Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  11:45 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 10:39

Βαθυαβάλι: Η παραλία-στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας (www.travel.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι ακτές του Ιονίου έχουν κερδίσει τον θαυμασμό και την προτίμηση παραθεριστών από όλο τον κόσμο, ειδικά όσων προτιμούν δροσερές και βαθιές θάλασσες. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις παραλίες των Επτανήσων. Λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου γοητευτικές είναι και πολλές παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μία από αυτές, ίσως η ωραιότερη της Αιτωλοακαρνανίας, είναι το Βαθυαβάλι, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Παλαίρου.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το Βαθυαβάλι ήταν γνωστό κυρίως σε όσους κάνουν διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος ή ζουν και κατάγονται από αυτό το κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας. Άλλωστε η πρόσβαση σε αυτό, ήταν δύσκολη εξαιτίας του δρόμου. Πλέον είναι αρκετά πιο γνωστή παραλία και συγκεντρώνει επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που παραθερίζουν ή διέρχονται από την περιοχή.

Τα νερά είναι πραγματικά κρυστάλλινα, πεντακάθαρα και δροσερά. Η ακτή είναι αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα τo καλοκαίρι να υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, την ίδια στιγμή υπάρχει και αρκετός χώρος αν θέλετε να απλώσετε την πετσέτα σας. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα νερά στο Βαθυαβάλι είναι πιο βαθιά από τις άλλες παραλίες της περιοχής,χαρακτηριστικό που ίσως δεν την κάνει τόσο ελκυστική σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ο δρόμος για το Βαθυαβάλι έχει σημεία με χωματόδρομο αλλά, σε γενικές γραμμές, το καλοκαίρι είναι πιο φροντισμένος. Σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάνω μέρος και να κατεβείτε στην παραλία με τα πόδια. Η θέα από το σημείο που θα αφήσετε το αυτοκίνητο, είναι καταπληκτική, προς το Ιόνιο. Ο προσανατολισμός της παραλίας και η γεωγραφική της θέση την προστατεύουν τις περισσότερες φορές από τους ανέμους.

Τo Bαθυαβάλι, όπως και γενικότερα οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, είναι μια εξαιρετική επιλογή παραθερισμού, αν θέλετε να απολαύσετε παραλίες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν εκείνες των Επτανήσων, χωρίς να χρειάζεται να μπείτε σε πλοίο ή αεροπλάνο.

Μερικές προτάσεις και tips για μία εκδρομή στην περιοχή
To Βαθυαβάλι απέχει μισή ώρα με το αυτοκίνητο από την Βόνιτσα, 45 λεπτά από την πόλη της Λευκάδας ενώ λιγότερο από 20 λεπτά μακριά βρίσκεται ο τουριστικά αναπτυγμένος οικισμός της Παλαίρου.

Άλλες παραλίες κοντά στην Πάλαιρο είναι το Βαρκό, το Ποταμάκι και η Πογωνιά.

H Πάλαιρος είναι ιδανική για καταδύσεις και προσφέρεται τόσο για τους αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Ενδεικτικά καταδυτικά σημεία είναι ο Κόλπος Αγίας Παρασκευής, τα Αδελφονήσια και ο Άγιος Νικόλαος.

Σίγουρα αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει και μία επίσκεψη στη Βόνιτσα, τη γοητευτική κωμόπολη του Αμβρακικού που προσφέρεται για περαντζάδα και θαλασσινές γαστρονομικές εμπειρίες. Περισσότερα για αυτήν μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αν αναζητάτε κάτι παραπάνω από παραθαλάσσιες διακοπές αξίζει και μια επίσκεψη στο χωριό Μοναστηράκι, περίπου μισή ώρα μακριά από την Πάλαιρο και δέκα λεπτά από την Βόνιτσα. Εκεί, θα βρείτε μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη Σεπετό, καθώς και στην κοντινή νεραϊδοσπηλιά με τους σταλακτίτες.

Εκτός από τουριστικές υποδομές και μία κομψή μαρίνα στην Πάλαιρο, υπάρχουν και σημαντικά οικοδομήματα. Ένα τέτοιο είναι το μεγαλοπρεπές αρχοντικό του Ράγκου, ένα κτίσμα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

travel.gr

Διαβάστηκε 462 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία