Κυριακή, 22η Σεπτεμβρίου 2024  6:36 μμ
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 22:09

Μόλις το 1/3 των Αιτωλοακαρνάνων επαγγελματιών έχει εγγραφεί στο IRIS - «Καμπανάκι» από το Σύνδεσμο Ε.Ν.Α.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόλις το 1/3 των Αιτωλοακαρνάνων επαγγελματιών έχει εγγραφεί στο IRIS όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με τη οποία διστακτικοί οι επαγγελματίες με το IRIS. «Καμπανάκι» από το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ν.Α.), ώστε να εγγραφούν οι επαγγελματίες πριν την 1η Ιουλίου και τα πρόστιμα

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σε διαδικασία ενημέρωσης των μελών του για το σύστημα IRIS είναι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο Σύνδεσμος Έ.Ν.Α. (Επιχειρηματιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας).

Μάλιστα, έχουν επιταχύνει την ενημέρωση τα μέλη του Ε.Ν.Α., καθώς από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους όσοι επαγγελματίες δεν είναι συνδεδεμένοι με το IRIS θα κληθούν να πληρώσουν «καμπάνα» της τάξεως των 1.500 ευρώ!

Ο τρόπος πληρωμής μέσω IRIS δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά ούτε και στην χώρα, είναι ακόμη στα «σπάργανα», αλλά προωθείται ως ένας φθηνότερος εναλλακτικός τρόπος πληρωμής σε σύγκριση με τις κάρτες.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αν και ο χρόνος μέχρι και την 1η/07/24 έχει «στενέψει» αρκετά πλέον, μόλις το 1/3 των επαγγελματιών – επιχειρηματιών έχει εγγραφεί στο σύστημα IRIS και γι’ αυτό ο Σύνδεσμος Ε.Ν.Α. προσπαθεί να ενημερώσει τα μέλη του για να εγγραφούν πριν παρέλθει η ημερομηνία και έρθουν τα πρόστιμα.

Ορέστης Κωνσταντινίδης

Το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ε.Ν.Α. (Επιχειρηματιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας), Ορέστης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στη «Σ» για το σύστημα IRIS και κάνοντας μια πρώτη προσέγγιση στο ζήτημα επεσήμανε: «οι υπηρεσίες IRIS ορίζονται ως υπηρεσίες άμεσης πληρωμής όπου επιτρέπουν την μεταφορά πίστωσης σε 24ωρη βάση, οποιαδήποτε ημέρα, εντός ολίγων λεπτών στον λογαριασμό του λήπτη της πληρωμής. Είναι μια διαδικασία ανέπαφης πληρωμής, συνήθως γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου, αν και στην πραγματικότητα γίνεται μέσω του web banking του πληρωτή.

Με απλά λόγια όταν προσέλθει κάποιος σε ένα κατάστημα και δεν επιθυμεί να πληρώσει με κάρτα και θέλει να πληρώσει μέσω του κινητού, μέσω του συστήματος του IRIS, τότε ουσιαστικά αξιοποιεί το internet banking του, στο οποίο φυσικά πρέπει να έχει εγγραφεί. Για να λειτουργήσει αυτό χρειάζεται να έχει κατεβάσει σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή την εφαρμογή του IRIS και να έχει εγγραφεί και ως ιδιώτης, αλλά και ο πελάτης πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο αντίστοιχο σύστημα.

Να τονίσουμε ότι είναι διαφορετικό το IRIS για τις επιχειρήσεις και διαφορετικό για τους ιδιώτες και η τιμολόγηση για τους επαγγελματίες είναι διαφορετική. Οι τράπεζες το εκλαμβάνουν ως ξεχωριστή υπηρεσία και γι’ αυτό το τιμολογούν στους επαγγελματίες - επιχειρηματίες.

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS προωθούνται από την Κυβέρνηση, διότι μέχρι και 500 ευρώ για τον πληρωτή, τον πελάτη, η παροχή της υπηρεσίας είναι δωρεάν. Για τον λήπτη της πληρωμής, για τον επαγγελματία δεν είναι δωρεάν, αλλά υπάρχουν διάφορες χρεώσεις.
Οι προμήθειες του καταστηματάρχη μέσω του συστήματος IRIS είναι φθηνότερες απ’ ότι των καρτών. Αυτό συμβαίνει, διότι στις κάρτες παρεμβάλλεται και η εταιρεία που είναι ο πάροχος χρήστης των καρτών.

Αργότερα στην Ελλάδα θα υπάρξουν και άλλα συστήματα αντίστοιχης φιλοσοφίας με το IRIS, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο το IRIS.

Το πρόστιμο για όποιον επαγγελματία δεν είναι συνδεδεμένος με το σύστημα IRIS την 1η Ιουλίου θα ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Μέχρι στιγμής το σύστημα είναι προσβάσιμο μόνο από ατομικές επιχειρήσεις, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και δεν είναι για τις επιχειρήσεις νομικά πρόσωπα. λόγω τεχνικών προβλημάτων. Για τις λοιπές επιχειρήσεις πλην των ατομικών επιχειρήσεων το περιθώριο θα είναι μέχρι και τον Μάρτιο του 2025. Ωστόσο, οι ατομικές επιχειρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και γι’ αυτό οι επιχειρηματίες πρέπει να το προσέξουν και να εγγραφούν στο σύστημα.
Την ενημέρωση των επαγγελματιών – επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής για το σύστημα IRIS την έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο οι λογιστές, ενώ και ο σύνδεσμος ΕΝΑ σιγά – σιγά ολοκληρώνει την ενημέρωση των μελών του για το σύστημα αυτό.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι επαγγελματίες – επιχειρηματίες που έχουν συνδεθεί με το σύστημα IRIS είναι κατ’ εκτίμηση το 1/3, αλλά ακόμη λιγότεροι το έχουν δουλέψει, διότι στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένος τρόπος πληρωμής η πληρωμή μέσω IRIS. Σαν τρόπος πληρωμής στην Ελλάδα είναι ακόμη στα «σπάργανα». Προς το παρόν το σύστημα IRIS είναι δωρεάν, αλλά προς το παρόν, στο μέλλον πιθανότατα αυτό θα αλλάξει.

Το σύστημα IRIS προωθείται ως μια φθηνότερη εναλλακτική έναντι των καρτών, όπως προαναφέραμε, καθώς κατά Μ.Ο. η προμήθεια των καρτών είναι 0,8 με 1%, ενώ στο σύστημα IRIS η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη, 0,5%».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 229 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία