Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2024  12:45 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 13:15

Ερχεται το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας - Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μαζί με λίγα κλικ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων που χρειάζονται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους έρχεται να δώσει το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας.

Το εναίο πιστοποιητικό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα δύο πιστοποιητικά θα ενσωματωθούν σε ένα και η έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
Πώς θα εκδίδεται το ενιαίο πιστοποιητικό

Η διαδικασία έκδοσης του ενιαίου πιστοποιητικού θα γίνεται απλά και ψηφιακά με λίγα μόνο κλικ.

Συγκεκριμένα:

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.
Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.
Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η παραγωγική λειτουργία πλατφόρμας αναμένεται να ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

iefimerida.gr

Διαβάστηκε 114 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 13:27
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News