Κυριακή, 16η Ιουνίου 2024  7:48 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 18:50

Αγρίνιο: Μένουν αδιάθετα τα ντόπια οπωροκηπευτικά - «Έπνιξαν» την αγορά τα εισαγόμενα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μένουν αδιάθετα τα ντόπια οπωροκηπευτικά - «Έπνιξαν» την αγορά τα εισαγόμενα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Πως έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα και τι λένε στη «Σ» Αγρινιώτες παραγωγοί

Αναλυτικά το δημοσίευμα:     

Στο ράφι μένουν μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες με τους παραγωγούς να έχουν περιέλθει σε απόγνωση!

Το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν διαθέτουν χρήματα μετά το Πάσχα, σε συνδυασμό με το ότι έμποροι φέρνουν προϊόντα από το εξωτερικό σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, σε σημείο που «χτυπούν» τις τιμές των παραγωγών που θέλουν να διαθέτουν ποιοτικό προϊόν σε καλή τιμή, η οποίο όμως να τους καλύπτει τα έξοδα της παραγωγής τους, έχει φέρει τους περισσότερους παραγωγούς σε αδιέξοδο, διότι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα που καλλιέργησαν στην αγορά!

Το ζήτημα όπως τονίζουν στη «Σ» παραγωγοί της περιοχής είναι περίπλοκο και μόνο ζημιά τους προκαλεί, καθώς «μπαίνουν μέσα» συνεχώς!

Στην τοπική του Αγρινίου ξεκίνησε να φαίνεται το πρόβλημα το τελευταίο δεκαπενθήμερο όπως προαναφέραμε πρώτα με το αγγούρι, έπειτα με τη ντομάτα και το φασολάκι, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σ' αυτά τα προϊόντα, αλλά να αφορά σχεδόν όλα τα οπωροκηπευτικά!  

Ο Βασίλης Τσέλιος

Ο Βασίλης Τσέλιος μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «ήδη κάποιες παραγωγικές περιοχές όπως η Κρήτη και η Πρέβεζα δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τα δικά τους προϊόντα στην αγορά γενικότερα. Αυτό το πρόβλημα βλέπουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο περίπου  να μετακυλύεται και στην αγορά του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας. Γίνεται εσωτερική εισαγωγή από άλλες περιοχές στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας στην αγορά. Αρχικά το πρόβλημα είχε διαπιστωθεί με το αγγούρι, αλλά παρουσιάζεται πλέον και σε αρκετά ακόμη προϊόντα όπως η ντομάτα, το φασολάκι κλπ. Δεν είναι ένα και δύο προϊόντα, αλλά γενικότερα μιλάμε για τα οπωροκηπευτικά. Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει εικόνα πότε θα ξεπεράσουμε οι παραγωγοί το πρόβλημα αυτό. Οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί και πολυεπίπεδοι. Ξεκινάει η τουριστική περίοδος και ευελπιστούμε να καταφέρουν όσοι το κάνουν να «διώξουν» για τα νησιά πολλά προϊόντα, ώστε μετά να μπορούμε και εμείς οι παραγωγοί να διαθέσουμε τα δικά μας προϊόντα στην τοπική αγορά. Ωστόσο, αυτή την στιγμή το ζήτημα είναι μεγάλο και αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών παραγωγών».

Ο Ζώης Κουμάσης

Ο Ζώης Κουμάσης μιλώντας στη «Σ» σημείωσε: «η τοπική αγορά επηρεάζεται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό, γιατί αυτό συμβαίνει και πανελλαδικά. Όταν για παράδειγμα υπάρχει πολύ φθηνή ντομάτα λ.χ. 20 λεπτών, τότε ο έμπορος αγοράζει μια «Χ» ποσότητα και μαζί με την ποσότητα που αγοράζει παίρνει δώρο και μισό ακόμη τόνο. Όταν συμβαίνει αυτό ο έμπορος τη δίνει στην αγορά την ντομάτα, που αναφέραμε ως παράδειγμα, με τέτοια τιμή ώστε να «χτυπήσει» την τιμή του παραγωγού, ο οποίος έχει μικρή ποσότητα παραγωγής και παράλληλα προσπαθεί να διαθέτει ανταγωνιστική τιμή, η οποία όμως να του καλύπτει τα έξοδα παραγωγής του. Συνεπώς, κάπως έτσι γίνεται ζημιά στους ντόπιους παραγωγούς. Ο έμπορος θα δουλέψει με συγκεκριμένο κέρδος, αλλά ο παραγωγός επειδή παράγει και αναγκάζεται συχνά να πουλάει κάτω του κόστους για να μην του μείνουν τα προϊόντα μπαίνει μέσα. Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι ο παραγωγός να αφήνει απλήρωτο τον γεωπόνο, τον εργάτη, την ασφαλιστική εισφορά κλπ. Το πρόβλημα αυτό της διάθεσης των τοπικών προϊόντων από τους ντόπιους παραγωγούς έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαπέντε ημέρες. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, γιατί οι έμποροι φέρνουν αντίστοιχα προϊόντα οπωροκηπευτικών από το εξωτερικό και τα διοχετεύουν στην αγορά με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να μένουν αδιάθετα τα προϊόντα που παράγουν οι Έλληνες παραγωγοί, οι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί, οι οποίοι παράγουν και θέλουν να καλύψουν τα έξοδά τους τουλάχιστον. Ο καταναλωτής θα επιλέξει τη φθηνότερη ντομάτα χωρίς να γνωρίζει ότι επηρεάζει αρνητικά τον Έλληνα παραγωγό. Αυτό είναι αλυσίδα. Συμβαίνει τώρα, αυτές τις ημέρες δηλαδή και είναι άγνωστο για το πόσο θα διαρκέσει, αλλά ο καταναλωτής το αντιλαμβάνεται καλύτερα τον Αύγουστο με το προϊόν της ντομάτας. Τότε παράγουν ντομάτα μόνο οι ορεινές περιοχές της χώρας μας λ.χ. η Καστοριά, η ορεινή Κορινθία κλπ. Η παραγωγή όμως των ελληνικών ορεινών περιοχών είναι μικρή για να καλύψει τη ζήτηση. Τότε «έρχεται» ντομάτα από την Αλβανία, την βαφτίζουν ελληνική και να πως καλύπτεται η ζήτηση. Αυτή τη διαδικασία με την ντομάτα τον Αύγουστο την ξέρει αρκετός κόσμος. Αντίστοιχο είναι λοιπόν και αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην τοπική αγορά, με πολλά προϊόντα οπωροκηπευτικών. Το είδαμε στην αρχή με το αγγούρι και τώρα με τη ντομάτα. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, αλλά η ουσία είναι πως οι τοπικοί παραγωγοί δεν έχουμε τη δυνατότητα τώρα να διαθέσουμε τα προϊόντα μας. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και αυτό είναι πραγματικότητα».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 190 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία