Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  10:55 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 22:40

Πινακοθήκη 2ου Δημοτικού Αγρινίου, δύο εβδομάδες μετά τα εγκαίνια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας. Φωτογραφίες Α.Κ. Καρακώστα και εκπαιδευτικών του σχολείου

Μόλις δυο  εβδομάδες κύλησαν από τα εγκαίνια της πινακοθήκης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και οι δράσεις των μαθητών στην  ζωγραφική ξεκίνησαν.

Την Πέμπτη 30 Μαΐου η έκτη τάξη του σχολείου, συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς τους, επισκέφθηκαν την ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων που την κοσμούν πάνω από 40 πίνακες του Αγρινιώτη καλλιτέχνη Χαράλαμπου Ζαχαρόπουλου. Η δράση των μαθητών είχε θέμα: «Γνωρίζουμε τον εικαστικό κύριο Χαράλαμπο Ζαχαρόπουλο και το έργο του».

Ο ίδιος ο ζωγράφος ξενάγησε τους μαθητές και μίλησε μαζί τους για τα έργα του που θα εκτίθενται σε μόνιμη έκθεση στο σχολείο τους.

Έστησε το καβαλέτο του και ζωγράφησε έναν νέο πίνακα, τοπίο από την Ελληνική φύση,  εξηγώντας συγχρόνως στα παιδιά, την τέχνη και τις τεχνικές λεπτομέρειες της ζωγραφικής που κάνουν τα έργα μοναδικά.

Η ενημέρωση των παιδιών με σωστό τρόπο και με φυσική παρουσία στην δημιουργία ενός καλλιτεχνήματος, αφήνει στην μνήμη τους ζωντανές αναμνήσεις και εμπειρίες για όλη τους την ζωή.

Αυτά τα παιδιά γαλουχημένα από τους σπουδαίους εκπαιδευτικούς των Ελληνικών σχολείων, στην πορεία των σπουδών τους θα έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν την σωστή τέχνη που ομορφαίνει την ζωή και διδάσκει το ωραίο. Διδασκόμενοι οι μαθητές και καθοδηγούμενοι από τους Δασκάλους τους θα αναγνωρίζουν την αληθινή τέχνη αποφεύγοντας τις παγίδες της ψευτο-τέχνης.

Η επίσκεψη των μαθητών στην μόνιμη έκθεση στην πινακοθήκη του 2ου Δημοτικού και οι πολλές άλλες των σχολείων που θα επακολουθήσουν, είναι απόρροια της σύγκλισης των απόψεων περί της τέχνης και της συνεργασίας του Διευθυντή του Σχολείου, των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σ’ αυτό και του καλλιτέχνη Μπάμπη Ζαχαρόπουλου που διέθεσε τα έργα του.

Ο σκοπός όλων είναι αγνός και αφιλοκερδής με κύριο σκοπό την συνεχή προσπάθεια για την δημιουργία ενός ισχυρού πόλου έλξης των φιλότεχνων συμπολιτών. Καθώς και εστία διαπαιδαγώγησης μέσα από την τέχνη των αγνών  παιδικών ψυχών.

Και έτσι όλοι τους εργάστηκαν ακούραστα στην δημιουργία μιας όασης τέχνης, εκεί που μέχρι πριν 2-3 εβδομάδες υπήρχαν μόνο άδειοι τοίχοι.

Και συν-αποφάσισαν για την εικαστική αυτή πρωτοβουλία, που θα συμβάλει στην εκπαίδευση διδάσκοντας την τέχνη στα νέα παιδιά. Τέχνη που απορρέει μέσα από θέματα της καθημερινής ζωής, του πολιτισμού, της Ελληνικής Ιστορίας και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας.

Η πινακοθήκη του 2ου Δημοτικού Σχολείου σιγά-σιγά θα εμπλουτιστεί με σημαντική εκπροσώπηση έργων της Βυζαντινής Αγιογραφίας, καθώς υποσχέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός στα εγκαίνια στις 14 Μαΐου όταν είπε ότι:

«Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μέσα σε μια πινακοθήκη και η έκφραση της Βυζαντινής τέχνης.»               

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού αναγνωρίζουν ότι το δικό τους σχολείο είναι μοναδικό, διαθέτοντας μια τόσο πλούσια σε έργα πινακοθήκη.

Και είναι περήφανοι που φοιτούν σ’ αυτό το ωραίο πετρόχτιστο σχολείο του μεσοπολέμου, που γειτνιάζει με τον Ι.Ν. του Πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου Αγίου Χριστοφόρου.

Ευχόμαστε όλα τα σχολεία της πόλης και του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου να προγραμματίσουν επισκέψεις στην πινακοθήκη του 2ου Δημοτικού με την νέα Σχολική Χρονιά.

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 132 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News