Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  5:42 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 23:28

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου: Προσεχώς στο ανακαινισμένο κτίριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου: Προσεχώς στο ανακαινισμένο κτίριο όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία σε εξέλιξη η μετακόμιση της υπηρεσίας, ενώ πιθανότατα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα γίνουν και τα εγκαίνια. Περισσότεροι χώροι στη διάθεση της δομής μετά την ανακαίνιση του κτιρίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Το κτήριο που φιλοξενούσε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, στη συμβολή των οδών Βότση και Αναστασιάδη, ανακαινίστηκε, προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες της υπηρεσίας και πλέον ο χρόνος μετρά «αντίστροφα» την επιστροφή του. Να υπενθυμίσουμε πως αυτή τη στιγμή και κατά την ανακαίνιση το Κέντρο Ψυχικής Υγείας φιλοξενείται στο ΚΕΦΙΑΠ, που βρίσκεται κοντά στον κόμβο του Σταδίου.

Οι εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο, που ανήκει στο Νοσοκομείο Αγρινίου, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Την Πέμπτη 15/03/24 έγινε από την Διοίκηση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας η διοικητική παραλαβή του κτιρίου και εκτιμάται πως εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου θα γίνουν και τα εγκαίνια!

Επισκέπτες και εργαζόμενοι πλέον θα συνυπάρχουν σε ένα κτήριο «κόσμημα», το οποίο άλλαξε μορφή και έγινε πιο λειτουργικό για την καθημερινότητά τους, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο των παρεμβάσεων προβλέφθηκε και η ενεργειακή αναβάθμισή του, που σημαίνει πως θα μειωθούν τα έξοδά του!

Την στιγμή που οι απαιτήσεις της δουλειάς των εργαζόμενων στην νευραλγική αυτή δομή αυξάνονται συνεχώς, το κτήριο μόνο «σύμμαχος» στην απαιτητική καθημερινότητα δεν ήταν, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες.

Ο Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας ψυχίατρος, επιμελητής Ά Δημήτρης Ζαρκαλής μιλώντας στη «Σ» για το νέο κτίριο επεσήμανε:

«Ως υπηρεσία παραλάβαμε διοικητικά το ανακαινισμένο κτίριο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Βότση και Αναστασιάδη στις 15/03/24, ενώ τα εγκαίνια εκτιμάται πως θα γίνουν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου.

Το κτίριο πλέον διαθέτει άριστες προδιαγραφές για τη χρήση του από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό οχι μόνο για λόγους διευκόλυνσης της πρόσβασης αλλά και σημειολογικά για τον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας, τόσο από την πλευρά του αποστιγματισμού, όσο και από την πλευρά της υπενθύμισης της κεντρικής σημασίας που έχει η ψυχική υγεία στον καιρό μας.

Ουσιαστικό είναι ότι πλέον το κτίριο θα διαθέτει ασανσέρ που είναι βασικό για πολλά ζητήματα, τόσο για πρακτικά θέματα της καθημερινότητας όσο και για τους πολυάριθμους ωφελούμενους με κινητικά προβλήματα, για τους οποίους μέχρι πρότινος η πρόσβασή ήταν πολύ δύσκολη.

Επιπλέον το κτίριο αναβαθμίστηκε πλήρως ενεργειακά και πλέον η διαχείριση της ενέργειας θα γίνεται σωστά και φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και μικρότερο κόστος, ενώ στο παρελθόν αντιμετωπίζαμε αρκετά προβλήματα και πρακτικά ζητήματα.

Οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες και αυτό σημαίνει πως η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων θα γίνεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Η αναβάθμιση θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις καθημερινές κλινικές λειτουργίες, αλλά και τις ολοένα και αναπτυσσόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κέντρου και θα προσφέρει ενα περιβάλλον που θα είναι λειτουργικό και ανθρώπινο για τους εργαζόμενους, φιλόξενο και θεραπευτικό για τους ωφελούμενους.

Η διαχείριση και η εργονομία του χώρου θα γίνει καλύτερη, διότι μετά την ανακαίνιση θα έχουμε την ευελιξία να χρησιμοποιήσουμε περισσότερους χώρους όπου κατά το παρελθόν «απουσίαζαν» από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου. Το κτίριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας αποτελούσε την προσωπική κατοικία ενός από τους μεγάλους ευεργέτες του Αγρινίου, του Σπ. Τσικνιά και έχει ιστορική σημασία για το Δήμο. Σχεδιασμένο λοιπόν αρχικά ως ιδιωτική κατοικία δε διέθετε τις προδιαγραφές της στέγασης μιας υπηρεσίας Υγείας και μάλιστα του 21ου αιώνα. Το κτίριο διέθετε αρκετούς χαμένους χώρους που δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Αυξήθηκαν οι χώροι στο ισόγειο, όπως επίσης και στους ορόφους μετά τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Με απλά λόγια δημιουργήθηκε η κατάλληλη διαρρύθμιση του κτιρίου στο εσωτερικό του, η οποία πλέον εξυπηρετεί τη στέγαση υπηρεσίας με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ιδιαίτερη μνεία εδώ θα πρέπει να γίνει στους μηχανικούς και τα συνεργεία που ανέλαβαν το έργο και έκαναν πραγματικά υπέροχη δουλειά παραδίδοντας ένα κτίριο όχι μόνο υπερσύγχρονο, λειτουργικό και τεχνικά άρτιο άλλα και καλαίσθητο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του.

