Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  11:21 πμ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 19:17

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε κεράσια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο προκειμένου να μην προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αχλάδια

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα κεράσια 

 • Άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα
 • Άτομα με προβλήματα στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
 • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Άτομα με αλλεργία στα κεράσια

Άτομα με πεπτικά προβλήματα

Στην περίπτωση αυτή, τα κεράσια μπορεί να προκαλέσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα. Η κατανάλωση πολλών κερασιών μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονο και άλλα πεπτικά συμπτώματα, όπως:

 • Αέρια
 • Κράμπες
 • Φούσκωμα
 • Διάρροια

Όλα αυτά είναι πιθανά συμπτώματα της κατανάλωσης πολλών φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως κεράσια, μήλα ή αχλάδια, σύμφωνα με την κλινική Κλίβελαντ. Έτσι, αν και πιθανότατα δεν θα αρρωστήσετε από την κατανάλωση πολλών κερασιών (εκτός αν έχετε αλλεργία), η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

Επίσης, τα κεράσια περιέχουν σορβιτόλη, μια φυσική αλκοόλη σακχάρου που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, σύμφωνα με το Food Insight.

Άτομα με προβλήματα στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου σας, έχετε διαβήτη ή υπεργλυκαιμία, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Ενώ τόσο τα φυσικά σάκχαρα (όπως αυτά στα κεράσια) όσο και τα επεξεργασμένα σάκχαρα (όπως αυτά στα αρτοσκευάσματα) απελευθερώνουν γλυκόζη στο σώμα, έχει μεγαλύτερη σημασία ο ρυθμός με τον οποίο το κάνουν αυτό, σύμφωνα με το UCLA Health.

Τα φυσικά σάκχαρα στα φρούτα τείνουν να απελευθερώνονται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, η οποία βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε φρούτα. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα, από την άλλη πλευρά, θα απελευθερώσουν γρήγορα τη γλυκόζη και θα προκαλέσουν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Έτσι, εάν το σάκχαρο στο αίμα σας αυξηθεί απότομα μετά την κατανάλωση κερασιών, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα καταναλώσατε με σάκχαρα που διασπώνται γρήγορα, όπως για παράδειγμα σε μια κερασόπιτα.

Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Δυστυχώς, εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα κεράσια, θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα φούσκωμα, αέρια, διάρροια και κοιλιακές κράμπες, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Τα κεράσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs – μια ομάδα υδατανθράκων (σάκχαρα) που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Τα FODMAP δεν απορροφώνται σωστά από το λεπτό έντερο σε άτομα με IBS, προκαλώντας πεπτική δυσφορία, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, σύμφωνα με την κλινική Κλίβελαντ, είναι τα εξής:

 • Κρεμμύδια και σκόρδο
 • Σιτάρι
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Αλκοόλες ζάχαρης που βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα

Επιπλέον, τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη – όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φρούτα – μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα IBS, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

Ευτυχώς, τα κεράσια έχουν μόνο περίπου 4 γραμμάρια φρουκτόζης ανά μερίδα, σύμφωνα με το USDA, επομένως μπορούν να καταναλωθούν σε μικρότερες ποσότητες.

Άτομα με αλλεργία στα κεράσια

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα ναυτίας, εμέτου, κράμπες ή διάρροιας μετά την κατανάλωση κερασιών, μπορεί να είστε αλλεργικοί σε αυτά.

Η αλλεργία στα τρόφιμα είναι μια μη φυσιολογική απόκριση σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στα τρόφιμα που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας. Είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί στα κεράσια, ειδικά εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη σημύδας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση του φρούτου και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στο στόμα
 • Δερματικά εξανθήματα όπως κνίδωση ή έκζεμα
 • Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας και του λαιμού
 • Συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή και ρινική συμφόρηση
 • Κοιλιακές κράμπες, έμετος, διάρροια και ναυτία
 • Ζάλη ή λιποθυμία

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με την κατανάλωση κερασιών:

 • Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Τα αποξηραμένα κεράσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη κερασιών.
 • Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση κουκουτσιών: Αν και η κατάποση ενός κουκούτσιου κερασιού είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε. Η μάσηση των κουκουτσιών μπορεί να βλάψει τα δόντια και ενδεχομένως να προκαλέσει πνιγμό. Είναι σημαντικό να αφαιρείτε τα κουκούτσια πριν τα φάτε, ειδικά για τα παιδιά.

Σε γενικές γραμμές, τα κεράσια είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν τα απολαμβάνουν με μέτρο. Ωστόσο, εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση τους, είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας.

enikos.gr

Διαβάστηκε 179 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News