Δευτέρα, 24η Ιουνίου 2024  12:08 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 19:14

Ποιο νησί αποκάλυψε η Βασιλειάδου «αριστουργηματίκο»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Tα ελληνικά τοπία, και ειδικά τα θερινά, ανέκαθεν αποτελούσαν πόλο έλξης για τους σκηνοθέτες. Οι δημιουργοί του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, χρησιμοποίησαν πολλές φορές για «πλατό» νησιά και παραθαλάσσια θέρετρα για τις παραγωγές τους, με ντεκόρ τα ξεχωριστά τοπία τους.

Ύδρα

Η κοντινή απόσταση από την Αθηνά, την έκανε ιδανικό προορισμό για τους σκηνοθέτες και εκεί γυρίστηκαν ίσως οι περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες.

Κορυφαία στιγμή ήταν το «Κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη. Η διεύθυνση φωτογραφίας του Γουόλτερ Λάσαλι απαθανάτισε τη γοητεία του νησιού με μοναδικό τρόπο και έκανε την Ύδρα διάσημη σε όλο τον πλανήτη.

Στα γραφικά σοκάκια του νησιού η Μαίρη Χρονοπούλου με τον Λάκη Κομνηνό στην ταινία «Γοργόνες και Μάγκες», χόρεψαν το «Τόσα καλοκαίρια», το οποίο ερμηνεύει ο Δάκης.

«Ένα νησί αριστουργηματίκο» χαρακτηρίζει την Ύδρα η Γεωργία Βασιλειάδου στην υπέροχη κωμωδία «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», με συμπρωταγωνιστές τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Νίκο Ρίζο

Αγαπημένο σημείο των σκηνοθετών στο νησί, ήταν ο οικισμός Καμίνι, όπου γυρίστηκαν πολλές ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη και του Βασίλη Γεωργιάδη τη δεκαετία του ’60, αλλά και αργότερα.

Ρόδος

Το νησί των Ιπποτών γυρίστηκε η ταινία «Κάτι κουρασμένα παλληκάρια» με τους αξέχαστους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Στα λουτρά της Καλλιθέας η Αλίκη γύρισε μία από τις πιο ρομαντικές σκηνές της στην ταινία «Το Δόλωμα».

Άνδρος

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου ήταν το «στάσου μύγδαλα» στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» που γυρίστηκε στο Μπατσί της Άνδρου

koritsia ston ilio2 768x421

Η ιδέα ήταν Γιάννη Βόγλη που πρωταγωνιστούσε, καθώς η μητέρα του καταγόταν από κει. Μετά την ταινία έγινε γνωστό και απέκτησε σταδιακά μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Ο γνωστός σκηνοθέτης του νέου ελληνικού κινηματογράφου, Παντελής Βούλγαρης, συνδέεται με το μέρος συναισθηματικά και έχει κάνει εκεί συχνά γυρίσματα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή της ταινίας «Η Μικρά Αγγλία», που βασιζόταν στο ομότιτλο βιβλίο της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη. Η συγγραφέας είχε εμπνευστεί την υπόθεση από ιστορίες του νησιού.

Σπέτσες

Τις Σπέτσες διάλεξε ο Ντίνος Δημόπουλος για να γυρίσει μια από τις πιο φινετσάτες ρομαντικές κομεντί, το «Τζένη Τζένη» με την Τζένη Καρέζη, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο. Η σκηνή στη σπηλιά του Μπεκίρη με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι από τις πιο χαρακτηριστικές της ταινίας.

Αντίπαρος

Όταν ο Ντίνος Δημόπουλος διάλεξε το νησί για να γυρίσει τη βραβευμένη «Μανταλένα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, δεν υπήρχε καν ρεύμα. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν πια το νησί έγινε τουριστικός προορισμός και απέκτησε δεκάδες μπαράκια, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος γύρισε στα δρομάκια της το «Suntan», μια ταινία που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

vougioyklaki

Τζιά

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πρωταγωνίστησε μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στην ταινία «Η Μαρία της σιωπής» στο Βουρκάρι της πανέμορφης Τζιάς. Η παρουσία των δύο αγαπημένων πρωταγωνιστών, προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού.

Πόρος

Ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Τύφλα να’ χει ο Μάρλον Μπράντο», που γυρίστηκε στον Πόρο, υποδυόμενος τον ποιητή Αυγερινό ξετρέλανε τους κατοίκους. Στον Πόρο επίσης γυρίστηκε η χαρακτηριστική σκηνή με τα γαϊδουράκια από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Κέρκυρα

Η Ρένα Βλαχοπούλου, περήφανη για την καταγωγή της και θέλοντας να αναδέιξει τον τόπο της, επέλεξε το νησί της για τις ταινία «Η κόμισσα της Κέρκυρας». Εκεί τραγούδησε και το αξέχαστο τραγούδι της «Κέρκυρα Κέρκυρα», που υμνούσε τις ομορφιές του νησιού και των ντόπιων κοριτσιών.

Στην Κέρκυρα γυρίστηκε και μία από τις πιο γνωστές κωμωδίες του ζεύγους Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ “Η αρχόντισσα και ο αλήτης”. Στην ταινία τα διάσημα μακριά ξανθά μαλλιά της Βουγιουκλάκη, καλύπτει μια κοντοκουρεμένη καστανή περούκα, αφού η πρωταγωνίστρια ντύθηκε “Πίπης”, για να το σκάσει από τον πατέρα της και έναν γάμο συμφέροντος.

Μύκονος

«Η Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη με την Ρένα Βλαχοπούλου ως Μαντάμ Πελαζί, γυρίστηκε στην κοσμοπολίτικη Μύκονο. Ο Κώστας Καρράς, ως κλασικό καμάκι της εποχής, έκανε σλόγκαν την ατάκα: «You’re beautiful, I love you». Στην Μύκονο επίσης, γυρίστηκαν σκηνές από την «προχωρημένη» για την δεκαετία του ’70 ταινία «Αναζήτηση» με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Άγγελο Άντωνόπουλο.

Κρήτη

Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στην πόλη του Αγίου Νικολάου και την Κριτσά, γυρίστηκε «Η Νεράιδα και το παλικάρι», η ελληνική βερσιόν του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Το διάσημο ζευγάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ, διένυε από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους τής κοινής τους πορείας, καθώς η Βουγιουκλάκη στην ταινία ήταν έγκυος στο γιο τους.

Κως

Το καταπράσινο νησί με την ενετική αρχιτεκτονική, διάλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης για να γυρίσει την ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» με την Τζένη Καρέζη και τον Γιάννη Φέρτη. Εκείνη την εποχή προφανώς δεν υπήρχε λιμάνι, καθώς στη σκηνή της υποδοχής, μικρές βάρκες μετέφεραν τους ταξιδιώτες από το πλοίο στη στεριά.

Στο βίντεο φαίνονται πολλά μέρη του νησιού, ενώ η Τζένη Καρέζη τραγουδάει σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη:

mixanitouxronou.gr

Διαβάστηκε 141 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News