Δευτέρα, 20η Μαίου 2024  7:53 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 14:16

Τα εισοδήματα που βάζουν «ψαλίδι» στα τεκμήρια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε μεγάλο πονοκέφαλο αναδεικνύονται κάθε χρόνο τα τεκμήρια για τους φορολογούμενους, καθώς φορολογούνται για εισοδήματα που στην πράξη δεν έχουν εισπράξει.

Τεκμήριο περιέχει η ιδιοκτησία ακινήτου, αυτοκινήτου, σκάφους κ.α., ενώ υπάρχουν και ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Πέρυσι τα τεκμήρια «έκαψαν» πάνω από 1,5 εκατ φορολογούμενους, οι οποίοι φορολογήθηκαν για τα τεκμαρτά και όχι για τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά τρόποι να «ψαλιδιστούν» τα τεκμήρια και οι φορολογούμενοι να ελαφρύνουν τα εκκαθαριστικά τους και να καταβάλουν μικρότερους φόρους.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να πάρουν… μολύβι και χαρτί και να υπολογίσουν τα εισοδήματά τους, όχι μόνο για το 2023, αλλά και για τα προηγούμενα έτη.

Σε αυτή τη λίστα θα πρέπει να αθροίσουν όλα τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει από μισθούς, συντάξεις, μισθώματα, επιδόματα, μερίσματα, πωλήσεις ακινήτων, αυτοκινήτων κτλ. Σε μια δεύτερη λίστα θα πρέπει να υπολογίσει τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για κάθε έτος.

Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, ωστόσο μόνο τότε θα αποκτήσει πλήρη εικόνα για το φορολογικό του προφίλ.

Πώς απενεργοποιούνται τα τεκμήρια

Οι φορολογούμενοι έχουν αρκετές επιλογές για να απενεργοποιήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και στο τέλος να καταβάλουν μικρότερο φόρο. Με βάση το ισχύον πλαίσιο έχουν τη δυνατότητα:

  1. Ανάλωση κεφαλαίου. Είναι ο πιο σύνηθες τρόπος για να «ψαλιδίσουν» τα τεκμήρια. Η ανάλωση κεφαλαίου συμπληρώνεται στους κωδικούς 787-788 στο έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα παρελθόντων ετών που μπορούν να φτάσουν έως και πάνω από 20 χρόνια.
  2. Χρήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2023 και δεν θεωρούνται εισόδημα, όπως το εφάπαξ, αποζημίωση απόλυσης, επιδόματα ή ασφαλιστικές αποζημιώσεις.
  3. Πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως σπίτια και αυτοκίνητα. Για τα ακίνητα εάν ο φορολογούμενος δεν επικαλεστεί το έτος απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου που θεωρείτο τεκμήριο εκείνη τη χρονιά, θα πρέπει να βάλει μόνο σαν ποσό διάθεσης περιουσιακού στοιχείου τη θετική διαφορά που προκύπτει μεταξύ πώλησης και αγοράς. Εάν ο φορολογούμενος επικαλεστεί στην ανάλωση και το έτος απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου που θεωρείτο τεκμήριο εκείνη τη χρονιά, τότε στον πίνακα της ανάλωσης δεν συμπληρώνει τη διαφορά μεταξύ πώλησης και αγοράς, αλλά τα ποσά ολόκληρα της απόκτησης και της πώλησης του περιουσιακού στοιχείου.
  4. Πωλήσεις σε ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
  5. Διατροφή που δίνεται σε συζύγους μετά από διαζύγιο
  6. Έσοδα από τυχερά παιχνίδια (εξαιρούνται τα καζίνο)
  7. Γονικές παροχές ή δωρεές που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023

mononews.gr

Διαβάστηκε 234 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.