Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  5:33 πμ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 23:52

Αυξήσεις σε αφίξεις αλλά… ωφελείται μόνο το Ιόνιο και ελάχιστα η Δυτική Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυξήσεις σε αφίξεις αλλά… ωφελείται μόνο το Ιόνιο και ελάχιστα η Δυτική Ελλάδα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία δέκατο το αεροδρόμιο στο Άκτιο ανάμεσα στα 14 της Fraport

Aναλυτικά το δημοσίευμα:

Σύμφωνα με όλες τις επίσημες μετρήσεις, για τον μήνα Ιούνιο στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια πρωταγωνίστησε το αεροδρόμιο της Ρόδου “Διαγόρας” καθώς με 1,05 εκατ. επιβάτες ήρθε πρώτο έχοντας μάλιστα αύξηση κατά 9,7%. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” με 718 χιλιάδες επιβάτες και αύξηση 2,4% και στην τρίτη θέση λίγο πιο κάτω το αεροδρόμιο της Κέρκυρας “Ι.Καποδίστριας” με 708 χιλιάδες επιβάτες και αύξηση 4,8%.

Για τον συγκεκριμένο μήνα το αεροδρόμιο με την μεγαλύτερη αύξηση είναι η Μυτιλήνη με 23,4% και 71.271 επιβάτες ενώ μείωση παρουσίασαν τα αεροδρόμια Καβάλας με -7,4% και 49.641 επιβάτες και το αεροδρόμιο της Μυκόνου με -0,8% και 264.178 επιβάτες.

Σε επίπεδο εξαμήνου τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ με 12,7 εκατ. επιβάτες και αύξηση 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (11,77 εκατ. επιβάτες). Πρακτικά στο πρώτο εξάμηνο είχαμε σχεδόν 1 εκατομμύριο περισσότερους επιβάτες.

Πρώτο σε κίνηση έρχεται σωρευτικά το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 3,25 εκατ. επιβάτες και αύξηση 6,7%, δεύτερο το αεροδρόμιο της Ρόδου με 2,38 εκατ. επιβάτες και εκρηκτική αύξηση 11,9% και τρίτο το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με 1,35 εκατ. επιβάτες και αύξηση 8,8%.

Ακολουθούν το αεροδρόμιο Χανίων με 1,4 εκατ., το αεροδρόμιο Σαντορίνης με 1,03 εκατ., το αεροδρόμιο της Κω με 972 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Ζακύνθου με 649 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Μυκόνου με 468 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς με 258 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Ακτίου με 244 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Μυτιλήνης με 231 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Σάμου με 175 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Σκιάθου με 175 χιλιάδες και το αεροδρόμιο της Καβάλας με 98 χιλιάδες.

Συνεχής η άνοδος αλλά το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες αναζητείται

Σημειώνεται ότι και πέρυσι έτος – ρεκόρ εκτιμάτο ότι θα ήταν το 2023 για τη Fraport Greece, που διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με τον Alexander Zinell, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Όπως είχε αναφέρει από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023, «η εκτίμησή μας, για το σύνολο του 2023, είναι 33 εκατ. επιβάτες έναντι 31,19 εκατ. πέρυσι». Εξειδικεύοντας στην εικόνα των αεροδρόμιων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece είχε σημειώσει ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Τα παραπάνω πολλά συγκεντρωτικά στοιχεία, λένε μια αλήθεια. Το αεροδρόμιο της περιοχής μας της Fraport στο Άκτιο, μπορεί μεν να πηγαίνει καλά σε απόλυτους αριθμούς και σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι όμως 5ο από το τέλος σε επιδόσεις, ενώ τρία από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας που είναι στο Ιόνιο έχουν επίσης αεροδρόμιο, δηλαδή, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Κέρκυρα.

Αυτό αφήνει ένα περιθώριο στην ευρύτερη Δυτική Ελλάδα πολύ συγκεκριμένο, καλύπτοντας το "κενό" ενός σύγχρονου αεροδρομίου που θα εξυπηρετεί τους προορισμούς στον χώρο ανάμεσα στα Γιάννενα και την Καλαμάτα.

«Είναι λάθος να μετράμε μόνο τον αριθμό των επισκεπτών, αυτό που μετράει είναι το οικονομικό αποτύπωμα», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο Greece Talks, πριν από έναν χρόνο. «Είναι σημαντικό», είχε υπογραμμίσει, «οι επισκέπτες της χώρας μας να δαπανούν περισσότερα στη χώρα μας, ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να πληροί τα υψηλότερα επίπεδα βιωσιμότητας, επιμένω πάρα πολύ ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας», εξηγώντας ότι δεν έρχονται πολλοί ταξιδιώτες στη χώρα μας πρωτίστως για τον πολιτισμό και αυτό είναι ένα αναξιοποίητο κεφάλαιο, όπως τεράστιο κεφάλαιο που παραμένει αναξιοποίητο είναι και ο τουρισμός τους χειμερινούς μήνες.

Κέρδος για το Ιόνιο μόνο

Ήδη από πέρσι, με τις καταγεγραμμένες επιδόσεις του 2022 η δημοτικότητα του Ιονίου είχε ανέβει, ενώ την ίδια στιγμή, παρότι το Νότιο Αιγαίο στέφθηκε «νικητής» ως προς τον αριθμό των αφίξεων το 2022, καταγράφηκε μείωση τόσο στις επισκέψεις, όσο και στις εισπράξεις συγκριτικά με το 2019.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία μελέτησε το ΙΝΣΕΤΕ, το 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 εκατ. επισκέψεις, με την πλειοψηφία των 13 περιφερειών να παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Εξαίρεση ωστόσο αποτέλεσαν τα νησιά του Ιονίου, στα οποία καταγράφηκε αύξηση 4,2%, καθώς και η περιφέρεια της Ηπείρου (4,8%).

Το Ιόνιο ήταν ανάμεσα στις περιφέρειες που κατέγραψαν και αύξηση στις διανυκτερεύσεις (1,2%), όταν και σε συνολικό επίπεδο, αλλά και στο Νότιο Αιγαίο (-3,4%), παρουσιάστηκε μείωση.

Παράλληλα, θεαματική ήταν η αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις που είχε η περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, η οποία έφτασε το 36,4%, πολύ μεγαλύτερη άνοδος από τις άλλες δύο περιφέρειες που κατέγραψαν θετικά πρόσημα, μέσα στις οποίες δεν συγκαταλέγεται αυτή του Νοτίου Αιγαίου, η οποία είχε πτωτική πορεία ύψους 9%.

Αναφορικά με την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη το 2022, αυτή καταγράφηκε στο Ιόνιο με 821 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 30,9%, δηλαδή 194 ευρώ παραπάνω σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια στιγμή, τα Επτάνησα πέτυχαν και την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση με 109 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 34,8%, ενώ ακολούθησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την δαπάνη να ανέρχεται σε 92 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 5,9%.

Αντίθετα, η Δυτική Ελλάδα παρουσίασε μείωση στις αφίξεις ως Περιφέρεια (πιν.1) αλλά ανέβηκε ως προς την δαπάνη ανά επίσκεψη αλλά και ως προς την δαπάνη ανά διανυκτέρευση (πιν. 2&3).

Όμως η διαφορά παραμένει χαώδης, την στιγμή μάλιστα που η απόσταση μεταξύ Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας είναι αμελητέα. Ίσως, το πιο σοβαρό κριτήριο για τη φετινή σεζόν θα είναι το πώς πήγε η Λευκάδα που είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση και έχει άμεση επαφή με το αεροδρόμιο Ακτίου.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 131 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News