Τρίτη, 2η Ιουλίου 2024  12:20 πμ
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 00:35

Αγρίνιο: Συγκίνηση και μνήμες από τους Μικρασιάτες της χώρας (εικόνες – video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άρχισε στο Αγρίνιο με την συμμετοχή 65συλλόγων και 1.000 χορευτών το Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών

Το αντάμωμα είναι μια σπουδαία ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα της ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος).

Οι Μικρασιάτες, όλης της Ελλάδας, μέσα από το χορό και τα τραγούδια, μέσα από τη μουσική και τους στίχους, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις φορεσιές, τα φαγητά, τα βιβλία, τις εικόνες διατηρούν τον πολιτισμό της Γης της Ιωνίας, έναν πολιτισμό που άκμασε από την αρχαιότητα, πριν οι άνθρωποι αυτοί εκδιωχθούν οριστικά από τον τόπο τους. Διατηρούν αυτόν τον πολιτισμό και τον μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές.

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα είναι μια ευκαιρία για όλους τους Μικρασιάτες να συναντηθούν, είναι όμως και μια υπέροχη ευκαιρία για τον τόπο που το φιλοξενεί να γεμίσει χρώματα και παραδοσιακά τραγούδια. Στο αντάμωμα που είναι ήδη σε εξέλιξη συμμετέχουν 65 σύλλογοι και 1.000 χορευτές από όλη την Ελλάδα!

Το πανελλήνιο αντάμωμα έχει ξεκινήσει από νωρίς σήμερα το απόγευμα (Σαββάτου 29 Ιουνίου) , στις 5.00 μ.μ, με τη συνάντηση των προέδρων όλων των συλλόγων και των μελών της ΟΠΣΕ.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Δημοτικού Καταστήματος Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ αμέσως μετά είχε προγραμματιστεί η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών και Ποντίων Προσφύγων.

Η προγραμματισμένη πατινάδα (είδος χορευτικής παρέλασης με φορεσιές) ξεκινά από την πλατεία Παναγοπούλου, την πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου και καταλήγει στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια Αγρινίου.

Εκεί, μετά τις 21.00, θα γίνει η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων όλων των συλλόγων σε ένα παραδοσιακό γλέντι, με χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τα οποία θα παρουσιάσουν καταξιωμένοι μουσικοί.

Αύριο, Κυριακή 30 Ιουνίου στις 11.00 π.μ., με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγρινιώτη  Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, ο  Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνουν την ξεχωριστή συνάντηση μνήμης και πολιτισμού.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Λαβάρου και της Εικόνας του Ανταμώματος

Η πατινάδα 

Η κατάθεση στεφάνων 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 157 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 00:40
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News