Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  6:59 πμ
 
wm small
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 18:02

«Οι θαλασσιές σου οι χάντρες»-Το σουξέ που γεννήθηκε από μία φάρσα του Πλέσσα και του Πρετεντέρη στον Χορν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Μίμης Πλέσσας είχε γράψει στον Δημήτρη Χορν το τραγούδι «Ποιος το ξέρει» για το θεατρικό έργο «Ρομανσέρο».

Η επιτυχία ήταν τέτοια που ο συνθέτης είχε τιμηθεί με δύο βραβεία από το Θέατρο των Εθνών στο Παρίσι και από το κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.
Κάποτε, σε μια πρόβα που έκανε ο Χορν, για να μάθει το κομμάτι, βρέθηκε ο θεατρικός συγγραφέας Κώστας Πρετεντέρης. Σκέφτηκε ότι το τραγούδι θα μπορούσε να γυριστεί σε δίσκο. Αν και άρεσε η ιδέα στο Χορν, ήταν διστακτικός. Δεν ήθελε να συγκριθεί με καταξιωμένους λαϊκούς και ελαφρολαϊκούς τραγουδιστές.

Έτσι, ιδρύθηκε η Monte Carlo και ο Χορν ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι. Όμως, για να κυκλοφορήσει σε 45αρι, έπρεπε να ηχογραφηθεί άλλο ένα που θα έμπαινε στη δεύτερη πλευρά του δίσκου.

Τότε, ο Πρετεντέρης για να του κάνει πλάκα είπε: «Τάκη μου, επειδή το “Ποιος το ξέρει” είναι πολύ σοβαρό και ποιοτικό, από την άλλη πλευρά πρέπει να πεις ένα πιο εμπορικό».

«Δηλαδή;», απόρησε ο Χορν.
«Ε, τι δηλαδή, θα πεις ένα γύφτικο τσιφτετέλι», του απάντησε.

Ο ηθοποιός ήξερε ότι ο Πρετεντέρης ήταν γνωστό πειραχτήρι. Για αυτό, απευθύνθηκε στον Πλέσσα που τον θεωρούσε πιο σοβαρό. «Δηλαδή, Μίμη μου, τι εννοεί όταν λέει “γύφτικο τσιφτετέλι”;»

Ο συνθέτης, θέλοντας να συνεχίσει την πλάκα του είπε: «Τίποτα σπουδαίο, Τάκη μου, απλά θα κρατάς το ντέφι και θα λες λα, λα, λα, λα, λα». Τότε, ο Πλέσσας κάθισε στο πιάνο και του έπαιξε τη μουσική.

Ο Χορν, ακούγοντάς τη, φάνηκε να του αρέσει. «Χαριτωμένο είναι. Δεν έχω αντίρρηση να το πω!».

Ο Πρετεντέρης που βρισκόταν στην άλλη μεριά του πιάνου είχε σκάσει στα γέλια. Πήρε ένα χαρτί και άρχισε να γράφει: «Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές σου οι χάντρες».

Έτσι, ο Πλέσσας από ένα αστείο συνέθεσε το πρώτο του λαϊκό κομμάτι. Την επόμενη μέρα, γνωρίστηκε με τον Ζαμπέτα, ο οποίος έπαιξε το τραγούδι στο μπουζούκι. Ήταν η αρχή της μακροχρόνιας συνεργασίας τους.

Μετά από λίγο οι «Θαλασσιές χάντρες» συμπεριλήφθηκαν στην ταινία «Η Αθήνα τη νύχτα», του Κλέαρχου Κονιτσιώτη.

Πηγή αρχικής εικόνας: ΑΠΕ Πηγή πληροφοριών: «Μίμης Πλέσσας. Ένας δρόμος χίλιες νότες». Μάκης Δελαπόρτας. Εκδόσεις Άγκυρα…

mixanitouxronou.gr

Διαβάστηκε 140 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News