Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  6:16 μμ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 09:47

Λογιστές Αιτωλοακαρνανίας για φορολογικές δηλώσεις: «Ζητάμε παράταση με ραντεβού μέχρι τον Σεπτέμβριο»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φορολογικές δηλώσεις: «Χάος» 39 προβλημάτων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία οι Λογιστές Αιτωλοακαρνανίας τονίζουν μεταξύ άλλων: «Ζητάμε παράταση με ραντεβού μέχρι τον Σεπτέμβριο». Δεν «παίζει» παράταση διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ενώ σε δύο εβδομάδες εκπνέει η παράτασης που έχει δώσει η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις, οι φοροτεχνικοί διαπιστώνουν 39(!) προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ζητώντας νέα παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι φοροτεχνικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας τους, καθώς παράλληλα με τις φορολογικές "τρέχουν" και με το θέμα της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να ασχοληθούν και με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Άρα, το πλαίσιο είναι ασφυκτικά πιεστικό και καθιστά σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Μιλώντας στην «Συνείδηση» ο πρόεδρος των Λογιστών – Φοροτεχνικών Αιτωλοακαρνανίας κ. Τάσος Προβίδας εξηγεί ότι στις 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη αυτόματη υποβολή των «προσυμπληρωμένων» δηλώσεων, οι οποίες αρχικά εξαγγέλθηκε από το υπουργείο ότι θα φτάσουν περίπου τις 1.300.000, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 423.000 δηλώσεις.

Ο Τάσος Προβίδας

«Αυτό σημαίνει ότι μέχρι 26 Ιουλίου, δηλαδή σε λιγότερο από 20 εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υποβλήθηκαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων», επισημαίνει, εξηγώντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το διάστημα για την υποβολή ήταν 4 μήνες ενώ τώρα οι δηλώσεις άνοιξαν και ένα μήνα αργότερα και θα κλείσουν κι ένα μήνα νωρίτερα.

«Παράλληλα, ένα άλλο ζήτημα είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας τους, καθώς παράλληλα με τις φορολογικές "τρέχουν" και με το θέμα της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να ασχοληθούν και με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Άρα, το πλαίσιο είναι ασφυκτικά πιεστικό και καθιστά σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα», εξηγεί ο κ. Προβίδας, ο οποίες κάνει λόγο για απίστευτη προχειρότητα προκειμένου να φανεί ότι αρκεί μια απόφαση του υπουργείου και τα πράγματα να τρέξουν με έναν μαγικό τρόπο!

«Το θέμα είναι ότι στο υπουργείο δεν μας ακούν. Η απάντηση του νέου αρμόδιου υφυπουργού στην Βουλή σε ερώτηση από βουλευτή που είναι και λογιστής ήταν “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”! Από τις 400 χιλιάδες προσυμπληρωμένες οι 100 χιλιάδες έχουν φόρο που σημαίνει ότι θα υποβληθούν κι εδώ τροποποιητικές. Ακόμη και να μας δώσουν τον Αύγουστο πάλι δεν φτάνει, το δικό μας το προσωπικό πότε θα πάρει την άδειά του; Θα μας κυνηγήσει στο τέλος η επιθεώρηση εργασίας! Ακούγεται τραγελαφικό αλλά έτσι είναι. Προτείναμε να γίνει ό, τι και με τους τεχνικούς των ταμειακών, να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες με τους λογιστές και για όσο τα ραντεβού θα τρέχουν να είναι ανοιχτή η υποβολή».

Ενδεικτικά είναι τα προβλήματα που βγήκαν οι φορολογούμενοι στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, τα οποία μάλιστα δεν επιτρέπουν και παρέμβαση στην τροποποιητική δήλωση που εννοείται ότι μπορεί να κάνει κανείς μέχρι τις 26 Ιουλίου!

1. Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το PowerPass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
2. Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
3. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
4. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
5. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
6. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
7. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
8. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023
9. Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN.
10. Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, λένε ότι δεν τίθεται θέμα δεύτερης παράτασης, αναγνωρίζοντας φυσικά ότι υπάρχουν ακόμα λάθη.

«Λόγω της μετάθεσης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους μέχρι τις 16 Αυγούστου του έτους.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι οι σχετικές παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος δόθηκαν όχι μόνο προς διευκόλυνση κάθε φορολογούμενου, αλλά και για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανοώντας από την πλευρά μας πόσο απαιτητική είναι.

Άρα, έχουν δοθεί κάποιες παρατάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί παράτασης.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 111 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News