Πέμπτη, 27η Ιουνίου 2024  6:17 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 22:00

Άγρια άλογα, τα απετάλωτα του Πεταλά στην Αιτωλοακαρνανία (Βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρόκειται για απογόνους από την ίδια φυλή,των αλόγων της Πίνδου,σύμφωνα με τους ειδικούς, γνωστή για την αντοχή της στις κακουχίες, φυλή που επέλεξε ο Μέγας Αλέξανδρος για την εκστρατεία του και τον στρατό του. Ο πληθυσμός των άγριων αλόγων στον Πεταλά αν και υπάρχει δυσκολία στην καταμέτρηση, εκτιμάται ότι ίσως είναι η μεγαλύτερη αγέλη στην Ευρώπη.Το βουνό Πεταλάς (Θύαμον) εκτείνεται περίπου σε 300.000 στρέμματα, βοσκότοποι των αλόγων, με ψηλότερη κορυφή την Πεταλόστερνα στα 895 μέτρα.

Να τονίσουμε ότι παρούσες είναι ανεμογεννήτριες,οι οποίες εκτείνονται για χιλιόμετρα στην κορυφογραμμή του βουνού και πολλές έχουν εγκατασταθεί και μέσα στην καρδιά του αναγνωρισμένου,"Προστατευόμενου καταφυγίου αγρίων ζώων Πεταλά", με ότι αυτό συνεπάγεται στην καταστροφή της ποιότητας ζωής, άγριων ζώων και πτηνών στην περιοχή. Η παντελής έλλειψη στοιχειωδών βοηθημάτων από την πολιτεία  για την επιβίωση των αλόγων, όπως για παράδειγμα λεκάνες για να ξεδιψούν τα καλοκαίρια, λόγω του αποκλεισμού του φυσικού τους χώρου από τις τριγύρω λίμνες, λόγω των εθνικών οδών, δρόμων και έργων, κάνει επιτακτική την ανάγκη βασικών υποδομών για την επιβίωση τους.

Η παντελής έλλειψη επιτήρησης των πληθυσμών, δίνει την ευκαιρία σε λαθροκυνηγούς και κτηματίες να τα εξολοθρεύουν αντίστοιχα για το κρέας και τις τυχών ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν. Ο φθίνων αριθμός τους επιτάσσει την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία άμεσα, για να παραμείνει ελεύθερη και ακμάζουσα η μεγαλύτερη αγέλη άγριων αλόγων της Ευρώπης.

Επιμέλεια βίντεο: Κωσταρέλλος Βασίλης
Facebook page: KDrone Hellas

 

Διαβάστηκε 180 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News