Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  4:33 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 22:35

Εργαζόμενοι ΚΕΠ: "Όλα τα αιτήματα στο Αγρίνιο έχουν εξυπηρετηθεί" - Αποχή από τη διαδικασία ΑΜΚΑ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εργαζόμενοι ΚΕΠ: Αποχή από τη διαδικασία ΑΜΚΑ Χρ. Τασολάμπρου: «Τα ΚΕΠ πήραν εξ ολοκλήρου τον ΑΜΚΑ χωρίς προγραμματισμό - Όλα τα αιτήματα στο Αγρίνιο έχουν εξυπηρετηθεί»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ όλης της χώρας-και του Αγρινίου- αποτελεί ο μεγάλος όγκος αντικειμένου που προέκυψε από την επιλογή που έδωσε πρόσφατα το ελληνικό κράτος στον πολίτη για τα ζητήματα που αφορούν στον ΑΜΚΑ, να απευθύνεται, δηλαδή, εκτός από τον ΕΦΚΑ και στα κατά τόπους ΚΕΠ. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν το θέμα, μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα τα καταστήματα ΕΦΚΑ στην χώρα που παραπέμπουν για τον ΑΜΚΑ τους πολίτες αποκλειστικά στα ΚΕΠ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι υπάλληλοι στα ΚΕΠ δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση ή επιμόρφωση για κάτι τέτοιο, απλά ειδοποιήθηκαν κάποια στιγμή να διεκπεραιώνουν ό,τι αφορά στο θέμα. Δεν έγινε κάποιο σεμινάριο (για κίνητρο ούτε λόγος φυσικά…) και δεν υπήρξε κάποια μέριμνα για ένα αντικείμενο που απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες.

Μιλώντας στη «Συνείδηση» η αντιδήμαρχος Αγρινίου υπεύθυνη για την λειτουργία των ΚΕΠ, κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου εξηγεί ότι, όντως, οι υπάλληλοι των ΚΕΠ βρέθηκαν χωρίς καμία ενημέρωση απέναντι σε αυτή την υποχρέωση της δουλειάς τους. «Κατ’αρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Αγρίνιο έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι υποθέσεις και τα αιτήματα των πολιτών, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε άλλες πόλεις της χώρας. Δεν είχαμε κανέναν πολίτη που δεν εξυπηρετήθηκε κι αυτό είναι βασικό. Κατόπιν αυτού, πρέπει να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι θα απέχουν από το Σάββατο μόνο από το συγκεκριμένο καθήκον, όλες οι άλλες υποθέσεις θα εξυπηρετούνται κανονικά. Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ μας είναι εξαιρετικοί στην δουλειά τους, όμως δεν θα έπρεπε να είναι μόνοι απέναντι σε έναν τέτοιο φόρτο, ειδικά από την στιγμή που ξέρουμε πόση έκταση έχει πάρει ο ΑΜΚΑ στις καθημερινές υποχρεώσεις του πολίτη», επισημαίνει.

Για την ίδια την κ. Τασολάμπρου, το πρόβλημα έχει αφετηρία από την εποχή που το ελληνικό κράτος έδινε αφειδώς ΑΜΚΑ σε όποιον τύχαινε να βρεθεί στην Ελλάδα κάποια στιγμή, άρα και πρόσβαση στο σύστημα Υγείας της. «Γίνεται τώρα προσπάθεια να εκλογικευτεί η κατάσταση για όσους δεν ζουν καν εδώ ή δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα γιατί για χρόνια δεν πληρώνουν καμία εισφορά. Έχουμε ανθρώπους που ζουν σε άλλες χώρες και διατηρούν τον ΑΜΚΑ τους κι έρχονται να κάνουν επεμβάσεις στην Ελλάδα. Και στην περιοχή μας έχουμε πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις. Όμως η σειρά που πρέπει να μπει δεν μπορεί να προέρχεται αποκλειστικά από τον ζήλο και το φιλότιμο των υπαλλήλων των ΚΕΠ. Χρειάζονται συνδρομή, ενημέρωση και εφόδια για να έρθει σε πέρας το εγχείρημα», καταλήγει η κ. Τασολάμπρου.