Ακόμη, πρόσθετη μνεία θα πρέπει να γίνει και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου, με τη βοήθεια και της συμπαράσταση της οποίας ξεπεράστηκαν πολλές δυσκολίες αλλά και επισπεύσθηκαν διάφορες χρονοβόρες διαδικασίες, έτσι ώστε το κτίριο να είναι τώρα έτοιμο να στεγάσει τις υπηρεσίες του κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου.

Επίσης με την «επιστροφή» της υπηρεσίας στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο θα αποκτήσουμε και καινούργιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει τόσο καινούργια έπιπλα και γραφεία, όσο και επιπλέον εξοπλισμό όπως υπολογιστές, εκτυπωτές και διάφορα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα. Όλα αυτά θα συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Κέντρου και ολοκληρώνουν τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας με την ευκαιρία της κτιριακής αναβάθμισης. Πλέον, μετά την αναβάθμιση του κτιρίου θα παρέχεται χώρος και υποδομές για να διευρύνει τις υπηρεσίες του το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου με την υλοποίηση επιπλέον νέων μεθόδων όπως λ.χ. οι ομαδικές θεραπείες και τα σεμινάρια εκπαίδευσης  αλλά και για τη βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων υπηρεσιών.

Σήμερα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου παρέχονται αναλυτικά οι εξής υπηρεσίες: ψυχιατρική εκτίμηση και διάγνωση (συνέντευξη, ψυχομετρία), τακτική ψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική παρακολούθηση, βιολογική θεραπεία ψυχικών διαταραχών (ρύθμιση φαρμακευτικής αγωγής), συνταγογράφηση φαρμάκων, ψυχολογική θεραπεία ψυχικών διαταραχών (ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, συμβουλευτική), έκδοση πιστοποιητικών ψυχικής υγείας για διάφορες χρήσεις, παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας στην κοινότητα (ομιλίες στην κοινότητα, ομιλίες σε σχολεία, ενημερωτικές ημερίδες, παρουσία σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), ψυχιατρική εφημεριακή κάλυψη Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου (επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά, Διασυνδετική Ψυχιατρική) ψυχιατροδικαστικές υπηρεσίες για τις Δικαστικές Αρχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε μία πληθώρα περιστατικών (Εισαγγελία, Πρωτοδικείο, Εφετείο), ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες (παιδοψυχίατρος), κοινωνική υπηρεσία, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στον τομέα της Ψυχιατρικής (εκπαίδευση Γενικών Ιατρών Νοσοκομείου Αγρινίου, μαθήματα Ψυχιατρικής στο Δ.ΙΕΚ Νοσηλευτικής του Γ.Ν. Αγρινίου, εκπαίδευση-πρακτική σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας πχ ψυχολόγους κλπ), παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε τοπικά κέντρα Υγείας ως επισκέπτες (πχ Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας), ψυχιατρική κάλυψη δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Δήμου Αγρινίου (δυο ξενώνες αποκατάστασης και προστατευόμενα διαμερίσματα), επισκέψεις κατ’ οίκον από Επισκέπτριες Υγείας για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μακράς αποδέσμευσης (depots) και πρόγραμμα «νοσηλείας κατ’ οίκον σε συνεργασία με άτομα του ψυχοκοινωνικού δικτύου υποστήριξης ασθενών (ΕΣΠΑ 2019)».

Μάλιστα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης είχε φροντίσει από το 2022 να υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου!

Μέσα από τις εργασίες αναβάθμισης και με την λειτουργεία του Κέντρου θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά 71 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υποδομές και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Τότε (στις 25/05/22) κατά την υπογραφή του έργου ο κ. Φαρμάκης είχε αναφέρει: "Σήμερα, υπεγράφη η σύμβαση της ΚΤΥΠ Α.Ε. με τον ανάδοχο και είναι μεγάλη χαρά για εμάς, μέσα από μία ακόμα αποτελεσματική και σημαντική συνεργασία με την ΚΤΥΠ, να βλέπουμε την υλοποίηση ενός έργου που "πέρασε από 40 κύματα" και κινδύνευε να χαθεί. Το "σώσαμε", το επανεντάξαμε στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και πετύχαμε να γίνει πράξη".

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.