Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:52 πμ
Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 14:41

Αγρίνιο: Υπόγειο πάρκινγκ στο κτίριο του πρώην ΕΟΚ, υπαίθρια λαϊκή στον Καπνικό Σταθμό θέλει η Δημοτική Αρχή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για συζητήσεις σε ότι αφορά την αξιοποίηση τριών ακινήτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αγρίνιο έκανε λόγο στην προ ημερών επίσκεψή του στην πόλη, ο ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο.

Πρόκειται για τον Καπνικό Σταθμό Αγρινίου στην περιοχή της Αερογέφυρας, κτήριο ιδιοκτησίας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στην περιοχή του ΔΑΚ καθώς και τις Καπναποθήκες και γραφεία του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού επί της οδού Μακρή.

Από μεριάς Δήμου, όπως πληροφορείται το agrinionews.gr οι σχετικές νύξεις προς το Υπουργείο έχουν γίνει εδώ και καιρό. Και σε ότι αφορά τις δύο εκ των τριών περιπτώσεων υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις.

Αναφορικά με το κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στην οδό Μακρή, είναι ένα κτίριο που έχει παραδοθεί χρόνια τώρα στη φθορά του χρόνου. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπαναστασίου έχει από το 2021 αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι έχει υποστεί πολλές φθορές, γεγονός που το έχει καταστήσει επικίνδυνο.

Υπό το πρίσμα ότι η ανακατασκευή του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής θα χρειαστεί διπλάσια κεφάλαια, προκρίνεται η κατεδάφισή του και η κατασκευή υπογείου πάρκινγκ καθώς και πλατείας. Το κτίριο έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο στον Δήμο Αγρινίου, ωστόσο το παραχωρητήριο προβλέπει την δημιουργία μουσείου καπνού. Ως εκ τούτου, αυτό που συζητείται πλέον είναι η αλλαγή των όρων παραχώρησης, ώστε έπειτα να προχωρήσει η εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την κατασκευή του πάρκινγκ και του κοινόχρηστου χώρου.

Σε ότι αφορά τον Καπνικό Σταθμό Αγρινίου, προ τριετίας, επί υπουργίας Λιβανού είχε εξαγγελθεί η παραχώρησή του στον Δήμο Αγρινίου. Η Δημοτική Αρχή είχε προτείνει να αξιοποιηθεί μελλοντικά για χρήσεις όπως αυτή της φιλοξενίας εκθέσεων γεωργικού χαρακτήρα, η φιλοξενία μουσειακού χώρου με αναφορά στον καπνό καθώς και πολυχώρου συνεδρίων, εκπαίδευσης και σεμιναρίων με χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, όλες οι παραπάνω χρήσεις προβλέπονται πλέον για την ανάπλαση των Καπναποθηκών Παπαπέτρου, οι μελέτες για την αξιοποίησή τους ως το Διαχρονικό Μουσείο του Αγρινίου έχουν πάρει το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Προσανατολισμός της Δημοτικής Αρχής είναι ο Καπνικός Σταθμός να αξιοποιηθεί ως στεγασμένη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, με ταυτόχρονη κατασκευή-διαμόρφωση κυλικείων και χώρων με ψηφιακές αναπαραστάσεις από την καλλιέργεια και επεξεργασία του καπνού.

Βέβαια, για να προχωρήσει η οποιαδήποτε σκέψη σε πραγμάτωση θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του Σταθμού στην κυριότητα του Δήμου.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 216 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News