος με το οποίο δίδεται η ευχέρεια υλο­ποίησης του έργου και με δαπάνες οιουδήποτε τρίτου.

Μετά από συνεργασία, προέκυψε κατ’ αρχήν δωρεά του ομογενούς Ξύκη Ιωάννη και ξεκίνησαν οι κτηριακές υποδομές για την υλοποίηση του έργου.

Το έργο ολοκληρώθηκε μερικώς το έτος 2011. Διατέθηκε συνολικό ποσόν 1.579.632,65 € το οποίο προήλθε από χορηγία / δωρεά του Ιωάννη Ξύκη ποσού 781.632,16 € και από εκποίηση περιουσιακού στοιχείου κληρονομίας Δημητρίου Γαλάνη ποσού 797.894,49 €.

Έκτοτε έχουν γίνει ενέργειες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος για την αποπεράτωση και λειτουργία του Γηροκομείου χωρίς αποτέλεσμα, δυστυχώς, λόγω διαφόρων προσκομμάτων, ανεξάρτητα από την επιθυμία και την θέληση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το έτος 2020 υπεβλήθη νέο αίτημα στο Εφετείο Πατρών και εκδόθηκε η σχετική απόφαση 169/15-7-2021, η οποία επισημοποιήθηκε το έτος 2022, με την οποία δίδεται η ευχέρεια στο Ίδρυμα να αξιοποιήση με την μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης και ταυτόχρονης αξιοποίησης του ημιτελούς ακινήτου για οποιαδήποτε χρήση, με προτεραιότητα στην δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, ή την δημιουργία Μονάδας Χρονίων Παθήσεων ή Κέντρων Αποκατάστασης. Συγχρόνως αλλάζει ο σκοπός του δια­θέτη με παροχή υπηρεσιών σε απόρους της τρίτης ηλικίας.

Με τα υπ΄ αριθμ 3, 4/2022 και 2/2023 Πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, θεωρήθηκε σχετική διακήρυξη και έγινε ανάρτηση της σχετικής ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών στις 3-7-2023. Λήξη ημερομηνίας υποβολής προσφορών μετά από 2 μήνες ήτοι στις 1-9-2023. Υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά δεν υποβλήθηκε πρόταση.

Στη συνέχεια με το υπ΄ αριθμ 4/2023 Πρακτικό του Διοικητικού Συμβου­λίου θεωρήθηκε νέα διακήρυξη (Α επαναληπτική) και έγινε σχετική ανάρτηση της ανακοίνωσης στις 21-11-2023. Καταληκτική ημερομηνία υπο­βολής προσ­φο­ρων 22-1-2024.

Υποβλήθηκαν 3 προτάσεις. Με τα υπ΄ αριθμ 1,2,3,4,5 και 6/ 2024 Πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου αξιολογήθηκαν οι προτάσεις και η υπο­βληθείσα ένσταση και διαβιβάστηκαν για ειδικότερη έγκριση στην Διεύ­θυνση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοπον­νήσου, Δυτι­κης Ελλάδος και Ιονίου.

Μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ 54995/15-7-2024 απόφαση με την οποία εγκρίνεται ως πιο συμφέρουσα για το Ίδρυμα η πρόταση της Εταιρείας «Ενήλειον, Έργα Ευγηρίας Ναυπάκτου», με εκπρόσωπο τον κ. Νικόλαο Τάτση.

Οι γενικότεροι όροι της απόφασης είναι:

Περιγραφή ακινήτου: Ακίνητο: οικόπεδο 9.436,10 Μ2, με τα εντός αυτού ημιτελή κτίρια επιφάνειας 1.995,43 Μ2.

Τρόπος αξιοποίησης: Μακροχρόνια μίσθωση με ταυτόχρονη αποπερά­τωση.

Διάρκεια μίσθωσης: Αρχική διάρκεια μίσθωσης 27 ετών με ευχέρεια παράτασης από 1 μέχρι 18 χρόνια.

Περίοδος χάριτος: Λόγω υλοποίησης εργασιών και έκδοσης σχετικών αδειών, δίδεται περίοδος χάριτος / μη καταβολή ενοικίου διάρκειας 2 ετών.

Χρήση : Για μονάδα ΜΟ.Φ.Η, (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Μίσθωμα : Πενήντα μία χιλιάδες ευρώ (51.000,00 €) ετησίως με την προϋπόθεση ότι μετά την 5ετία, η ετήσια αναπροσαρμογή του μισθώματος να μην υπολείπεται του ποσοστού 3 % του ετήσιου πληθωρισμού, του αμέσως προηγούμενου 12μήνου.

Το Ίδρυμα θα προχωρήση άμεσα στην υπογραφή της μακροχρόνιας μίσθωσης και θα συνεργασθούμε με τον ανάδοχο για την απρόσκοπτη υλοποίηση της επένδυσης.

Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει η διαχρονική προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου για την υλοποίηση του σκοπού του διαθέτη. Η τελική αξιοποίηση με την δημιουργία ΜΟ.Φ.Η δικαίωσε τελικά τις επιλογές του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα οφέλη της αξιοποίησης είναι πολλαπλά. Ειδικότερα:

Υλοποιείται ο σκοπός των διαθετών με τον καλύτερο τρόπο. Ο σκοπός του Ιδρύματος (μετά την τελευταία εφετειακή) είναι η παροχή υπηρεσιών σε απόρους της τρίτης ηλικίας. Η υλοποίηση αυτών διασφαλίζεται διαχρονικά με την είσπραξη σταθερών εισοδημάτων.
Αξιοποιείται ένα ημιτελές κτίριο το οποίο κάθε χρόνο έχανε την αξία του.
Δημιουργείται μια βιώσιμη μονάδα σε τοπικό επίπεδο που θα προσφέρη μόνιμη εργασία σε 35 με 40 άτομα πέραν των πρόσθετων θετικών ενεργειών που θα προκύψουν για την τοπική και ευρύτερη αγορά. (ενοίκια, πρώτες ύλες, κοινωνικό έργο, μετακινήσεις κ.λ.π.).
Με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα καλυφθούν οι ανάγκες 60 τροφίμων που θα προέρχονται από την τοπική και ευρύτερη αγορά.
Θα παρέχονται σε τοπικό επίπεδο – πέραν των τροφίμων – πρόσθετες υπηρεσίες σε άτομα της τρίτης ηλικίας που τις έχουν άμεση ανάγκη.
Αναβαθμίζεται γενικότερα η περιοχή και παίρνει πρόσθετη αξία η λοιπή ιδιοκτησία του Ιδρύματος έκτασης 18 στρεμμάτων περίπου".

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 123 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News