Τρίτη, 2η Ιουλίου 2024  6:49 πμ
Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 18:26

Εκβολές Αχελώου: Ζευγάρι κύκνων έφερε στη ζωή επτά κυκνάκια (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το μοναδικό ζευγάρι Βουβόκυκνων που κατοικεί μόνιμα για πάνω από 10 χρόνια στις εκβολές του ποταμού Αχελώου, είχε και φέτος μια μεγάλη επιτυχία στην αναπαραγωγή με επτά κυκνάκια.

Πέρυσι είχαν πέντε, τα μεγάλωσαν επιτυχώς και καθώς ενηλικιώθηκαν μετανάστευσαν για άλλη περιοχή. Στο φόντο της φωτό του Λ. Χαρέλου, διακρίνεται το νησί της Οξειάς, το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων.

kyknoi ekvoles1

Ο βουβόκυκνος (Cygnus olor), με ένα μαύρο εξόγκωμα στη βάση του πορτοκαλιού ράμφους, με καμπύλη στάση του λαιμού και με έντονη κύρτωση των φτερών. Το είδος αυτό είναι ιθαγενές της Ασίας, από όπου και εισήχθη στην Ευρώπη κυρίως ως διακοσμητικό κατά τον Μεσαίωνα και μετά σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ζουν τρία είδη κύκνων:

ο βουβόκυκνος,
ο αγριόκυκνος και
ο νανόκυκνος
Ο βουβόκυκνός αποδεδειγμένα κλωσάει τα αβγά του στο Δέλτα του Έβρου, στην τεχνητή λίμνη του Άγρα στην Έδεσσα, στη λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς και περιστασιακά, σε άλλους υγροβιότοπους. Τα δύο άλλα είδη κάνουν την εμφάνισή τους σπανιότερα, ως περιπλανώμενα ή διαβατικά (ηγή wikipedia).

Πηγή φωτο

Διαβάστηκε 602 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News