Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  5:37 πμ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 09:23

Ακαρπία και λειψυδρία ακόμη και 60%, σε ελιά Αγρινίου, λαδοελιά και εσπεριδοειδή!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μείζον θέμα και η διαχείριση νερού στην Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια…  Ακαρπία και λειψυδρία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία η ακαρπία, ακόμη και 60%, σε εσπεριδοειδή, ελιά Αγρινίου και λαδοελιά! Ενημερώνεται το Υπουργείο εντός της εβδομάδας

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Φαίνεται πως τα μαντάτα για την ευρύτερη περιοχή δεν είναι καλά, τόσο σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα των κλιματικών συνθηκών που μοιάζουν ήδη απειλητικές σε ό, τι αφορά τις προβλέψεις για το φετινό «δέσιμο» των καρπών σε σημαντικές κατηγορίες της αγροτικής οικονομίας.

Το φαινόμενο της λειψυδρίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και στους τρεις(πρώην) νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι πασιφανές, όμως ήδη στην Ηλεία έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις. Εδώ και μέρες υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για το ενδεχόμενο να μην δίνεται συνεχώς νερό για άρδευση στους παραγωγούς.

Έγινε ήδη η πρώτη σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα (10/6), στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, από πρόεδρους των ΤΟΕΒ και αγρότες του Κάμπου της Ηλείας, οι οποίοι θορυβήθηκαν από την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να γίνεται η άρδευση των καλλιεργειών συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Οι τοπικοί ΤΟΕΒ μαζί με τον ΓΟΕΒ και την υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων με παρόντα τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια στην συνάντησή τους αποφάσισαν, εντέλει, να μην εφαρμοστεί απόφαση για διακοπή της παροχής νερού στα χωράφια σε μέρες που θα έχουν οριστεί από πριν.

Οι παραγωγοί που έχουν πρόβλημα, ειδικά με την βιομηχανική ντομάτα αλλά και με το καλαμπόκι, έκριναν ότι πρέπει να συνεχιστεί το πότισμα κανονικά στις συγκεκριμένες καλλιέργειες και να δουν μετά αν θα υπάρξει πρόβλημα τον Αύγουστο. Οι άνθρωποι της Περιφέρειας τους μετέφεραν ότι το πρόβλημα είναι τόσο επείγον ώστε κανονικά θα έπρεπε να ποτίζουν το πολύ 5 μέρες την εβδομάδα και 2 να μην γίνεται παροχή νερού! Κι αυτό γιατί οι παρατηρήσεις σε υπόγεια ύδατα που υπάρχουν (σε σπήλαια και αλλού) δείχνουν μια δραματική κατάσταση

Τελικώς, ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε μέσα στην περασμένη εβδομάδα να καταγράψουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι τοπικοί ΤΟΕΒ με έκτακτες συνελεύσεις, για την υδροδότηση των καλλιεργειών. Παράλληλα, όμως, μπήκε και ένα πρώτο όριο στην παροχή νερού αφού επρόκειτο να μετρηθεί τα πόσα κυβικά θα καταναλωθούν. Τελικώς, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ήταν στα ύψη και καμία οικονομία δεν έγινε…

Την Δευτέρα 17-6-2024 και πάλι ολόκληρη η Αντιπεριφέρεια που είναι υπεύθυνη για την αγροτική παραγωγή βρέθηκε στο φράγμα του Πηνειού, για να εκτιμήσει την κατάσταση και-πιθανότατα-να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για κατανάλωση με τα κυβικά για το πότισμα να έχουν όριο. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρική της ΠΔΕ, Σάββας Βλάχος, πάντως, επίσης παρών, έκανε λόγο για ανησυχητική κατάσταση.

Ο Σάββας Βλάχος

Μιλώντας, μάλιστα, στη «Συνείδηση» ο κ. Βλάχος μίλησε για μια εξελισσόμενη διαδικασία που θα φέρει τα επόμενα χρόνια πιθανώς την Ηλεία σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. «Η Ηλεία είναι ένα μεγάλο μποστάνι, χρειάζεται πολύ πότισμα λόγω των καλλιεργειών της και, όπως εξελίσσεται κάθε χρόνο το περιβαλλοντικό ζήτημα, θα πρέπει σύντομα να πάρουμε αποφάσεις. Στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο πρόβλημα, υπάρχουν ακόμη νερά αλλά κι αυτά είναι μειωμένα. Οι στάθμες έχουν πέσει σε λίμνες και ποτάμια, σε επίπεδα ακόμη ίσως όχι συναγερμού. Και πάλι πρέπει να δούμε το μέλλον, όμως, ειδικά όσο ο Αχελώος ακόμη δεν έχει εκτραπεί», εξηγεί.  Να επισημάνουμε εδώ, παρεμπιπτόντως, ότι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι Θεσσαλός και δεν μοιάζει απίθανο να έχει κάποια φαεινή ιδέα…

Ακαρπία σε ελιές και εσπεριδοειδή: μείζον θέμα στην Αιτωλοακαρνανία

Από την άλλη, δικαιώνονται τελικώς όσοι έκαναν κάποιες, όχι και τόσο δημοφιλείς και βολικές, παρατηρήσεις πως η ακαρπία δεν ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε την Αιτωλοακαρνανία το 2023 και πέρασε.

Αγρότες από όλες τις περιοχές διαπιστώνουν ότι τα εσπεριδοειδή δεν «έδεσαν» και εμφανίζεται ακαρπία ακόμη και της τάξης του 70%(πορτοκάλια ναβαλίνες) ενώ στον χορό μπήκε και το προϊόν με το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην περιοχή, η ελιά.

Μπορεί η ελιά Καλαμών να έχει καρπό, όχι πάνω από το 65% ή 70% άλλων χρόνων βέβαια, όμως η πράσινη ελιά Αγρινίου και η λαδοελιά παρουσιάζουν ακαρπία που ξεπερνά το 60%! Είναι κατανοητό ότι μια τέτοια προοπτική θα φέρει μεγάλη μείωση διαθέσιμων εισοδημάτων μετά το καλοκαίρι ακόμη και για την εμπορική κίνηση του Αγρινίου.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι ελιές στην Μακρυνεία, για παράδειγμα, ίσα που ξεπερνούν το 30% στον καρπό τους και αυτό ήδη το μεταφέρουμε επισήμως στο υπουργείο. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε τα πρώτα στατιστική και τους αριθμούς, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση με έγγραφό μας. Φυσικά, το ίδιο θα γίνει και με επόμενες μετρήσεις τις επόμενες εβδομάδες, καλώντας το υπουργείο να κάνει προτάσεις», επισημαίνει ο κ. Βλάχος.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγα 24ωρα έγινε συνάντηση για την ακαρπία των εσπεριδοειδών στην έδρα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, με συμμετέχοντες τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαυρομάτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Φίλια, τον πρόεδρο της κοινότητας Καλυβίων Δ. Αναστασίου, τον γεωπόνο και παραγωγό Γ. Χρήστου, τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Σ. Βλάχο και τον εντεταλμένο σύμβουλος - βοηθό Περιφερειάρχη Γ. Κοντογιάννη, σε θέματα ΠΑΑ και Εγγείων Βελτιώσεων, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των αγροτών.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 144 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία