Δευτέρα, 17η Ιουνίου 2024  4:52 πμ
 
wm small
Σάββατο, 25 Μαϊος 2024 18:59

Τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας ο αρακάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο αρακάς καταναλώνεται συνήθως κατεψυγμένος, καθιστώντας τον βασική τροφή για όλον τον χρόνο.

Διατροφικά, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ φρέσκου και κατεψυγμένου αρακά, καθιστώντας τον κατεψυγμένο μια υγιεινή, οικονομικά αποδοτική επιλογή.

Διατροφικό προφίλ του αρακά

Μια μερίδα 80g (μαγειρεμένο) αρακά περιέχει:

63 θερμίδες
5,4 g πρωτεΐνη
1,3 g λίπος
8 g υδατάνθρακες
4,5 g φυτικές ίνες
184 mg κάλιο
104 mg φώσφορος
1,2 mg σίδηρος
13 mg βιταμίνη C
Ακολουθούν τα κορυφαία οφέλη του αρακά για την υγεία:

1. Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Καθώς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, ο αρακάς είναι πολύτιμο συστατικό για ένα πλήρες γεύμα. Είναι επίσης μια χρήσιμη vegan πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

2. Μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ο αρακάς είναι εύχρηστη λύση εάν χρειάζεται να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Περιέχει άμυλο με την μορφή αμυλόζης, η οποία επιβραδύνει την πέψη μας και μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα. Ο αρακάς περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Όντας πλούσιος σε φυτικές ίνες , ο αρακάς υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος και οι φυτικές του ίνες τροφοδοτούν τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι διαλυτές, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για μια σειρά από παθήσεις, όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Ο αρακάς περιέχει φιλικά προς την καρδιά μεταλλικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο και είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά (όπως η βιταμίνη C) και φυτοθρεπτικά συστατικά (όπως καροτενοειδή και φλαβανόλες), που προστατεύουν την καρδιά και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, ιδιαίτερα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης.

5. Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο
Η τακτική κατανάλωση οσπρίων, όπως ο αρακάς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών τους επιπέδων. Ο αρακάς περιέχει επίσης φυσικές ενώσεις που ονομάζονται σαπωνίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Είναι ο αρακάς ασφαλής για όλους;
Τα όσπρια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο και ο αρακάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί εάν έχετε διαγνωστεί με αλλεργία στα όσπρια. Όπως και άλλα όσπρια, ο αρακάς περιέχει φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων λεκτινών και φυτικού οξέος, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση ορισμένων από τα θρεπτικά συστατικά του, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Ο αρακάς περιέχει επίσης υδατάνθρακες, που διαφεύγουν από την πέψη, ζυμώνονται από βακτήρια στο έντερο και σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, δυσφορία και αέρια.

pronews.gr

Διαβάστηκε 182 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.