Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  6:24 μμ
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 00:23

Tα φωτοβολταϊκά στην Κάτω Χρυσοβίτσα στην λογοδοσια της δημοτικής αρχής Θέρμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεχίζονται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου τα έργα για την ολοκλήρωση των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κάτω Χρυσοβιτσα Θέρμου.

Η εκδίκαση μάλιστα έγινε την ημέρα (1η Μαρτίου) που το ζήτημα είχε τεθεί στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Θέρμου με πρωτοβουλία της μείζονος αντιπολίτευσης,

Ο λόγος για τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Χρυσοβίτσας του Δήμου Θέρμου που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκού Σταθμού «σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της».

Επιγραμματικά, οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως «ο εν λόγω Φωτοβολταϊκός Σταθμός έχει κατατμηθεί σε 24 επιμέρους έργα» και πως «ακολουθήθηκε απολύτως συγχρονισμένη αδειοδοτική διαδικασία, όλα τα γήπεδα εγκατάστασης των Σταθμών είναι όμορα και απολύτως εφαπτόμενα, έχουν άπαντα κοινές υποδομές (κοινή διασύνδεση και υποσταθμό)».

Οι  αδειούχες εταιρείες ελέγχονται από τα μέλη γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας του Αγρινίου ενώ σύμφωνα με τους αντιδρώντες ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός χωροθετείται εν πολλοίς  εντός ζώνης 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού της Κάτω Χρυσοβίτσας και εντός Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και δη εντός του Αγροκτήματος Αναδασμού της Κάτω Χρυσοβίτσας «παρότι αυτό απαγορεύεται από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ ». Υποστηρίζεται εξάλλου πως δεν έχει υποβληθεί από τον φορέα υλοποίησης καμία περιβαλλοντική μελέτη προς αξιολόγηση στις αρμόδιες αρχές».

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο είχε βέβαια ενδιαφέρον αλλά είχε ενημερωτική διάσταση καθώς δεν άπτεται σε κάποια αρμοδιότητα του δήμου, πολύ περισσότερο που έχει λάβει και τη νομική οδό. Δεν εμπλέκεται άλλωστε ο δήμος σε γνωμοδότηση περιβαλλοντικής μελέτης.

Αρχικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ευάγγελος Σκούρας έκανε λόγο για μεγάλη αναταραχή στην Κάτω Χρυσοβίτσα και ανέφερε τον αριθμό των κατοίκων που υπογράφουν, είναι 66, την αντίθεση στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Ζήτησε εξάλλου ενημέρωση για τις ενέργειες του δήμου, για την επίδραση στο περιβάλλον και για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κώης επικαλέστηκε τον δήμαρχο (απόντα απο τη συνεδρίαση) σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιώτες επί πέντε έτη προσφέρουν 15 χιλ.ευρώ πριμοδοτώντας το ρεύμα του ΤΟΕΒ Κάτω  Χρυσοβίτσας.

Ο ίδιος ωστόσο δεν έκρυψε τη διαφωνία του με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου σε γη υψηλής παραγωγικότητας « που το κράτος πλήρωσε και έκανε αναδασμό που τελείωσε το 2004» και έκανε λόγο και αυτός για κατάτμηση έργου.

Τα φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν σε γη της οποία η μισή έκταση είναι υψηλής παραγωγικότητας, είπε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κατερίνα Λάμπου που ενημέρωσε διεξοδικά το Σώμα για τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία της επένδυσης. Ειπε πως οι ιδιοκτησίες των φωτοβολταϊκών πάρκων αντιστοιχούν σε πέντε διαφορετικούς ΑΦΜ. Ο ένας αφορά σε Ενεργειακή Κοινότητα με συμμετοχή 60 μελών που κατασκευάζει 15 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 16 MW και τα τέσσερα σε ιδιώτες επενδυτές που κατασκευάζουν οκτώ σταθμούς , έκαστος 500 KW και συνολικής ισχύος 4MW.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 496 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.