Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:46 πμ
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 17:23

Εξωτερική Αξιολόγηση 48 Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του ΕΑΠ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) είναι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι το ΕΑΠ, ανταποκρινόμενο στην υπ’ αρ. 28357/25-07-2022  1η πρόσκληση & στην υπ’ αρ. 37948/24-10-23 2η πρόσκληση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), έχει υποβάλει εμπρόθεσμα Προτάσεις Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης για τα συνολικά 68 προσφερόμενα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 (Σεπτέμβριος 2023 – Ιούλιος 2024) διενεργήθηκε από Επιτροπές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, που όρισε η ΕΘΑΑΕ, η διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης για 48 ΠΜΣ. Στην παρούσα φάση έχει πλήρως ολοκληρωθεί η διαδικασία για 23 ΠΜΣ, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία και υψηλές βαθμολογίες, γεγονός που επιβεβαιώνει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών του ΕΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 23 ΠΜΣ αξιολογήθηκαν, στο σύνολο των 10 αρχών του προτύπου, με άριστα (πλήρη συμμόρφωση) σε ποσοστό 77,39%.

Η διαδικασία αξιολόγησης για το σύνολο των 48 ΠΜΣ διενεργήθηκε από 24 Επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, 4-5 μελών έκαστη, στις οποίες συμμετείχαν:

  • 81 Καθηγητές και ερευνητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού (Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Λιθουανία, Γεωργία, Αμερική, Καναδά)
  • 24 μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες /υποψήφιοι/ιες διδάκτορες Ελληνικών Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΔΑ, ΔΙ.ΠΑ.Ε., Ιωαννίνων, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Παντείου, Αιγαίου)

Κοινές διαπιστώσεις των ανωτέρω Επιτροπών και για τα 48 ΠΜΣ του ΕΑΠ αποτελούν:

  • Η πολύ καλή αναλογία Καθηγητών – Φοιτητών.
  • Το άριστα καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό.
  • Οι προηγμένες υποδομές στη διαχείριση των ΠΜΣ. 
  • Το ευέλικτο περιβάλλον μάθησης, το οποίο επιτρέπει στους φοιτητές του ΕΑΠ να συνδυάσουν τις σπουδές με τις επαγγελματικές και προσωπικές τους υποχρεώσεις.
  • Η σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει το ΕΑΠ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Η άριστη επαφή Καθηγητών – Φοιτητών.
  • Η ισχυρή δέσμευση που επιδεικνύει το Ίδρυμα για συνεχή βελτίωση μέσω τακτικών αξιολογήσεων.  
  • Τα καινοτόμα ΠΜΣ.

Στη διαδικασία αξιολόγησης των 48 ΠΜΣ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ & Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΑΠ, τα μέλη της Επιτροπής ΜΟ.ΔΙ.Π., οι Κοσμήτορες των Σχολών, οι Διευθύντριες/ντές, τα μέλη ΔΕΠ, οι Συντονίστριες/ιστές και οι ΣΕΠ των  ΠΜΣ, οι Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) των Σχολών, το προσωπικό της Υπηρεσίας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.), της Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΜΕΑ), του Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή φοιτητών, αποφοίτων, κοινωνικών εταίρων και επαγγελματικών φορέων που σχετίζονται με τα Προγράμματα αυτά.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι στη διαδικασία αξιολόγησης των 48 ΠΜΣ συμμετείχαν συνολικά:

  • 467 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού (ΔΕΠ & ΣΕΠ) των ΠΜΣ
  • 507 ενεργές/οί φοιτήτριες/τές των ΠΜΣ
  • 421 απόφοιτες/οι των ΠΜΣ
  • 419 κοινωνικοί εταίροι/stakeholders που συνεργάζονται με τα ΠΜΣ

Θερμές ευχαριστίες σε όλες/ους όσοι συνέδραμαν και  εργάστηκαν με επαγγελματισμό και προσήλωση στο επίπονο και συνάμα δημιουργικό έργο της εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησης των ΠΜΣ του ΕΑΠ. Η διατήρηση υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και υπηρεσιών αποτελεί ευθύνη και πρόκληση για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τους ανθρώπους που το υπηρετούν με αφοσίωση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο της ΜΟΔΙΠ.

Εκ μέρους της ΜΟ.ΔΙ.Π.

Καθηγητής Ιωάννης Συμπέθερος

Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ & Αντιπρόεδρος

Ακαδημαϊκών Υποθέσεων &

Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΑΠ

Διαβάστηκε 106 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News