Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  6:08 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 22:11

Λογιστές Αιτωλοακαρνανίας: Η Πολιτεία πρέπει να ακούσει την φωνή μας και τις επιχειρήσεις (εικόνες & βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όπως περιέγραψε ο κ. Προβίδας, το μείζον ζήτημα είναι ότι το Υπουργείο δεν ακούει τους λογιστές και δεν παραδέχεται τα λάθη του αλλά αντίθετα συχνά λοιδορεί τις θέσεις τους.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών-Φοροτεχνικών Αιτωλοακαρνανίας, Τάσος Προβίδας, μαζί με τον Γ.Γ. της Ένωσης Θανάση Ρηγογιάννη, προκειμένου να ενημερώσουν για θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και ευρύτερα της χώρας, υπό το πρίσμα των μεγάλων προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τις πολλαπλές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, καθώς και την πληθώρα των νόμων που διέπουν το σύστημα κάνοντάς το πιο δυσκίνητο και δυσλειτουργικό.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλειος Νικολέτας, ο Πρόεδρος της ΣΕΕΔΑ, Σωκράτης Κωστίκογλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου, Κωνσταντίνος Ναστούλης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλειος Τσάρκος

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Λίνος Μπλέτσας με την ιδιότητα ακόμη και του προέδρου του ΤΕΕ μέχρι να αλλάξει το προεδρείο, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Αγρινίου, Βασίλειος Φωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κρέτσης κσι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου "Ερμής" Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

Στην εισήγησή του ο κ. Προβίδας ανέλυσε διεξοδικά όλα τα σημεία εκείνα που καθιστούν όλο και πιο δυσκολη την δουλειά του λογιστή και προσθέτουν κόστος τελικά στον φορολογούμενο. Βασικό θέμα της εισήγησης υπήρξαν τα τεράστια προβλήματα με την εγκατάσταση των Pos αλλά κυρίως με το νέο σύστημα κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων που εγκυμονεί πολλαπλές στρεβλώσεις.

Πρέπει να κατατίθενται καθημερινά...110.000 δηλώσεις!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως εξήγησε ο κ. Προβίδας, για να είναι συνεπείς οι φιρολογούμενοι με την καταληκτική ημερομηνία που έχει δοθεί θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε μέρα στο εξής...110.000 φορολογικές δηλώσεις, κάτι που είναι αδύνατον καθώς μόνο μια φορά στα χρονικά το σύστημα κατάφερε να δεχτεί ένα τέτοιο νούμερο!

Πιο αναλυτικά, φέτος το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά για τα Φυσικά Πρόσωπα, στις 26 Απριλίου. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα του συστήματος εντοπίστηκε πλήθος προβλημάτων (και συνεχίζουν να εντοπίζονται), τα οποία και αναφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα δημοσιοποίησε η ΠΟΦΕΕ με Δελτίο Τύπου στις 15 Μαΐου, με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού ώστε να μην έρθουν οι πολίτες προ εκπλήξεως. Για αυτό λοιδορηθήκαμε από τον Υπουργό Οικονομίας και την ΑΑΔΕ, χωρίς όμως να αρνηθούν την εγκυρότητα των προβλημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, κάποια προβλήματα που επί του παρόντος δεν έχουν επιλυθεί ή επιλύθηκαν μόλις τώρα:

-Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων, ανέβηκαν την Παρασκευή
7/6/2024.
-Ορισμένοι φορείς, υγειονομικές περιφέρειες, και δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών
-Αναφέρθηκαν προβλήματα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
-Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1
-Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων (ενδεικτικά πρόγραμμα προεργασίας)
-Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.
-Εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα η δήλωση IBAN, ειδικά σε υπερήλικες, λύθηκε σήμερα 11/6/24.

-Έχουν παρατηρηθεί πολλά λάθη στην εκκαθάριση

Ολοκληρωμένες δε οδηγίες για την υποβολή των Δηλώσεων Φυσικών Προσώπων βγήκαν περίπου 20 ημέρες αργότερα από την έναρξη υποβολών στο σύστημα.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι φέτος οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και οι Αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται με νέο τρόπο (το τεκμαιρόμενο εισόδημα), γεγονός που κάνει την χρήση τον οδηγιών απαραίτητη για την ορθή συμπλήρωση των νέων εντύπων.

Οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 για τα νομικά πρόσωπα), είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει (Ν.4172/2013).

Οι δηλώσεις που θα πρέπει να υποβληθούν είναι περίπου 6.600.000 έως 26 Ιουλίου.
Μέχρι σήμερα (11/06) έχουν υποβληθεί περίπου 1.847.000 δηλώσεις E1, οπότε προς υποβολή ακόμη είναι περίπου 4.753.000 ενώ απομένουν 43 εργάσιμες ημέρες (εξαιρούνται μόνο οι Κυριακές) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Άρα θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως 110.500 περίπου δηλώσεις κατά μ.ο., όταν το μέγιστο ημερήσιων υποβολών που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια υποβολών είναι περίπου 118.000.

Τα διαστήματα υποβολών τα προηγούμενα έτη ήταν: 2021 25/5-16/9 , 2022 30/3-30/8, 2023 31/3-31/8 Ανθρωπίνως ανέφικτη η τήρηση του χρονοδιαγράμματος λαμβάνοντας υπόψιν
αυτούς τους ρυθμούς υποβολής.
Πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η νομοθέτηση ενός σταθερού χρονικού διαστήματος 5μηνης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπως όριζε ο ν.4172/2013, ενώ θα έχει προηγηθεί η δημοσίευση όλων των σχετικών αποφάσεων, χωρίς νομοθετικές αλλαγές στην διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και αφού οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ανεβάσει έγκαιρα και σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Για οποιαδήποτε δυσλειτουργία του συστήματος θα πρέπει να υπάρχει ισόχρονη παράταση των φορολογικών δηλώσεων χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο μήνας Αύγουστος.

Έχουμε πλέον αγανακτήσει κάθε χρόνο να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Εκτός όλων των ανωτέρω, θέλουμε να προσθέσουμε ότι 1η Ιουλίου ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου. Αυτό συνεπάγεται πλήθος επιπλέον εργασιών στα λογιστικά γραφεία.

Ιδιαίτερα για φέτος λοιπόν, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θεωρούμε ότι η μόνη εφικτή καταληκτική ημερομηνία, για τις περιπτώσεις φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν από πιστοποιημένους Λογιστές – Φοροτεχνικούς (στα πρότυπα της προδήλωσης ραντεβού για την διασύνδεση των POS), είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Θεσμικά αιτήματα του Κλάδου των Λογιστών Φοροτεχνικών

- Πλήρης κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του ν.2873/2000. Η υποβολή των δηλώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών κωδικών taxis των εξουσιοδοτημένων προς τούτο, Λογιστών – Φοροτεχνικών και μόνο, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από το Οικονομικό Επιμελητήριο και ακούν νόμιμα το επάγγελμα. Είναι απαράδεκτο να υφίσταται η δυνατότητα υπογραφής από τον ίδιο τον επαγγελματία των φορολογικών εντύπων, ειδικά του Ε3, η σύνταξη του οποίου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις των Ε.Λ.Π. και του Κ.Φ.Ε.

- Ασθένεια Λογιστών-Φοροτεχνικών. Ολοκλήρωση επιτέλους της ΚΥΑ η οποία χρονίζει που αφορά τον Λογιστή Φοροτεχνικό βάσει της οποίας θα δίνονται οι ανάλογες παρατάσεις υποβολής πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των ιδίων αλλά του και των εντολέων πελατών. Όπως ήδη προβλέπεται με τη διάταξη του άρθρου 67 του ν. 5042/2023.

- Σχετικά με το Ν. 4557/2018: Λήψη μέτρων δέουσας επιμέλειας. Τα όρια των διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορεί να είναι σε αντιστοιχία για τους υπόχρεους επαγγελματίες Λογιστές-Φοροτεχνικούς, με τα πρόστιμα των παραβατών. Θα πρέπει να ισχύσουν αντίστοιχες κυρώσεις, όπως ισχύουν σε δικηγόρους/συμβολαιογράφους και ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές, δηλαδή παραπομπή του υπόχρεου προσώπου σε αντίστοιχη εποπτική Αρχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), στο οποίο θα διαβιβάζονται όλα τα στοιχεία της παράβασης, προκειμένου να ασκηθεί ο προβλεπόμενος από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικός έλεγχος.

- Στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων απαιτείται νομοθέτηση ενός σταθερού χρονικού διαστήματος 5μηνης περιόδου υποβολής όπως όριζε ο Ν 4172, ενώ θα έχει προηγηθεί η δημοσίευση όλων των σχετικών αποφάσεων, χωρίς νομοθετικές αλλαγές στην διάρκεια, και αφού οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ανεβάσει έγκαιρα και σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Για οποιαδήποτε δυσλειτουργία του συστήματος θα πρέπει να υπάρχει ισόχρονη παράταση Φ.Δ. χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο μήνας Αύγουστος.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΚΛΑΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία είναι:

1. Στην Αιτωλοακαρνανία οι επιχειρήσεις κυρίως είναι πολύ μικρές σε μέγεθος. Είναι ένας νομός στον οποίο, λόγω μεγέθους, μορφολογίας, θέσης και προβλημάτων διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται– σε σχέση με άλλες περιοχές- με κόστος λειτουργίας υψηλότερο.

2. Στα χωριά και στους οικισμούς του νομού μας, οι επιχειρήσεις (εστίασης, εμπορικές) κυρίως είναι ατομικές και σε αυτές απασχολείται όλη η οικογένεια. Δεν υπάρχουν δαπάνες μισθοδοσίας διότι για να ασφαλιστεί μέλος οικογένειας απαιτείται από τον ΕΦΚΑ ασφάλιση για πλήρη απασχόληση, το οποίο όμως δεν αποτυπώνει το πραγματικό γεγονός και θα επιβαρύνει σε αυτή την περίπτωση με παραπάνω εισφορές την επιχείρηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η φορολόγηση αυτών των ατομικών επιχειρήσεων – χωρίς αφορολόγητο – καταλήγει σε υπερφορολόγηση των εισοδημάτων τους.

3. Τα κόστη συμμόρφωσης σύμφωνα με τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με κόστη δυσανάλογα του μεγέθους τους. Επίσης οι διαδικασίες εφαρμογής των αλλαγών είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθούν από τους επιχειρηματίες λόγω της μη αντίληψης και γνώσης λειτουργίας των ψηφιακών υπηρεσιών.

Προτάσεις για την επίλυση ή και ελάφρυνση των συνεπειών των ανωτέρω προβλημάτων

1. Το σύστημα του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης θα μπορούσε να προσομοιάσει με τα αντίστοιχα συστήματα όπως λειτουργούν στην Γαλλία και στην Ιταλία. Παραδείγματα εφαρμογής βρίσκονται στο παρακάτω link https://www.taxheaven.gr/news/65430/ta-kaoestwta-tekmarths-forologhshs-se-italia-gallia-kai-slobenia

Με αυτό τον τρόπο και έσοδα θα εισπράττει το κράτος και ο φορολογούμενος θα απαλλαγεί από διαδικασίες που δεν μπορεί να υποστηρίξει.

2. Εναλλακτικά του ανωτέρω θα μπορούσε η φορολογική διοίκηση να διερευνήσει την περίπτωση για τις ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον προσομοιάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα με την μισθωτή εργασία να προσφέρει και στον ατομικό επιχειρηματία το αφορολόγητο του μισθωτού.

3. Η περιβαλλοντική εισφορά πλαστικών προϊόντων μια χρήσης και το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας θα μπορούσε να εισπράττεται και να αποδίδεται από τον εισαγωγέα ή τον παραγωγό κατά την εισαγωγή στην καταναλωτική αλυσίδα. Με αυτό τον τρόπο πρώτον θα εισέπραττε το κράτος περισσότερα και πιο γρήγορα και δεύτερον θα μείωνε την γραφειοκρατία από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης θα ήταν πιο εύκολος ο έλεγχος.

4. Για την εφαρμογή των myDATA στους αγρότες και κτηνοτρόφους πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη μέριμνα. Με απόφαση της ΑΑΔΕ υποχρεούνται και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι να διαβιβάζουν τα τιμολόγια τους σε πραγματικό χρόνο, την ώρα της συναλλαγής. Ελάτε στην θέση λοιπόν του κτηνοτρόφου που βρίσκεται στην στάνη του στο βουνό – εκεί βρίσκεται η πλειοψηφία των μικρών μονάδων – ή στο χωράφι του στον κάμπο ο αγρότης και πουλά τα προϊόντα του, με ποια μέσα (υπολογιστής, πρόσβαση στο ίντερνετ, μορφωτικό επίπεδο) θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή του την υποχρέωση; Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι, να συνεχίσουν οι αγρότες – κτηνοτρόφοι να εκδίδουν τα τιμολόγια τους χειρόγραφα και με κάποιο χρονικό περιθώριο αυτά να διαβιβάζονται στην πλατφόρμα
myDATA.

Ελπίζουμε τα προβλήματα και οι προτάσεις μας να έγιναν κατανοητές και κάποιες από αυτές να υλοποιηθούν, αν όχι όλες.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 119 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News