Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:47 πμ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 18:33

"Φωτιά" στο ηλεκτρικό ρεύμα: Τιμές ρεκόρ στην αγορά χονδρικής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε επίπεδα… κρίσης αναρριχάται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργώντας "γόνιμο έδαφος" για νέες σημαντικές ανατιμήσεις τον Αύγουστο, και ενώ οι καταναλώσεις κινούνται πλέον στο "κόκκινο" λόγω θερμοκρασιών και κλιματιστικών.

Ήδη στις πρώτες 12 ημέρες του Ιουλίου η μέση τιμή έσπασε και το φράγμα των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας αύξηση άνω του 20%, σε σχέση με την ήδη υψηλή τιμή του Ιουνίου.

Χθες και σήμερα, το… κοντέρ έχει γράψει τις υψηλότερες τιμές που έχουν σημειωθεί κατά την τελευταία 2ετία με την τιμή της μεγαβατώρας να εκτοξεύεται σήμερα πάνω από τα 190 ευρώ.

Έτσι, η αγωνία των καταναλωτών για το ύψος του λογαριασμού παρατείνεται και εντείνεται. Αν η τιμή χονδρικής παραμείνει στα επίπεδα των 120 ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα (σ.σ οι προβλέψεις για διατήρηση των θερμοκρασιών σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουλίου δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση) τότε οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν και στο 20-21%.

Για παράδειγμα, το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου, θα εξελιχθεί ως εξής:

1. Για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες η χρέωση από τα 13,5 λεπτά θα φτάσει στα 16,38 λεπτά

2. Για τις επόμενες 500 κιλοβατώρες, η χρέωση από τα 14,385 λεπτά θα ανέβει στα 17,22 λεπτά ενώ και η χρέωση της νύχτας θα διαμορφωθεί στα 14,25 λεπτά από 11,4 λεπτά που είναι σήμερα.

Αυτές οι τιμές θα είναι πλέον υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν στην αγορά όταν η κυβέρνηση είχε σε εφαρμογή τον "μηχανισμό στήριξης" των καταναλωτών, οπότε μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα επιδιωχθεί να προστατευτούν τα νοικοκυριά.

Προς το παρόν, προβάλλεται το γεγονός και τον Ιούνιο η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας ήταν χαμηλότερα έως και 12% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα όμως το σκηνικό και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τείνει να εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά.

Εφόσον και το επόμενο 10ήμερο οι τιμές του ρεύματος κινηθούν στα σημερινά επίπεδα (κάτι που θα στείλει ακόμη υψηλότερα τις τιμές χονδρικής του μήνα) θα αναζητηθεί τρόπος άμυνας.

Η πρώτη "γραμμή άμυνας" θα είναι βέβαια οι ίδιοι οι πάροχοι καθώς με την πολιτική εκπτώσεων που ακολουθούν είναι σε θέση να απορροφήσουν ένα κομμάτι της τιμής χονδρικής.

Από την άλλη, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο επαναφοράς του μηχανισμού στήριξης. Αυτό θα συζητηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πορεία της τιμής χονδρικής.

Πάντως, ήδη οι καταναλωτές αρχίζουν να στρέφονται προς το "σταθερό" μπλε τιμολόγιο το οποίο εξακολουθεί από πολλές εταιρείες να προσφέρει χαμηλότερες τιμές. Φυσικά, και τα σταθερά τιμολόγια θα γίνουν ακριβότερα αν συνεχιστεί ο ανοδικός κύκλος των τιμών.

thetoc.gr

Διαβάστηκε 166 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News