Τετάρτη, 3η Ιουλίου 2024  6:45 πμ
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 09:47

Αιτωλοακαρνανία: Το χάος συνεχίζεται με τα οικόπεδα που δεν είναι στο κτηματολόγιο - Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές χρειάζονται… συμπλήρωση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με προβλήματα καταλήγει ακόμη και στα… τελειώματα η λειτουργία της πλατφόρμας του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας για τη δήλωση καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα, καθώς ένα χάος υπήρξε τις προηγούμενες μέρες με τα οικόπεδα που δεν είναι στο κτηματολόγιο και δεν είναι μεγάλα και άρτια διότι η πλατφόρμα έκοβε και κόβει τις δηλώσεις για τα μικρά και εξ αδιαιρέτου οικόπεδα.

Αποκαλύφθηκε εδώ και μέρες ότι η πλατφόρμα δεν κάνει αποδεκτές τις δηλώσεις για τους εξ’ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες με σύσταση κυρίως κάθετης ιδιοκτησίας, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων ιδιοκτησιών. Χιλιάδες νομοταγείς ιδιοκτήτες που πλήρωσαν συνεργεία και καθάρισαν τα οικόπεδα τους αδυνατούν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις υποχρεωτικές δηλώσεις και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλεπόμενα πρόστιμα των1.000 έως 54.000 ευρώ.

Το πρόβλημα που εμποδίζει χιλιάδες πολίτες να ακολουθήσουν τα ψηφιακά βήματα και να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, προκύπτει τώρα από διαμαρτυρίες πολιτών και καταγγελίες φορέων, αλλά αποκαλύπτεται ότι υπάρχει από τον αρχικό σχεδιασμό της πλατφόρμας, που όπως φαίνεται δημιουργήθηκε άρον- άρον για να ανοίξει στο παραπέντε των προθεσμιών δηλώσεων, ενώ η πλατφόρμα από τον αρχικό σχεδιασμό της είναι κατασκευασμένη για να καταχωρούνται μόνο τα δωδεκαψήφια ΚΑΕΚ των μεγάλων άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων! Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος επιπλέον χώρος για τους εξ’ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες με σύσταση κυρίως κάθετης ιδιοκτησίας, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο αριθμό ΚΑΕΚ, ο οποίος αποτελείται από τα 12 στοιχεία του ΚΑΕΚ συν τα πρόσθετα δηλωτικά στοιχεία που προσδιορίζουν τις ξεχωριστές ως άνω ιδιοκτησίες και το ξεχωριστό εμπράγματο δικαίωμα των δικαιούχων αυτών στο Κτηματολόγιο.

Φυσικά το όλο ζήτημα κλήθηκαν να λύσουν-ποιοι άλλοι;- οι κατά τόπους λογιστές! Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανίας κ. Τάσος Προβίδας το χάος συνεχίζεται και από την Δευτέρα 1-7-2024 αρχίζει ένα νέο μέτωπο, η κάρτα εργασίας. «Εκεί να δείτε τι θα γίνει», εξηγεί καθώς επιβεβαιώνει ότι δεν είναι λίγοι που απλά τελικά δεν ασχολήθηκαν με τα οικόπεδα ή τα εκτός σχεδίου με κτίσμα. «Το πιο τραγικό είναι πως η μεγάλη καινοτομία του κ. Χατζηδάκη, δηλαδή οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις καταλήγουν σε άλλη μια χίμαιρα. Χιλιάδες φορολογούμενοι έλαβαν ειδοποίηση σε ένα mail ότι τελικά η δήλωσή τους δεν θα συμπληρωθεί και να πράξουν τα δέοντα! Στο μεταξύ μεθαύριο 2/7 εννοείται ότι θα έληγε η διαδικασία. Δεν θα μου φανεί παράξενο στο τέλος αν δώσουν παράταση στους… εαυτούς τους! Για άλλη μία φορά τα μεγαλεπίβολα σχέδια σκοντάφτουν στο ότι η ηγεσία νομίζει ότι με διατάγματα και εφαρμογές θα λειτουργήσει ένα σύστημα που δεν είναι έτοιμο σε τίποτε»…
Από τις 26/5/2024 ξεκίνησε η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμα σύμφωνα την νέα 20/2024 Πυροσβεστική Εγκύκλιο (ΦΕΚ 2695/τ.Β/9-5-2024) όπου ο κάθε ιδιοκτήτης εντός οικισμών και μέχρι 100 μ εκτός οικισμού πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση στην σελίδα https://akatharista.apps.gov.gr ότι έχει καθαρίσει τα οικόπεδα και αγροτεμάχια που κατέχει.

Η Δήλωση στην πλατφόρμα πρέπει να γίνει μέχρι 30/6/2024. Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές ή μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας .

Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών που περιγράφονται παραπάνω. Δεν υπάρχει υποχρέωση αρνητικής δήλωσης εφόσον δεν είστε υπόχρεος και όταν το οικόπεδο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί ένας εκ των ιδιοκτητών να υποβάλει δήλωση καθαρισμού.

Αν δεν υπάρχει οριστικό κτηματολόγιο πρέπει η δήλωση να γίνει με βάση τις συντεταγμένες του ακινήτου που τις παίρνετε από τη σελίδα ΘΕΑΣΗ https://maps.gov.gr/gis/map/. Μόλις ανοίξετε τη σελίδα ΘΕΑΣΗ, επάνω αριστερά υπάρχει η επιλογή Θέλω να δω. Πατάτε επάνω και σας δίνει έξι επιλογές. Επιλέγετε την εντολή: Ανάρτηση Κτηματογράφησης. Θα σας ανοίξει τον χάρτη της χώρας. Εκεί αναζητάτε και εντοπίζετε το ακίνητο στον οικισμό που το έχετε και πάτε τον κέρσορα στη μέση του ακινήτου. Αριστερά πάνω σας δίνει τις συντεταγμένες του ακινήτου, τις σημειώνετε χωρίς τα δεκαδικά τους πχ Χ:336673 και Ψ:4457402 και τις μεταφέρετε στην πλατφόρμα της δήλωσης καθαρισμού.

Στην τελευταία καρτέλα του Μητρώου Δήλωσης Καθαρισμού είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση και των έξι επιλογών. Εφόσον δεν έχετε την υποχρέωση να προβείτε σε κάποια από τις ενέργειες που αναγράφονται, επιλέγετε «ΟΧΙ/ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ». Δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/συμπλήρωσης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης και στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.

Οι υπόχρεοι οφείλουν για την απομάκρυνση τυχόν άλλα εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων καθώς και στην ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Γιάννης Συμψηρής Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 94 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News