Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  3:34 πμ
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 17:56

Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου: «Ο Γεωργιάδης πρώτα απείλησε και μετά ζήτησε βοήθεια»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σφοδρή ήταν η αντίδραση 18 Ιατρικών Συλλόγων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Αγρινίου, στις δηλώσεις που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης για επίταξη των ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και στις απειλές για διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε όσους αρνηθούν να υποστηρίξουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.

«Έχετε σύρει την Δημόσια Υγεία στα χαμηλότερα Ευρωπαϊκά επίπεδα και επιμένετε να μην «ακούτε» τους Συλλόγους...» τονίστηκε μεταξύ πολλών άλλων στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους 18 Ιατρικούς Συλλόγους.

Σε δεύτερο χρόνο όμως έρχονται στο «φως» και άλλες πτυχές όπως ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν γνώριζαν τίποτε για το ζήτημα πριν τη επίθεση του κ. Γεωργιάδη που τους ανάγκασε να αναπτύσσουν με σκληρή γλώσσα.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης «η θέση του ιατρικού κόσμου ήταν και παραμένει ότι αν ζητηθεί επίσημα βοήθεια φυσικά και θα δοθεί. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά όχι με απειλές».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη «Σ» ο κ. Αγραφιώτης και ξετυλίγοντας το «κουβάρι», αποκαλύπτοντας όλες τις πτυχές του ζητήματος σημείωσε:
«ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για το ζήτημα των εφημεριών από τους ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια Νοσοκομεία. Δεν ζητήθηκε από το Υπουργείο επίσημα κάποια βοήθεια και οι ιδιώτες γιατροί την αρνήθηκαν. Δεν γνωρίζαμε καν το θέμα πριν γίνει γνωστό από τα ΜΜΕ, δεν μας είχε τεθεί ούτε επίσημα, αλλά ούτε ανεπίσημα. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης πρώτα απείλησε και μετά ζήτησε βοήθεια και γι αυτό υπάρχει ένσταση από τον ιατρικό κόσμο.

Στην αρχή ειπώθηκε ότι ήθελαν δύο εφημερίες από τους ιδιώτες γιατρούς, έπειτα τρείς και όλα αυτά έγιναν 10 ημέρες μετά την απειλή για την διακοπή της συνταγογράφησης των ιδιωτών. Η θέση του ιατρικού κόσμου ήταν και παραμένει ότι αν ζητηθεί επίσημα βοήθεια φυσικά και θα δοθεί. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά όχι με απειλές.

Το όλο ζήτημα δεν αφορά όλη την Ελλάδα, αυτό τουλάχιστον γνωρίζουμε, έχουμε αντιληφθεί. Άρα ίσως να μην αφορά καθόλου την περιοχή του Αγρινίου ή και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό το λέμε διότι όταν έγινε λόγος για επιτάξεις, η συζήτηση αυτή αφορούσε τους ιδιώτες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και έχουν υπογράψει την σύμβαση η οποία προβλέπει 200 επισκέψεις και γι' αυτές πληρώνονται. Είναι κυρίως αυτοί που είχαν μπει στον θεσμό του προσωπικού ιατρού. Αυτούς αφορά σε πρώτη φάση. Ο νόμος έλεγε ότι αν υπάρξουν ανάγκη θα κληθούν να βοηθήσουν, ενώ οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί «έρχονται» σε δεύτερη φάση, διότι χρησιμοποιούν και αυτοί το σύστημα συνταγογράφησης. Επίσης, να τονίσουμε όταν και όπου χρειάστηκε οι ιδιώτες γιατροί βοήθησαν. Βοήθησαν με τα εμβολιαστικά, στην πανδημία, στη ΜΕΘ στη περιοχή μας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνεται όλο αυτό, γιατί αποδείχθηκε ότι οι ιδιώτες γιατροί έχουν βοηθήσει όποτε υπήρχε ανάγκη. Το θέμα θεωρώ ήρθε στην επικαιρότητα με λάθος τρόπο, την στιγμή που κανείς από τους ιδιώτες γιατρούς σε πανελλαδικό επίπεδο δεν γνώριζε τίποτε.

Το υπουργείο ή ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε έρθει σε επαφή με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και ξαφνικά έγινε όλο αυτό που είδαμε όλοι στα ΜΜΕ και από αυτά πληροφορηθήκαμε. Δεν υπήρξε ποτέ άρνηση από τον Πανελλήνιο ιατρικό Σύλλογο, ώστε να ξεκινήσει η επίθεση του κ. Γεωργιάδη. Πραγματικά είναι πάρα πολλοί οι γιατροί που δεν αντιληφτήκαμε για ποιο λόγο και με ποια αφορμή έγινε η επίθεση του κ. Γεωργιάδη. Δεν γνωρίζω και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω αν υπήρξε κάποια συζήτηση με κάποιο τοπικό σύλλογο, αλλά επίσημα ουδέποτε ζητήθηκε βοήθεια».

Πέραν όμως αυτού του θέματος, που προέκυψε ξαφνικά ο κ. Αγραφιώτης αναφέρεται και σε ακόμη ένα ζήτημα που είναι εκ των βασικότερων και εκκρεμεί ακόμη και όταν επιλυθεί αναμένεται να δώσει επιπλέον κίνητρο στους γιατρούς, ώστε να καλύψουν άγονες περιοχές: «Δεν έχει βγει ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση για τα άγονα, αν και η προθεσμία έχει λήξει από τις 30 Ιουνίου του 2023. Πρόκειται για ένα νόμο που έδινε τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του καθορισμού του επιδόματος άγονων. Με την απόφαση αυτή θα δημιουργηθεί ένα επιπλέον κίνητρο, διότι θα ξέρουν οι γιατροί ότι έχουν αναπροσαρμοστεί τα χρήματα, με ανοδική τάση και θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο, σοβαρό μάλιστα, για να καλύψουν θέσεις στις άγονες περιοχές».

Γεωργιάδης: Αν ανταποκριθούν οι γιατροί, δεν θα επιμείνω στο μέτρο της υποχρεωτικής επιβολής

«Δεν έχω καμιά διάθεση να επιβάλλω κανέναν μέτρο εξαναγκασμό σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν εφημερίες σε νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις, εάν υπάρξει αυτόβουλη προσφορά. Η συνεννόηση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους είναι εποικοδομητική, δεν δέχομαι όμως γιατρούς να λένε ότι δεν με ενδιαφέρει η κατάσταση του νοσοκομείου στην περιοχή μου».

Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με ιατρικούς φορείς σχετικά με την στρατηγική στην πολιτική Υγείας. Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως μετά τις επαφές που είχε με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ξάνθης, της Σπάρτης και της Δράμας, δεν θα χρειαστεί το μέτρο της υποχρεωτικής προσφοράς υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ τουλάχιστον στο εύρος που αρχικώς είχε υπολογιστεί.

«Εάν υπάρξει αυτή η αυτόβουλη εισαγωγή ιατρών, προσωπικά εγώ δεν έχω την διάθεση να επιβάλλω κανέναν εξαναγκασμό. Αυτή θα είναι μια έσχατη λύση κάτι σαν το “μουρουνέλαιο”» είπε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως δεν μπορεί να έχουμε ένα νοσοκομείο πχ στην Κω, όπου δεν έχουμε κανένα παθολόγο και σε απόσταση 500 μέτρων από το νοσοκομείο να έχουμε εννέα ιδιώτες παθολόγους.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 114 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News