Πέμπτη, 9η Μαίου 2024  7:08 πμ
 
wm small
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 12:06

Αγρίνιο: εικαστική έκθεση «Τρισδιάστατοι λογισμοί» του Θανάση Λιαροκάπη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στην γκαλερί  «Ταξιδεύουσα» στο Αγρίνιο την Παρασκευή βράδυ στις 26 Απρίλη εγκαινιάστηκε η πρωτότυπη εικαστική έκθεση «Τρισδιάστατοι λογισμοί» του Αγρινιώτη  καλλιτέχνη Θανάση Λιαροκάπη.

Όλα τα έργα του Θανάση ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους και για την διαφορετικότητά τους από τους συνήθεις πίνακες ζωγραφικής που συναντούν οι επισκέπτες σε εκθέσεις ζωγραφικής.

Μπαίνοντας κανείς στην «Ταξιδεύουσα», αντικρύζει πίνακες πολύ ταιριαστούς στον χρωματισμό τους με «δένουν» με τους πέτρινους τοίχους. Στην αρχή ο επισκέπτης νομίζει ότι κάτι συμβαίνει με την όρασή του, σιγά-σιγά τα μάτια του προσαρμόζονται στον κάθε πίνακα που κοιτάζει, ενώ συγχρόνως σκέφτεται ότι επάξια ο τίτλος της έκθεσης είναι τρισδιάστατοι λογισμοί!

Η τεχνοτροπία του καλλιτέχνη που συνδυάζει, τοποθετεί, περιπλέκει και χρωματίζει επάξια μικρά τετραγωνισμένα κομμάτια ξύλου, συνήθως πλαγιοκομμένα, τοποθετημένα μέσα σε πλαίσιο, δημιουργεί μια κυματίζουσα ανώμαλη επιφάνεια στον πίνακα. Η ζωγραφισμένη του επιφάνεια αλλάζει όψη ανάλογα από την γωνία που την κοιτάζει κανείς.

Και ακόμα κοιτάζοντας κανείς τους πίνακες, αν είναι άνδρας άνω των 41 και γυναίκα άνω των 38, ηλικίες που ξεκινά η πρεσβυωπία, κάποιους από τους πίνακες, παράδειγμα την Μαίριλυν Μονρόε, τους βλέπει λίγο θολά. Αυτό είναι ένα παιγνίδι της όρασης, που διορθώνεται άμεσα αν ο επισκέπτης μισοκλείσει τα μάτια του, τότε η εικόνα καθαρίζει ως εκ θαύματος!

Όλοι οι πίνακες είναι μελετημένοι στην κάθε λεπτομέρειά τους, και δημιουργούν μία γαλήνια γλυκιά αίσθηση στον επισκέπτη.

Το έντυπο πρόγραμμα της έκθεσης, περιγράφει τους «Τρισδιάστατους λογισμούς», με τα παρακάτω λόγια:

 Οι «Τρισδιάστατοι λογισμοί» δεν είναι απλώς μια έκθεση, είναι ένα ταξίδι στο μυαλό ενός οραματιστή καλλιτέχνη, που τολμά να ονειρεύεται τρισδιάστατα.

Αντλώντας έμπνευση από τη φυσική ομορφιά του ξύλου και τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, ο Θανάσης Λιαροκάπης έχει δημιουργήσει μια συλλογή που επαναπροσδιορίζει τα όρια των παραδοσιακών μορφών τέχνης.

Κάθε κομμάτι είναι μια ένδειξη της σχολαστικής προσοχής του, στη λεπτομέρεια και της προθυμίας του να ξεπεράσει τα όρια της τέχνης του, με αποτέλεσμα έργα που είναι εντυπωσιακά οπτικά και εννοιολογικά βαθιά.

Κάθε έργο τέχνης αυτής της συλλογής είναι ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός δεξιοτεχνίας και δημιουργικότητας. Μέσα από περίπλοκες ξυλουργικές εργασίες, ο καλλιτέχνης ζωντανεύει τους πίνακές του, προσθέτοντας βάθος, υφή και μια οπτική ποιότητα που προσκαλεί τον θεατή να ασχοληθεί σε πολλαπλά επίπεδα.

Καθώς θα περιπλανηθείτε στην έκθεση, θα μεταφερθείτε σε έναν κόσμο όπου η τέχνη και η τεχνολογία συγκλίνουν, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία και όπου τα όρια της δημιουργικότητας ωθούνται συνεχώς.

Οι «τρισδιάστατοι λογισμοί» είναι μια γιορτή του ανθρώπινου πνεύματος και των ατελείωτων δυνατοτήτων της φαντασίας.

Ελάτε μαζί μας καθώς εξερευνούμε τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης σε αυτή τη σαγηνευτική έκθεση ενός ταπεινού αλλά καινοτόμου καλλιτέχνη του σήμερα.

————–ο————

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη.

Γεννήθηκε το 1966 στο Αγρίνιο. Πήγε αρχικά για σπουδές στην Ρώμη και μετά στην Αθήνα. Στο κολλέγιο Πετρά ειδικεύτηκε στην εσωτερική διακόσμηση, όπου και δραστηριοποιήθηκε τα τελευταία 32 χρόνια.

Πέρα από την επαγγελματική του ενασχόληση με το interior design και την διακόσμηση, ασχολείται με την εκπαίδευση ενηλίκων.

Από μικρός σχεδιάζει και κατασκευάζει διάφορες συνθέσεις και κατασκευές δικής του επινοήσεως.

Ασχολείται με την  ζωγραφική και την ξυλογλυπτική. Κάνει καλλιτεχνικές ηλεκτρολογικές και μεταλλικές κατασκευές.

Έργα του μπορεί να δει κάποιος στις διαδικτυακές διευθύνσεις : www.Dreamodelers.com &  www.Dreamodelers.etsy.com

Συμμετείχε με έργα του στην έκθεση των 55 Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών  (Παλιά Δημοτική Αγορά 25/09/23 έως 22/10/23).

Τα εκτεθειμένα έργα του είναι δημιουργίες των 4 τελευταίων ετών.

Η εικαστική έκθεση «Τρισδιάστατοι λογισμοί» στην «Ταξιδεύουσα» θα λειτουργήσει από την 26η Απριλίου έως την 17η Μαΐου.

Οι ώρες επισκέψεων  είναι από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 530 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.