Κυριακή, 5η Μαίου 2024  11:56 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 10:36

Αιτωλοακαρνανία: Ποια επιπλέον μέτρα για τη σχολική βία προτείνει ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αρκούν οι νέοι κανόνες για τη σχολική βία; Ψυχολόγους, νομική υποστήριξη και σχολικούς φύλακες ζητούν οι εκπαιδευτικοί, πέραν των μέτρων που εξαγγέλθηκαν προτείνει ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Πώς σχολιάζει τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη  την Τρίτη 09/04 η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, αλλά και η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους να υποβάλλουν αναφορές για διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν στο σχολικό περιβάλλον.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η εκπαιδευτική κοινότητα υποδεικνύει και επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε η εθνική προσπάθεια  για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο να διαθέτει μεγαλύτερα ακόμη συσχέτιση με τις πραγματικές συνθήκες, καθώς η εκάστοτε περίπτωση μαθητή που ασκεί ή δέχεται  bullying είναι διαφορετική και απαιτεί λεπτούς και ειδικούς χειρισμούς και όχι την παρέμβαση μέσω μιας απρόσωπης ηλεκτρονικής πλατφόρμας!

Η πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, θα αποτελέσει άλμα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που εμπεριέχονται στα δύο πεδία, αυτών της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Όμως οι εκπαιδευτικοί δεν σταματούν εκεί, αλλά προτείνουν επιπλέον την πρόσληψη σχολικών φυλάκων, αλλά και την νομική υποστήριξη των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με καταγγελίες που δεν υφίστανται ή διαφέρουν αρκετά από τα πραγματικά γεγονότα.

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«το πρόβλημα με το bullying δεν επιλύεται  με πλατφόρμες, οι οποίες θα δυσκολέψουν πολύ περισσότερο την κατάσταση στα σχολεία. Μπορεί να έχουν τον προσανατολισμό, ώστε να βοηθάνε στην πρόληψη δύσκολων καταστάσεων και όντως θα το κάνουν, αλλά παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και με άλλο τρόπο και χωρίς συστολή, κάτι που δυστυχώς συχνά συμβαίνει και χωρίς να έχουμε την πλατφόρμα.

Είναι βασικό να αντιληφθεί ο κόσμος και οι γονείς πως κάθε μια περίπτωση bullying είναι ξεχωριστή και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Μια τέτοια διαδικασία δεν γίνεται μέσα από την απρόσωπη χρήση των ηλεκτρονικών πλατφορμών. Για την καταπολέμηση και για τον κατάλληλο χειρισμό της εκάστοτε περίπτωσης bullying χρειάζονται ψυχολόγοι στα σχολεία και κοινωνικοί λειτουργοί. Η πρόσληψή τους πρέπει να ενταθεί, να συνεχιστεί, ώστε να φτάσουμε στο σημείο κάθε σχολείο να διαθέτει ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

Σημαντικό είναι επίσης να υπάρξει διαδικτυακή συμβουλευτική υπηρεσία για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, αλλά και τους μαθητές, που να δίνει συμβουλές πάνω στο κάθε ζήτημα που προκύπτει για τον εκάστοτε μαθητή.

Εξίσου σημαντικό και πλέον απαραίτητο είναι η κάθε σχολική μονάδα να συνεργάζεται με κάποιον νομικό, ο οποίος να παρέχει νομική υποστήριξη κυρίως στους εκπαιδευτικούς, αλλά όχι μόνο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και η ύπαρξη νομική υποστήριξης ενός εκπαιδευτικού είναι πλέον απαραίτητη, καθώς πολλές φορές καταγγέλλονται πράγματα στους εκπαιδευτικούς που δεν υπάρχουν καθόλου ή διαφέρουν πολύ από τα πραγματικά γεγονότα και ίσως να μην εμπίπτουν και στη σφαίρα του σχολικού εκφοβισμού.

Συνεπώς πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος επιστήμονας, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβει στην ΕΔΕ, η οποία συγκαλείται πάντα, όταν υπάρχει μια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού. Η ύπαρξη νομικού θα βοηθήσει να διαλευκανθεί πλήρως η κάθε περίπτωση και να πιστοποιήσει ότι υπάρχει προσέγγιση από κάθε οπτική και από την πλευρά τόσο του ενός εμπλεκόμενου μαθητή, όσο και του άλλου. Η συνεργασία με έναν νομικό είναι μόνο προς την θετική κατεύθυνση για να μην υπάρχει απολύτως καμία αμφισβήτηση στις περίπλοκες περιπτώσεις και φυσικά στις περιπτώσεις, που δεν υπάρχουν καν, όπως προαναφέραμε.

Στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού πάρα πολύ καλό θα ήταν το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει πανεπιστημιακού επιπέδου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για το ζήτημα αυτό. Ακόμη, είναι θετικό ότι το Υπουργείο συμπεριέλαβε στα μέτρα που εξήγγειλε την αποκατάσταση των υλικών ζημιών που προκαλούνται από τους γονείς των μαθητών που ευθύνονται. Υπάρχουν, δυστυχώς, πολλά τέτοια φαινόμενα, αλλά επιπροσθέτως στο μέτρο αυτό υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προσληφθούν σχολικοί φύλακες. Η πρόσληψη σχολικών φυλάκων είναι μέγιστης σημασίας ζήτημα και πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, ακόμη και αν χρειάζεται η συνέργεια με άλλους φορείς όπως οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες. Θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα άμεσα η φύλαξη των σχολικών μονάδων.

Ένα ακόμη μέτρο που εξαγγέλθηκε είναι η επαναφορά της πενταήμερης αποβολής, στο οποίο δεν είμαι αρνητικός. Οι ποινές εξάλλου από τον εκάστοτε σύλλογο διδασκόντων δεν δίνονται ελαφρά την καρδία. Γίνεται σύγκληση του συλλόγου διδασκόντων, ενώ στις μεγάλες ποινές υπάρχει παρουσία μαθητή στο σχολικό συμβούλιο, όπου τοποθετείται. Για να φτάσουμε όμως στη πενθήμερη αποβολή σημαίνει πως τα περιστατικά που επιβαρύνουν την θέση του μαθητή είναι επανειλημμένα. Αντίστοιχη είναι και η θέση μας για την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος, καθώς αυτά τα δύο ζητήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται απλά.

Το αρνητικό στον σχολικό εκφοβισμό είναι ότι προβλήματα της κοινωνίας μεταφέρονται εντός του σχολικού περιβάλλοντος από τα παιδιά και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Υπάρχουν και τώρα, αλλά είναι ελάχιστοι, κάθε ψυχολόγος έχει υπ’ ευθύνη του 5 με 6 σχολεία. Η ουσία είναι το εκάστοτε σχολείο να διαθέτει το δικό του ψυχολόγο, ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικότερα για την κάθε περίπτωση bullying και να μπορεί επίσης να προλαμβάνει καταστάσεις. Πρέπει ο ψυχολόγος να έχει επαφή σε καθημερινή βάση με τους μαθητές ενός και μόνο σχολείου».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 198 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.