Κυριακή, 14η Απριλίου 2024  8:00 πμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 20:54

Δήμος Αγρινίου: Δράσεις για τα παιδιά και την φιλοζωία στα σχολεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δήμος Αγρινίου: Δράσεις για τα παιδιά και την φιλοζωία στα σχολεία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία η 4η Απριλίου καθιερώνεται ως ανεπίσημη σχολική αργία για τη φιλοζωία

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις στην ουσία  καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4) και δεν υπάρχει κάποια άλλη εορτή την ημέρα αυτή, πλην της παγκόσμιας μέρας για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό.

Πρόκειται για μέρα υπενθύμισης της υποχρέωσης του πολιτισμένου κόσμου για φροντίδα και προστασία σε όλα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς καθώς η διαχείριση των αδέσποτων είναι μια σύνθετη διαδικασία που αφορά σε ολόκληρη την κοινότητα. Τα αποτελέσματά της είναι μακροπρόθεσμα και απαιτούν συστηματική και επίμονη προσπάθεια.

Φέτος, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα άτυπη αργία που θα τηρείται κάθε 4η Απριλίου, αποστέλλοντας σχετική εγκύκλιο στα σχολεία και περιγράφοντας τους στόχους και τις επιδιώξεις αναφορικά με αυτή τη μέρα.

https://sinidisi.gr/wp-content/uploads/2022/10/marnezos-300x168.jpg 300w" alt="" width="466" height="261" class="wp-image-469189" decoding="async" />
Ο Παναγιώτης Μαρνέζος

Ο Δήμος Αγρινίου, από την άλλη, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την ευζωία των ζώων στην περιοχή κ. Παναγιώτη Μαρνέζο επιδιώκει την μείωση, σε πρώτη φάση, των αδέσποτων εντός του αστικού ιστού, αλλά και την εμπέδωση στα παιδιά της συναίσθησης για τα αδέσποτα και της σύγχρονης τάσης για υιοθεσία.

«Σκοπός μας είναι η αύξηση του αριθμού των στελεχών μας με εξειδικευμένη γνώση και ανεπτυγμένο αίσθημα φιλοζωίας που θα εργαστούν, πάντα σε συνεργασία με τις εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Με τα σχολεία είχαμε φροντίσει από πέρυσι, πριν καθιερωθεί σωστά αυτή η συγκεκριμένη μέρα στην εκπαίδευση. Και φέτος έχουμε ήδη στο πρόγραμμα την επίσκεψη στις 4 Απριλίου σε τρία σχολεία, με τα οποία έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες συνεννοήσεις για τις δράσεις που θα παρουσιάσουμε. Παράλληλα είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες προσκλήσεις για όσα σχολεία το επιθυμούν σε άλλες μέρες, αφού διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους. Το κυριότερο είναι να μην σταματήσουμε τις φιλοζωικές πρωτοβουλίες στα σχολεία την συγκεκριμένη μέρα. Ειδικά για τα παιδιά του δημοτικού έχουμε ένα ολοκληρωμένο ενημερωτικό πρόγραμμα που επεξεργαζόμαστε και θα καταθέσουμε την Πρωτοβάθμια ώστε να δράσουμε από κοινού», εξηγεί ο Αντιδήμαρχος.

«Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα -όπως και στους συνανθρώπους μας, φυσικά- δείχνει την ποιότητα του πολιτισμού μας. Κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να δώσουμε λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα αλλά κυρίως για να μάθουν τα παιδιά μας διαφορετικά, να έχουν μια σχέση διαφορετική με τα ζώα από ότι είχαν οι παππούδες μας» επισημαίνει ο κ. Μαρνέζος.

Ολόκληρη η εγκύκλιος: Τι θα ισχύσει στα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε σχετικά την παρακάτω εγκύκλιο

«Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα “AΡΓΟΣ” σας γνωρίζουμε ότι ορίζεται και καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.

Οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο.

Στο παραπάνω πλαίσιο και με σκοπό την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους / τις μαθητές /τριες ορίζεται και καθιερώνεται η 4η Απριλίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

Την ημέρα αυτή, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα πραγματοποιούνται στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.).

Είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων. Προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι:

  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
  • Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
  • Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας. Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες:

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης των δράσεων κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (εξαιτίας έκτακτων συγκυριών ή αργιών), με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/- ουσών, η υλοποίηση των δράσεων δύναται να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές /-ντριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους/τις εκπαιδευτικούς σχετικά με τα διαλαμβανόμενα της παρούσας και να συμβάλουν με κάθε τρόπο και μέσο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας.

Το ΙΕΠ θα απευθύνει πρόσκληση προς τα σχολεία με σκοπό να παρουσιαστούν καλές πρακτικές που αναδείχθηκαν μέσα από τις δράσεις των σχολείων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, ώστε να αξιοποιηθούν ως εκπαιδευτικά προγράμματα ή ως εκπαιδευτικό υλικό για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων».

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 215 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.