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία των υπαλλήλων στα ΚΕΠ(ΠΟΣΕΚΕΠ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι «οι υπάλληλοι των ΚΕΠ δεν έλαβαν καμία ενημέρωση για τις νέες -αυξημένες διαδικασίες ΑΜΚΑ» και ανακοινώνει αποχή από τη διαδικασία από το προσεχές Σάββατο, όπως αναφέρθηκε μόνο με αυτό το αντικείμενο. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Για άλλη μια φορά οι υπάλληλοι των ΚΕΠ έχουν να αντιμετωπίσουν την ανικανότητα ενός Υπουργείου, αυτό των Εσωτερικών που λειτουργεί ως έρμαιο άλλων Υπουργείων και θέτει σε εφαρμογή μια τόσο κρίσιμη διαδικασία χωρίς δοκιμαστική περίοδο, χωρίς καμία ενημέρωση των υπαλλήλων ΚΕΠ για τις νέες και αυξημένες διαδικασίες ΑΜΚΑ.

Για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι ως εργαζόμενοι να υπερασπίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της υπηρεσίας μας και να καταγγείλουμε την αναλγησία των πολιτικών μας προϊσταμένων. Ένα σοβαρό πρόβλημα που ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με την αθρόα χορήγηση ΑΜΚΑ κατά το παρελθόν και έχει επιβαρύνει το σύστημα υγείας με εκατομμύρια ευρώ με τον πιο ερασιτεχνικό τρόπο που έχουμε αντιμετωπίσει στα 22 χρόνια λειτουργίας μας .

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διαλειτουργικότητα που τόσο διαφημίζονται αποδεικνύεται ότι παραμένουν λόγια και κομπορρημοσύνες μιας και οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουν χειρόγραφα αιτήσεις και να τις αποστέλλουν ταχυδρομικά στον ΕΦΚΑ μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καταργώντας κάθε έννοια ψηφιακής διακυβέρνησης. Υπάρχουν σοβαρά τεχνικά λάθη και αστοχίες που στο εγγύς μέλλον θα χρήζουν διορθώσεων.

Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις που μόνο οι υπάλληλοι ΕΦΚΑ γνωρίζουν και όχι οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιοτική και έγκυρη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιβαρύνεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθώς είναι γνωστή η υποστελέχωση των ΚΕΠ με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που υποβαθμίζει για άλλη μια φορά τα ΚΕΠ .

Ένα επιτελικό κράτος που αδυνατεί να συντονίσει δύο Υπουργεία. Η αδυναμία συντονισμού έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους πολίτες και την υποβάθμιση της εξυπηρέτησης τους. Καταγγέλλουμε την Υπουργό Εσωτερικών κα Κεραμέως Νίκη που με τη στάση της μειώνει και υποβιβάζει τον θεσμό των ΚΕΠ και των υπαλλήλων τους. Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Εργασίας που με έντεχνο τρόπο προσπαθεί να εξαιρέσει τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ήδη γραφεία ΕΦΚΑ παραπέμπουν τους ενδιαφερομένους στα ΚΕΠ αρνούμενοι να εξυπηρετήσουν ενώ η συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπει την παράλληλη εξυπηρέτηση. Καταγγέλλουμε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη που ενώ έχει γνώση των ΚΕΠ από τη θητεία του στο παρελθόν ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφήνει την τύχη τους σε ανθρώπους που λειτουργούν με τον απόλυτο ερασιτεχνισμό.»

Ζητούμε την αναστολή της εφαρμογής του ΑΜΚΑ μέχρι την οριστική επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων, την άμεση συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδια Υπουργό, καθώς και με την αρμόδια Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας.

Έναρξη της αποχής Σάββατο 13 Απριλίου 2024 και ώρα 8:00 πμ.»

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 208 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.