Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:00 μμ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 09:48

Αιτωλοακαρνανία: «Βράζουν» οι ελιές από τον καύσωνα - Φόβοι ξανά για μειωμένη παραγωγή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φόβοι ξανά για μειωμένη παραγωγή. «Βράζουν» οι ελιές από τον καύσωνα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι στο «καναβάτσο» οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και του καύσωνα

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ο πιο ακατάλληλος σύμμαχος για τους ελαιοπαραγωγούς αποδεικνύεται ο καιρός για ακόμη μια φορά!

Τα τελευταία χρόνια συχνά οι ελαιοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την αυξημένη θερμοκρασία και την ξηρασία, αλλά φέτος το χαρακτηριστικό που δυσκολεύει πολύ περισσότερο την κατάσταση και ήδη έχει δημιουργήσει τα πρώτα προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι τα φαινόμενα αυτά είναι παρατεταμένα.

Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια είχαν παρατηρηθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, όπως συμβαίνει φέτος!

Ήδη υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν ζήτημα, ενώ πλέον τα αρνητικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου καιρού ήδη έχουν αρχίσει να δείχνουν τις πρώτες επιπτώσεις στις μη ποτιστικές καλλιέργειες, που εκτιμάται ότι είναι μεγάλο το ποσοστό τους στην Αιτωλοακαρνανία.

Αν συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία τα προβλήματα τόσο στον καρπό όσο και στην ελιά, ως δένδρο, θα διογκωθούν και η παραγωγή θα είναι μικρότερη του αναμενομένου.

Κάτι τέτοιο φυσικά θα φέρει αύξηση στην ήδη αυξημένη τιμή της ελιά και του ελαιολάδου και αυτό θα επηρεάσει και την τσέπη του καταναλωτή.

Ειδήμονες του χώρου μιλούν στη «Σ» και αναλύουν την κατάσταση πως έχει ως τώρα και πως εκτιμάται ότι πιθανότατα θα διαμορφωθεί.

Η τεχνολόγος τροφίμων και Διευθύντρια Εργοστασίου Ελαιών του Α.Σ. «Ένωση Αγρινίου», Ακριβή Κούκη, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

Η Ακριβή Κούκη

«υπάρχει παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας και αυτό είναι πολύ κακό. Στην Ισπανία το αντίστοιχο φαινόμενο έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά και παραιτείται ο καρπός να σαπίζει πάνω στην ελιά και πέφτει. Συνεπώς αν οι θερμοκρασίες συνεχιστούν έτσι και τις επόμενες ημέρες προφανώς το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Στην περιοχή μας η παραγωγή της χονδροελιάς Αγρινίου θα είναι μικρή. Πέρυσι υπήρχε ακαρπία και φέτος περιμέναμε να έχουμε μια καλή χρονιά, όμως τα μηνύματα που λαμβάνουμε από διάφορα μέρη όπως το Καστράκι, τη Σπολάιτα, το Καινούργιο, το Παναιτώλιο, περιοχές δηλαδή που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, φαίνεται πως η παραγωγή χονδροελιάς να είναι ελάχιστη.

Ως προς την ελιά καλαμών μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κάποιο αρνητικό σημάδι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και θεωρούμε πως θα είναι μια μέτρια χρονιά, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη παραγωγή.

Το βασικό είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα ο καιρός. Αν δούμε ότι θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία τότε σίγουρα θα υπάρχει έντονο πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουν ζήτημα και αυτά τα χωράφια που έχουν ήδη περιορισμένο καρπό. Αυτή την στιγμή βλέπουμε εκτάσεις με ελιές που είναι ποτιστικές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αυτό είναι δυσάρεστο.

Αρχές με μέσα Αυγούστου θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και μετά τις 15 Αυγούστου θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει απομείνει ως προς τις ελιές από όλη αυτή την παρατεταμένη ζέστη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι παραγωγοί συνήθως ξεκινούν την συγκομιδή, οπότε ένα 20ήμερο πριν θα ξέρουμε πως θα είναι η χρονιά.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, διότι θα δούμε αν θα παραμείνει στις ελιές ο καρπός, που βλέπουμε αυτή την στιγμή ή αν θα υπάρξει πτώση. Η κατάσταση αυτή θα φέρει αύξηση της τιμής της επιτραπέζιας ελιάς, όπως επίσης και αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, την οποία οι καταναλωτές θα την αντιληφθούν τον Οκτώβριο περίπου. Θα προηγηθεί δηλαδή ένα εικοσαήμερο συγκομιδής, ώστε να διαμορφωθούν οι τιμές και να δουν οι ελαιοπαραγωγοί τι καρπό έχουν τελικά».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας μιλώντας στη «Σ» σημείωσε:

Ο Φώτης Ακρίδας

«ο καιρός μας έχει δείξει από πολύ νωρίς τα «δόντια» του, από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η ανθοφορία της ελιάς. Την εποχή εκείνη είχαμε πολύ ζέστη, όπως επίσης και πάρα πολύ σκόνη που είναι αρνητικοί παράγοντες και επηρέασαν πάρα πολύ τις ελιές. Η κατάσταση αυτή δεν επέστρεψε στις ελιές να «δέσουν» όπως έπρεπε. Αυτή η ζημιά ήταν μικρή, ενώ δεν την υπέστησαν όλες οι περιοχές, αλλά τώρα το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Η αυξημένη θερμοκρασία που υπάρχει τώρα, επηρεάζει πολύ αρνητικά τόσο την ελιά σαν δένδρο, όσο και τον κάπρο της. Οι ελιές που δεν είναι ποτιστικές ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από τώρα. Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και να ξεραθούν δένδρα, ενώ θα επηρεάσει και το εισόδημα των αγροτών. Δυστυχώς, θα υπάρξουν επιπτώσεις στο ελαιόλαδο και στις βρώσιμες ελιές, αλλά πιστεύουμε να μην είναι μεγάλες.

Αναμένουμε να δούμε τον καιρό το επόμενο διάστημα και αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα μιλάμε για απώλεια καρπού, αν και ήδη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τα φαινόμενα αυτά παρατεταμένα σε τέτοιο βαθμό, όπως είναι τώρα. Οι ποτιστικές ελιές δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως οι μη ποτιστικές, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσες υπάρχουν στην κάθε κατηγορία. Βέβαια, δεν αποκλείεται να είναι και το 40% των ελαιώνων του νομού οι μη ποτιστικές. Όπως και αν έχει όμως το πρόβλημα με τις μη ποτιστικές ελιές ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται.

Η όλη αυτή κατάσταση, η μεγάλη δηλαδή ανυδρία, αυτομάτως σημαίνει πως θα επηρεαστούν οι ποσότητες, οι οποίες θα είναι πολύ μικρότερες. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της τιμής, την οποία ποτέ δεν την κερδίζει ο παραγωγός. Συνεπώς, όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια περίεργη και δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς κατάσταση.

Η ζημιά που ήδη υπάρχει μετά από 4 με 5 μήνες ξηρασίας είναι πολύ μεγάλη. Αν δεν βρέξει και πριν την συγκομιδή της χονδροελιάς, περίπου στο τέλος Αυγούστου δηλαδή, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα. Ο αγρότης σφυροκοπείται από παντού δυστυχώς».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 189 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία