Δευτέρα, 8η Ιουλίου 2024  1:36 μμ
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 14:44

Εκατόν δέκα χρόνια από την γέννηση της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συμπληρώνονται σήμερα 110 χρόνια από την γέννηση της διακεκριμένης χαράκτριας και ζωγράφου Βάσως Κατράκη, την 5η Ιουλίου 1914, στο Αιτωλικό, κόρης του Γιώργου Λεονάρδου και της Θεοδώρας Σαρλή.

Μετά τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, η Βάσω Κατράκη εντάχθηκε στο ΕΑΜ λαμβάνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ ξεκίνησε να ζωγραφίζει και να χαράζει ακολουθώντας μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία που θα την καθιστούσε πασίγνωστη.

Τιμήθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τις ξεχωριστές της δημιουργίες οι οποίες της προσέδωσαν διεθνή φήμη. Με την επιβολή της δικτατορίας, συνελήφθη και εξορίστηκε, απελευθερώθηκε όμως έπειτα από διεθνείς πιέσεις έναν χρόνο αργότερα.

Παντρεύτηκε το 1941 με τον Γιώργο Κατράκη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών αλλά και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Απεβίωσε το 1988 σε ηλικία 74 ετών.

Αρκετά από τα χαρακτικά και ζωγραφικά της έργα εκτίθενται στον τόπο καταγωγής της σε μόνιμη έκθεση στο «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη», το οποίο αποτελεί το μοναδικό ανάλογο μουσείο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το Μουσείο λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή, 09:00 έως 15:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26320 23269

Διαβάστηκε 145 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News